2008. december 21., vasárnap

Ünnepi jókívánságok

fények gyúlnak csillagok
homályba zárt hajnalok
sóhajtása

víz-patak

ébredése halk szavad


roppan a hó hóhahó

ami volt elillanó

ami itt van
mind miénk
s legyen mi lesz: épp elég


(erős ildikó: decemberi mondóka)

Az elkövetkező napokban nemigen jut már idő fotozásra, blogolásra. Ezért most kívánok mindenkinek áldott ünnepet és örömteli alkotást. (Ez az egyszerű desszert aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel és rózsalekvárral ízesített tejberizs.)

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Napmátka, Kedves Ildikó,
megint egy csodálatos kompozíció tőled, szavak és kép finoman egybecseng,tökéletes évadzáró gondolathozó nekünk!
A rózsa lekvár saját készítmény?
Levana

napmátka írta...

Igen, de sajnos a rózsabokor, amely a virágokat adta, megbetegedett, és már nem tudtuk megmenteni. Igaz, nem is értünk hozzá. Pedig finom, illatos, nagy virágokat termett, kifejezetten megfelelt gasztronómiai célokra...
A lekvárt még tavaly készítettem.
Majd a vidéki otthonunkban szeretnék ismét rózsával próbálkozni.

Névtelen írta...

Zselé, vagy sűrűbb dzsem állagú? Alkalomadtán leírod a receptet és bemutatod valamelyik szép üvegedben (én is üveg csodáló vagyok)?
Levana

napmátka írta...

Hát, sajnos ezzel a desszerttel már el is fogyott a készlet, igazából rózsasziromból nem tudok tetemes mennyiségű lekvárt főzni (a hozzávalók mennyisége okán.) Így sajnos csak üres üvegeket tudnék mutogatni. A receptet előkeresem, hogy azért pontos legyek (ne fejből írjam), és itt fogom posztolni, e bejegyzés után. Arra emlékszem, hogy egy kevés alma és citrom is került bele, ami nem is volt baj, mert amúgy a rózsa elég intenzív, édes lekvárt ad, olyan keleti ízcsoda.

napmátka írta...

Ja igen, a kérdésedre nem válaszoltam: inkább dzsem állagú.

Névtelen írta...

De jó, köszönöm és várom!
Levana

Ági, aki főz írta...

Ez a rózsalekvár fantasztikus lehet!

Szeretnék neked is boldog ünnepet kívánni.

napmátka írta...

Kedves Ági és Levana!
Én is kívánok Nektek és Szeretteiteknek örömteli, áldott ünnepet.

Renata írta...

Kedves Napmátka!
Kerestem az e-mail címedet, de ide írom:

Békés-boldog karácsonyt kívánok!
Fényt a szívekbe, s elérni vagy megtartani a harmóniát.
szeretettel:
Reni

napmátka írta...

Az ígért rózsalekvár recept:
1 kg rózsasziromhoz
2 alma
2 citrom
50 dkg cukor
1,25 liter víz
Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházát és apróra kockázzuk. 1,25 liter vízzel felforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről. Beleszórjuk a rózsaszirmokat, és másnapig benne áztatjuk. Utána ismét felfőzzük, hozzáadjuk a cukrot, 2 citrom levét, és sűrűre főzzük. Még forrón üvegekbe töltjük.
Megjegyzés: Nagy, illatos rózsákat érdemes használni hozzá (sajnos név szerint nem ismerem a fajtákat, de a mi bokrunk elég bódító, nagy fejű, szinte rongyos virágokat hozott, közép rózsaszínűeket).
A virágokat akkor szedtem le, amikor már kezdtek elnyílni, de még épek voltak.
A lekvárhoz nem adtam tartósítószert, de így is elállt a kamrában egy évig. Kb. ennyi idő alatt használtam fel. Talán a cukortartalom csökkentésével is lehet kísérletezni, vagy esetleg fűszereket hozzáadni. Ahogy már írtam, elég intenzív mind az íze, mind az illata. A kész lekvár színe a rozé borokéra emlékeztet.
A hozzáadott alma és citrom jól egyensúlyozza az édes ízvilágot. Kevés is elég belőle süteménybe, desszertbe.
A rózsaszirmok kandírozása is érdekel, ha lesz megfelelő alapanyagom, majd ezzel is eljátszom...

Névtelen írta...

Nagyon biztató és felettébb izgalmas! Köszi: Levana