2009. január 22., csütörtök

Fokhagymás-négylisztes kenyérlángos


A kelttésztákhoz való vonzódásom már ismeritek. Kenyérlángost (sajnos nem kemencében) viszonylag gyakran készítek. Ha nem kap semmilyen ízesítést, akkor édesen és sósan (lekvárral, tejföllel, sajttal) is esszük. Ezúttal azonban fokhagymás változatot sütöttem. Kellett hozzá:
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg búzadara, 10 dkg finomliszt, 30 dkg rétesliszt
valamint: 1 cs (7g) szárazélesztő, 4 ek kukoricaolaj, 2tk só, 3 dl víz, 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
Fentiekből 1 ek olajat félretettem, a többi hozzávalóból elkészítettem a tésztát, majd meleg helyen kelesztettem. Jó háromnegyed óra múlva olajozott lisztezett sütőlapra fektettem és kézzel széthúzkodtam a tepsi méretére. Letakarva ismét kelesztettem egy félórát, majd megkentem a félretett olajjal és 220 C fokra előmelegített, gőzös sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem. Jó ropogós héja lesz. Frissen a legjobb, de másnap is eleszegetjük. Ezúttal semmi nem került a tetjére, mert zöldségleveshez falatoztuk.

1 megjegyzés:

duende írta...

A kenyérlángos... Tán még jobban szeretem, mint a kenyeret. Pedig kenyérrajongó vagyok. Én is sokszor csinálok itthon, és ami nagyon jó benne, hogy hihetetlen változatosan lehet ízesíteni.