2009. január 15., csütörtök

Paprikás tollhegytészta


Ez az ebéd ma járt nekem. Úgy is mondhatnám: mert megérdemlem. Nem csupán az elmúlt napok hajnalban kelése, fagyoskodása, szellemi igénybevétele (s az ezt követő esti munkavégzés) okán, hanem legfőképpen azért, mert tegnap tettem egy csúfos kísérletet. Szerettem volna egy kis tésztát ebédre, ezért bevállaltam az oktatóhely menüjét. Voltak ugyan olyan félelmeim, hogy a parajos pennét esetleg túlfőzték, de végül nemcsak hogy beigazolódott, hanem még az is kiderült: a tészta már langyosnak sem mondható. Hát nem állítanám, hogy jól esett. Az viszont annál inkább, hogy kiderült: a cudar időre és a vidéki résztvevőkre tekintettel a további programot törölték, így ma rendesen kialhattam magam, s persze gyorsan "bepótoltam" a tésztát.
Már egy ideje amúgy is járt a fejemben valami paprikás tészta (ne csak a paradicsom legyen főszerepben a mártásoknál.) Több helyről kaptam ötleteket is hozzá, az én változatom így készült:
50 dkg teljes kiőrlésű tollhegy tésztát megfőztem, leszűrtem.
Közben elkészítettem a paprikás szószt hozzá: 3 nagy paprikát, 1 nagy vöröshagymát és 1 paradicsomot felkockáztam (nagy darabokra), majd egy kevés kukoricaolajon megpirítottam. A zöldségek így frissek és roppanósak maradtak. 4 gerezd fokhagymát apróra vágva hozzáadtam, majd 1kk pirospaprikával, 2kk erőspaprikakrémmel (Csípős Rózsa), kevés zöld borssal fűszereztem. Kis vizet, 1dkg vajat és 1,5 dl tejfölt kevertem hozzá. Összeforgattam a tésztával és durvára vágott friss petrezselyemmel. (Párom adagjába egy kis maradék sült csirkehúst is kevertem, de tényleg csak a kedvéért, nehogy már ebéd után éhes legyen...)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ajaj, hova tünt a spéci és egyedi lilás-barna háttér színe a blogodnak? Nagyon kedveltem (ez a mostani befeketülés viszont valahogy nekem nem jön be, bocsi). A fenti komjáti képek ellenben annál jobban megfogtak. Ja, a héten már másodszor tésztáztam, lehet az egyre elviselhetetlenebb hideg teszi.
Levana

duende írta...

Nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni. Én is tésztás lettem mostanában!

Nekem bejön az új dizájn.

erős ildikó írta...

Köszönöm a hozzászólásokat, az új megjelenés még nem eldöntött, ilyenkor napokig próbálgatom, mi is jön be (nekem) igazán. A fekete háttér a kézműves honlapomról lett volna evidens, de a barnás-lilás megoldás is megfelel. Viszont a sötét színekhez ragaszkodom, számomra a színes fotók azon érvényesülnek a legjobban.
A tészták szeretete nálam sem újkeletű dolog, azt hiszem, erről már a szénhidrát-függőségem kapcsán írtam. Viszont egy ideje a tojásmentes és teljes kiőrlésű változatokhoz vonzódom.

Névtelen írta...

De jó, újra visszatért a kedvenc színkombinációm (a sötét háttér valóban praktikusabb a színes fotókhoz)! De hát ez a te blogod és persze úgy alakítod, ahogy szívednek kedves.
Egyetértünk: tésztából a tojásmentes, részemről lehetőleg a durum változat az ízesebb.
Levana