2009. január 11., vasárnap

Reggeli mákos falatok


Mondanám, hogy egy csésze meleg kakaóhoz, tejeskávéhoz megvajazva milyen pompás harapnivalók lehetnek ezek az apró, semleges ízű kenyérkék. De igazság szerint mi teát szoktunk reggel (is) inni és gyümölcsturmixot fogyasztunk szigorúan tej nélkül. Nem baj, azért mégis mondom. Gyorsan elkészül, bár a formázással eltöltöttem egy kis időt. Ezt a receptet még megosztom Veletek, azután néhány napra szögre akasztom a fakanalat, mert egy egyhetes full-time okosítás vár rám, így biztosan nem lesz időm főzni.
Tehát a hozzávalók: 70 dkg rétesliszt, 1cs (7g) szárazélesztő, 1,5tk só, csipetnyi cukor, 2,5dkg vaj, 4dl tej, a tetejére felvert tojás a kenéshez, szemes mák.
A tésztához valókat összeállítjuk, majd meleg helyen kelesztjük. Ezután alaposan újra összegyúrjuk, és kb. 60 darab apró hengert formázunk belőle. Lisztezett sütőlapra tesszük, tetejüket éles késsel bevagdossuk, s ismét kelni hagyjuk. Végül tojással megkenjük, mákkal megszórjuk, és 200 fokra előmelegített gőzös sütőben úgy 15 perc alatt megsütjük.

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szuper, rajongok a reggeli langymeleg péksüteményekért mézes tejes pótkávé társaságában, egy kis vajjal, sajttal vagy valami zöldséges kencével! Ez is megy a gyűjteményembe és persze köszi:
Levana

napmátka írta...

A méz nekem is jól megy a kávéhoz (bár havonta, ha egyszer iszom), de mindenből az igazit szeretem, ha már egyszer kirúgok a hámból. A kávéból is... a tejszínből is...

duende írta...

Milyen guszták! :-) És tök jó a fotód is! Gratula! :-)

Nem vagyok sütögetős fajta. Nincs türelmem hozzá. De kelt tésztákat imádok csinálni!

duende írta...

És okosodjál ám! :-)
És várunk vissza! Azt hiszem beszélhetek a többiek nevében is! :-)

napmátka írta...

Igyekszem, igyekszem...

Névtelen írta...

Szerinted lefagyasztható nyersen vagy elősütés után, ugyanis egyszerre túl soknak tűnik egy-egy étkezéshez?
Levana

Renata írta...

Én is kicsit el vagyok mással is most foglalva.
Nyelvi tréningre mész?

Várlak én is vissza.
Jól jönne reggelire ez a kis helyes zsemlécske.

napmátka írta...

Kedves
Levana:állítólag a kelt tészták jól fagyaszthatók nyersen és sütve is, én nemigen próbáltam, de szerintem lehet. (Magam részéről inkább elősütve fagyasztanám, biztos, ami biztos). Nálunk párom 2 nap alatt eltüntette (na jó, én is segítettem kicsit), így nem volt gond a mennyiséggel.
Renáta: köszi, hogy megint belátogattál hozzám, (sajnos) nem nyelvi tréning, ez most pénzügyi (viszonylag gyakran ezzel is kell foglalkoznom, főleg évelején). De már az elmúlt két nap alatt szinte elfáradtam bele. Vagy csak a tél meg a szmog meg a hideg és a belváros tenné? Ráfogom.

Renata írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Renata írta...

Hát....én abszolút humán vagyok, úgyhogy megértem..
:))))

(khm, kicsit módosítottam az eredeti megjegyzést, nehogy félreérthető legyen)

Hanczur írta...

Az élhetetlenségben mit lehet félreérteni?

Renata írta...

Hanczur!
magamra vonatkoztatva írtam, de külön sorba, s ezért gondoltam, nehogy félreérthető legyen.

(nincs kizárva, hogy lassan már paranoiás vagyok :)

Hanczur írta...

Nyugi, nem lennél egyedül! :-)
Én is elindultam anno a KLTE-re Debrecenbe, de nem tudtam hozzá eleget. Maradtam 'Műszakhy'. Viszont at Álakartban nézetem Kukorellyt, meg az ombudsmanónkat, és rajöttem, nekem a bölcsész életmód sem való. Van még vagy 40 évem, amíg kideríthetem, mi végre jöttem a világra. Mert az kevésnek tűnik, hogy csak úgy otthon legyek benne.

Renata írta...

Engem meg nagyon a reál szakmák felé terelgettek volna. Közgazdászság, annyira távol áll tőlem.
Már attól gyomoridegem van, ha megküldi az apeh az adóbevallás csomagját. :)

Pedig igyekeztem én másmilyen lenni.
Jó sok évet rápazaroltam.
Ha mindez alatt a saját irányultságom felé mehettem volna...