2010. március 28., vasárnap

Tavaszi spenótos tekercsek

Fölkelések és feledkezések,
Óh, mindent hitetni tudó Élet.
(Ady Endre)

Még mindig maradnak a tekercsek: ha gyorsan kell süteményt készíteni, nekem ez a leginkább bevált forma. A tölteléket előző nap - akár félálomban is - összekeverem, reggel bedobom a kenyérsütőbe a tészta hozzávalóit, s míg megkel, addig végezhetem a többi dolgom.

Ritkán van kimenőm mostanában, e héten Apu leleteivel felszerelkezve azonban mégiscsak útba esett a piac, így vettem friss spenótot. Ezt csak úgy nyersen is elrágcsálnám, de a családra és a nagy mennyiségre tekintettel inkább más formában készítettem el.
A szokásos párosítás: spenót - sajt plusz a többféle lisztből készült "alap" kelt tésztám.

Hozzávalók: 35dkg teljes kiőrlésű és 65dkg búzarétesliszt, 2 csapott kk só, 2 tasak (2x7g) szárazélesztő, 16dkg vaj, 4,8dl tej a töltelékhez: 25 dkg friss spenót, 10dkg natúr krémsajt, 1ek tejföl, 5dkg reszelt sajt, 5dkg vaj, 2-3 gerezd áttört fokhagyma, só a tetejére: 1 ek tejjel felvert 1 tojás, szezámmag

Elkészítés: a nyers spenótot apróra vágjuk vagy egyszerűen ledaráljuk és összekeverjük a töltelék hozzávalóival. A tésztát a megadott alapanyagokból összeállítjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk. Ezután 4 részre osztjuk. Az egyes darabokat téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelék egynegyedével, feltekerjük, és szeletekre (tekercsekre) vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsikre tesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A sütemények tetejét a tejjel felvert tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk, és az adagokat kb. 20 perc alatt megsütjük.

Lehet tojásmentesen is készíteni, ez esetben kevés tejjel vagy olvasztott vajjal kenjük meg a sütemény tetejét.

20 megjegyzés:

Moha írta...

Nagyon szépek, megyek én is spenótért..

lúdanyó írta...

Ilyet én is fogok csinálni! Nagyon jó lehet :)

krisz írta...

Megcsináltam a kelkáposztás recepted is.Nagy sikere volt!Bár én még felapróztam néhány szál újhagymát is a töltelékbe.Csak a zöld kedvéért.Ezt is ki fogom próbálni.Olyan szépek!

starfokker írta...

nagyszerű! biztosan készítek hasonlót, amint lesz spenót otthon a kertben.

mandy tarragon írta...

Na, már csak meg kell nőnie a spenótomnak :)

Vali írta...

A spenótos dolgokat én is nagyon szeretem. Jól néznek ki ezek a csigák.

Éva írta...

Spenótrajongó vagyok. Mentettem a receptet. Köszönöm.

Judith írta...

Nagyon jol neznek ki a csigak!

Chef Viki írta...

Jöhet! Így, ahogy van!!

Makka írta...

Nagyon bírom ezeket a sós csigáidat. Még jó, hogy nem eszem mostanában semmi tésztásat-liszteset, mert megsütném, és jó sokat ennék belőle.:)

Ottis írta...

Nagyon guszták, egyszer ki kell próbáljam!

Ottis írta...

Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok !

Ízlésszindróma írta...

Naggyon guszták és szépek a tekercsek!!!ki kell próbáljam:)))

Rukola írta...

Én is újra megcsináltam a káposztásat, de mostmár szárított paradicsommal az itt megadott lisztaránnyal. Nagyon finom lett. Szép húsvétot kívánok!

szepyke írta...

Áldott, békés húsvétot Neked és a szeretteidnek!

Beatbull írta...

Nagyon szépen néznek ki, pestoval ismerem, de spenóttal is nagyon jól hangzik - főleg jó sok fokhagymával ;)

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

mandy tarragon írta...

Boldog Húsvétot :)

duende írta...

Kívánok Neked és szeretteidnek nagyon szép Ünnepet!

ORsi írta...

áldott húsvéti ünnepeket kívánok neked és szeretteidnek!

rolvisa írta...

imádom a spenótot, van spenótfám, remélem megkíméli a jég és elkészíthetem én is.