Fölkelések és feledkezések,
Óh, mindent hitetni tudó Élet.
(Ady Endre)
Még mindig maradnak a tekercsek: ha gyorsan kell süteményt készíteni, nekem ez a leginkább bevált forma. A tölteléket előző nap - akár félálomban is - összekeverem, reggel bedobom a kenyérsütőbe a tészta hozzávalóit, s míg megkel, addig végezhetem a többi dolgom.
Ritkán van kimenőm mostanában, e héten Apu leleteivel felszerelkezve azonban mégiscsak útba esett a piac, így vettem friss spenótot. Ezt csak úgy nyersen is elrágcsálnám, de a családra és a nagy mennyiségre tekintettel inkább más formában készítettem el.
A szokásos párosítás: spenót - sajt plusz a többféle lisztből készült "alap" kelt tésztám.
Hozzávalók: 35dkg teljes kiőrlésű és 65dkg búzarétesliszt, 2 csapott kk só, 2 tasak (2x7g) szárazélesztő, 16dkg vaj, 4,8dl tej a töltelékhez: 25 dkg friss spenót, 10dkg natúr krémsajt, 1ek tejföl, 5dkg reszelt sajt, 5dkg vaj, 2-3 gerezd áttört fokhagyma, só a tetejére: 1 ek tejjel felvert 1 tojás, szezámmag
Elkészítés: a nyers spenótot apróra vágjuk vagy egyszerűen ledaráljuk és összekeverjük a töltelék hozzávalóival. A tésztát a megadott alapanyagokból összeállítjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk. Ezután 4 részre osztjuk. Az egyes darabokat téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelék egynegyedével, feltekerjük, és szeletekre (tekercsekre) vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsikre tesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A sütemények tetejét a tejjel felvert tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk, és az adagokat kb. 20 perc alatt megsütjük.
Lehet tojásmentesen is készíteni, ez esetben kevés tejjel vagy olvasztott vajjal kenjük meg a sütemény tetejét.
20 megjegyzés:
Nagyon szépek, megyek én is spenótért..
Ilyet én is fogok csinálni! Nagyon jó lehet :)
Megcsináltam a kelkáposztás recepted is.Nagy sikere volt!Bár én még felapróztam néhány szál újhagymát is a töltelékbe.Csak a zöld kedvéért.Ezt is ki fogom próbálni.Olyan szépek!
nagyszerű! biztosan készítek hasonlót, amint lesz spenót otthon a kertben.
Na, már csak meg kell nőnie a spenótomnak :)
A spenótos dolgokat én is nagyon szeretem. Jól néznek ki ezek a csigák.
Spenótrajongó vagyok. Mentettem a receptet. Köszönöm.
Nagyon jol neznek ki a csigak!
Jöhet! Így, ahogy van!!
Nagyon bírom ezeket a sós csigáidat. Még jó, hogy nem eszem mostanában semmi tésztásat-liszteset, mert megsütném, és jó sokat ennék belőle.:)
Nagyon guszták, egyszer ki kell próbáljam!
Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok !
Naggyon guszták és szépek a tekercsek!!!ki kell próbáljam:)))
Én is újra megcsináltam a káposztásat, de mostmár szárított paradicsommal az itt megadott lisztaránnyal. Nagyon finom lett. Szép húsvétot kívánok!
Áldott, békés húsvétot Neked és a szeretteidnek!
Nagyon szépen néznek ki, pestoval ismerem, de spenóttal is nagyon jól hangzik - főleg jó sok fokhagymával ;)
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!
Boldog Húsvétot :)
Kívánok Neked és szeretteidnek nagyon szép Ünnepet!
áldott húsvéti ünnepeket kívánok neked és szeretteidnek!
imádom a spenótot, van spenótfám, remélem megkíméli a jég és elkészíthetem én is.
Megjegyzés küldése