2009. január 20., kedd

Tarhonyás paraszttál


Bízom benne, hogy nem ijesztem el e bejegyzéssel vegán olvasóimat sem, annál is inkább, mert véleményem szerint jól elkészíthető ez a étel kolbász és disznózsír nélkül is, alapízét ugyanis a pirított tészta és hagyma, valamint a hozzáadott erős paprikakrém adja. Ezzel gyakorlatilag el is mondtam az egyszerű receptet, bár van még néhány apróság, amire érdemes figyelni.
Az ételt agyagtálban sütöttem, így elsőként annak hideg vízbe áztatása történt meg. Ezután 8 dkg zsiradékon (én most disznózsírban) megpirítottam kissé 50 dkg tarhonyát és 1 nagy fej apróra vágott vöröshagymát. Félrehúztam a tűzről, és 2 ek erőspaprikakrémmel (a már megszokott Csípős Rózsával) ízesítettem. Belekevertem egy fél szál lángolt kolbászt nem túl vékony darabkákra vágva és 1kk pirospaprikát. Egy mokkáskanálnyi sót tettem még hozzá (többet nem, hiszen a paprikakrém és a kolbász is sós). Ezután a tarhonyát az agyagtálba tettem és 1,2 liter forró vízzel felöntöttem. Hideg sütőbe tettem, majd 220 C fokon 45 percig sütöttem. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy a tarhonya felszívja a folyadékot, és gurulósra süljön. (Természetesen kevesebb idő is elég, ha nem agyagtálat használunk.) Vegyes savanyúsággal került asztalra.
Arra kérem minden kedves Olvasómat, hogy - ha teheti - szánjon egy percet az oldalsávra kitett két kis "közvélemény-kutatás" megválaszolására. A farsang idén meglehetősen hosszú, ennek az időszaknak utolsó napján - vagyis húshagyó kedden - összegzem majd egy bejegyzésben a válaszokat. Magam is nagyon kíváncsi vagyok az eredményre.

7 megjegyzés:

Grenadine írta...

válaszoltam a kérdésre, és e témában ajánlom figyelmedbe gabojsza sütőpapírját. én egy éve tőle szerzem be, s mondhatom megváltoztatta az életemet :)
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2008/01/ragads-krds-stpapr.html

erős ildikó írta...

Köszönöm a választ és a linket is. Megnéztem a bejegyzést, és tetszik a dolog, azt hiszem, hogy ki fogom próbálni.

duende írta...

De jól néz ki! És imádom a tarhonyát is! Szoktam készíteni ilyet, csak simán krumplival. De a fűszerezés megegyezik! :-)

Remélem, Te is elküldöd a receptet, isteni kuszta!

Ja, és válaszolok én is a kérdéseidre! :-))

erős ildikó írta...

Recept kint van a bejegyzésnél.
Köszi a válaszokat!

Renata Kalman írta...

Én is szoktam tarhonyás ételt többféle variációban készíteni:
tarhonyás krumpli
tarhonyás szejtán

murok marci írta...

eszméletlenül jól néz ki és a recept igazán sokat ígéröen hangzik;-) mihelyst jó kolbászhoz jutok, kifogom próbálni. föleg miután ma este életem elsö tarhonyáját megföztem (teljesen függetlenül a receptedtöl).

erős ildikó írta...

A jó kolbász tényleg lényeges szempont, nem szeretem, ha pl. elázik az ételben. (Ezért igyekszem is mindig a folyamat vége felé hozzáadni.) Ugyanígy lényeges a jó paprikakrém. Nekem (még) nincs házi, de ez a bio Csípős Rózsa nagyon bevált.