2009. február 20., péntek

Joghurtgolyók fűszeres olajban

legyen! - szólt az ember por létét
feledve, s életet adott a szavaknak.

halandót. - mert mi egyebe lehet,
ki magát sem mentheti, annak.

(erős ildikó - kisérlet)

Úgy alakult, hogy a könyvajánlóban beígért receptet alaposan átalakítottam. Mind a fűszerek, mind a kivitelezés tekintetében. Ezek a joghurtgolyók kellemes kísérői lehetnek sültnek is, de én most reggeli falatoknak képzeltem el őket. Az elkészítés nem igényel sok munkát, de néhány napos várakozást mindenképpen, hogy a joghurt megfelelő állagú legyen és az ízek összeérjenek. Így készült:
1400 gr natúr joghurtot (a fele is bőven elég) 2tk sóval összekevertem, majd gézzel kibélelt szűrőbe tettem, és egy edény peremére fektetve a hűtő aljában hagytam lecsöpögni 3 napig. 1,5 dl szőlőmagolajba fektettem 1 rúd fahéjat, 1 kettévágott szárított erőspaprikát, 2 gerezd fokhagymát és egy babérlevelet.
Három nap elteltével a sűrű joghurt feléhez adtam 1 kk citromfüvet, 1 csipet őrölt színes borsot, 2tk apróra vágott petrezselyemszárat, 1kk metélőhagymát és az olajból kivett, összetört fokhagymát. (A joghurt másik felét más célra eltettem, mert beláttam, hogy sok.)
Két kiskanál segítségével apró gombócokat formáztam, és durvára vágott petrezselyemzöldbe forgattam. Egy tálba tettem, majd meglocsoltam a leszűrt, fűszeres olajjal. Még 2 napot állt így (bár lehetett volna tovább is pácolni), végül kiflikarikákra tettem, tört dióval, retekkel kínáltam.
(Az eredeti recept egészen más fűszerezést alkalmaz, a petrezselyembunda is elmarad, és a golyócskák üvegbe kerülnek, olajjal felöntve. Én e célra nem akartam annyi olajat elhasználni, és tartottam is tőle, hogy az üvegben kissé összetörhetnek a joghurtgolyók, mert nem annyira sűrű az állaguk, mint akár a fehér sajtoké.)

11 megjegyzés:

duende írta...

Húú, ez csúcs! :)

Én is szoktam joghurtot csepegtetni, de csak röviden, és úgy nem lesz ennyire sűrű. Zalzikihez szoktam késziteni.
De ezt meg fogom csinálni, majd a böjt alatt. Mert én csak a húst fogom elhagyni, a tejtermékeket nem. Kivló étek lesz. Ráadásul, nagyon tetszik a fűszerezésed! És fahéjas! :))

erős ildikó írta...

A fahéj ötletét (sós ételekhez) Tőled csentem...

duende írta...

És izlett benne?

erős ildikó írta...

Úgy bizony! (Bár itt más fűszerek mellett érvényesül, de jó!)

Renata Kalman írta...

Nekem izgatják a fantáziámat azok a helyes kis pogácsák! Ők hogy készültek?
Én is sütöttem tegnap, hagyományos pogácsát.

erős ildikó írta...

A pogácsa ezúttal csak dekoráció (amit persze meg lehetett enni), de nem én sütöttem - mert nem voltam itthon. Hazafelé vettem egy pékségben.

Kata írta...

Milyen joghurtot használtál hozzá? házit vagy boltit? Ez nagyon tetszik nekem!

erős ildikó írta...

Mivel most a fővárosban vagyunk, boltiból csináltam, de vidéken biztosan kipróbálom saját készítésű joghurtból is.

Kata írta...

Ó, hát pont itt vagy, de remek!:) Én pont most vagyok joghurtkészítés közben, várom, hogy lesz-e belőle valami. Ha nem, lehet, hogy majd kérdeznék...

erős ildikó írta...

Állok rendelkezésedre...:-)

Kata írta...

Köszi:)