2009. február 6., péntek

Kaszinótojás-krém magos mustárral


Annyit beszéltem már a sütemények kapcsán a tojás ellen, hogy itt az ideje bizonyítanom: van olyan tojásétel, amit szívesen fogyasztok (néha-néha!) Ilyenek elsősorban a hidegtál készítmények, a különböző töltött tojások, vagy a családi összejövetekre nálunk hajdanán gyakran készült kaszinó-tojás. Számomra ennek a nagynéném a mestere, az ő változatát szeretem a legjobban (a saját franciasalátájával kiegészíve, melyhez természetesen maga keveri ki a majonézt). Persze mindez ízlés dolga. Finoman fűszeresek a hidegtál készítményei, nem édeskések, mint a boltiak, és tartásuk van. Legutóbb nagybátyám esküvőjére (2007 karácsonyán) készített egy kiadós adagot, melyből igyekeztem minél többször venni úgy, hogy mohóságom ne nagyon tűnjék fel a vendégseregletnek (igaz, a többi ételből alig fogyasztottam).
Tegnap egy hirtelen ötlettől vezérelve a kaszinótojást krém formájában készítettem, vagyis a tojásfehérjét is összekevertem a többi hozzávalóval. A főtt tojást úgy dolgoztam bele, hogy előzőleg a tojásvágón keresztben is, hosszában is átvágtam. Ezzel felgyorsult a folyamat.
A kaszinótojás hozzávalói egyébként a következők: 10 főtt tojáshoz 10 dkg vaj és 3 dkg mustár, valamint kevés szardellapaszta (ennek hiányában só), késhegynyi őrölt fehér bors.
A krémhez én most fele adagot használtam mindenből, és magos mustárral készült.
Most egy darabig tanfolyam és munka vár megint, így könnyen lehet, hogy csak heti egy-egy bejegyzésre futja. Meglátjuk.

3 megjegyzés:

Vesta írta...

Nagy kedvencem a kaszinótojás, mégis olyan régen ettem! Ez a krém nagyon jó ötlet, még ma megcsinálom!És ez a fotó megint lenyűgöz!

erős ildikó írta...

Igen, én is hajlamos vagyok elfeledkezni bizonyos ételekről, azután megint rátalálok. Ha megcsinálod a krémet, szerintem bátran fűszerezd kissé jobban, mint leírtam (vagy ahogy szeretitek.)

Renata Kalman írta...

Akkor kitartást!