2009. február 1., vasárnap

Mákos nudli teljes kiőrlésű liszttel

Ahogy ígértem, megint egy kis szénhidrát. Teljes kiőrlésű lisztet elég sok dologba teszek egy ideje, de csak ilyen lisztből nagyon ritkán készítek ételeket. Viszont például száraztésztából már szinte mindig ilyet veszek. A magyaros, megszokott ízekhez és bizonyos süteményekhez, kelt tésztákhoz kevésbé megy (s persze másképp is viselkedik, mint a fehér), ezért ott keverem vagy elhagyom. Mákos nudli is készült már kizárólag teljeskiőrlésű lisztből nálam, de ott a liszt domináns íze annyira "eltakarta" a krumplit, hogy nem is emlékeztetett egyik gyerekkori kedvencemre. A színéről nem is beszélve. Ezúttal tehát kevertem a liszteket, s így nagyon kellemes lett a végeredmény.
A recept: 1kg krumplit héjában megfőztem, langyosra hűtöttem, majd áttörtem. 10 dkg teljes kiörlésű búzaliszttel, 20 dkg rétesliszttel, 5 dkg vajjal és 2kk sóval tésztává gyúrtam. Centi vastagra nyújtottam, majd a lapot 3cm széles csíkokra vágtam, végül a csíkokat daraboltam tovább. (Tehát nem a szokott módon formáztam a nudlit, nem is sodortam ki.) Sós, lobogó vízben kis adagokban kifőztem, és kivajazott tálba tettem, kevés vajjal meg is locsoltam. Darált mákkal ettük a korábban posztolt leves után.

12 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Ó, nudli, de szeretem! Túróval és tejföllel se rossz...

erős ildikó írta...

Nem bizony. Meg pirított zsemlemorzsával, lekvárral, dióval.

Millie írta...

Szia! Ez is milyen szép kép lett! Egy ideje furdalja az oldalam, hogy mi történt a képeiddel: új géped van, vagy más fotós? Kb. november óta szinte mindegyik lenyűgöző! (Nem mintha előtte rosszak lettek volna!!!) Csak azt sajnálom, hogy olyan kicsik!

duende írta...

Így igaz, Napmátka. Meg üvegesre párolt vöröshagymával és tejföllel sem! :)

erős ildikó írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
erős ildikó írta...

Kedves Millie!
A gépem ugyanaz, a fotós is (én).
Egyszerűen csak fejlődtem talán, több dologra figyelek, hogy jobb legyen a kép. A többi bloggertől is sokat tanulok. És nagyon örülök, ha ez észrevehető. (S persze a véletlenen is sok múlik.)
Kicsik?? Én kicsinyítem 800x600-ra, hogy mindenkinek a gépe gyorsan megnyithassa. De ha rákattintasz és úgy nézed, szerintem normális méret.
Kedves Duende!
Úgy még nem próbáltam, de remek ötlet, köszönöm!

duende írta...

:)
Én mindig így eszem. Kétfélét csinálok, mert azuram édesen szereti, morzsásan, én meg csupaszon, zsíron dinsztelt hagymával, tejföllel mindennél jobban. Próbáld ki, isteni! :)

erős ildikó írta...

Rendben! Mondjuk eleve nagyon szeretem ebben a tésztában, hogy sósan is, édesen is élvezhető (mint a krumpli- vagy a kenyérlángos is.)

Renata Kalman írta...

Nudli! Emlékszem Mama hogy csinálta, kis vékony rudakat vagdosott, boszorkányos ügyességgel, mindig azt hittem, hogy a következő pillanatban az az ujját szeli le.
Kizárólag baracklekvárral ettük, prézlibe hempergetve. De miért is ne mákosan? Jó ötlet.

Renata Kalman írta...

Ja és a krumpli nagyon kell a tésztájába.

erős ildikó írta...

Mindennel jó!
Bár türelmem lenne gyakrabban csinálni...

Ernő írta...

A nudlit én is nagyon szeretem...mákosan és mézzel is finom...