Még egy bejegyzés, s azután tényleg befejezem mára a posztolást (no meg az evést). Ez az étel igazi téli csemege, ráadásul nincs sok munka vele. Tegnap láttam Palócprovence blogjában egy (édes)káposztás csigát, s akkor rögtön beugrott a hűtőben vagy egy hónapja elfekvő savanyúkáposzta, ami ráadásul szinte minden (komolyabb) káposztás ételhez kevés. Levesünk még volt mára, így megint jöhetett egy kis szénhidrát. Megszokott kelt tészta variációim egyikét csináltam, így:
10 dkg teljes kiőrlésű búzalisztből, 40 dkg réteslisztből és 2,4 dl tejből, 2kk sóval, 1ek cukorral, 8 dkg vajjal és 1 tasak (7g) szárazélesztővel tésztát gyúrtam. Meleg helyen kelt, majd téglalappá nyújtottam.
Tölteléknek kb. 60 dkg savanyúkáposztát leszűrtem, 1 dl kukoricaolajjal és 1kk pirospaprikával elkevertem. Szétterítettem a tésztán, majd azt feltekertem, és kb. másfél centis szeletekre vágtam.
Kikent, lisztezett sütőlemezre raktam. Még kb. fél órát kelt, majd tejjel megkenve 220 C fokos gőzös sütőben adagonként 15-20 perc alatt sült meg. Kitünő sör- vagy borkorcsolya is lehet. Nálunk nincs min korcsolyáznia, de így is jól csúszik.
22 megjegyzés:
Nálam is van egy elfekvő adag savanyúkáposzta, amiből gombás "székelykáposztát" terveztem már 2-3 hete, de a bejegyzésed után változott a terv. Kipróbálom a recepted!
Remélem, ízlik majd!
Ez nagyon jó ötlet, szerintem holnap meg is csinálom!
Nagyon tetszik ez az ötlet! Savanyú káposzta rajongók számára ideális nasi ;)
Nagyon jól néznek ki, rögtön kedvet kaptam hozzá! :)
Akkor rajta! Gondolom, kinek-kinek megvan a bevált keltészta receptje, én is a magamét használtam hozzá.
Még valami: biztos vagyok benne, hogy leveles tésztával is jó lehet.
Akinek meg nagyon vegán, keverhet a káposztához egy kis darált parasztsonkát, s némi tejfölt is kitehet az asztalra. Persze ezek nélkül is jó egy finom tea mellé.
Nem volt ma időm a kelesztésre, de fagyasztott leveles tészta volt itthon, abból elkészítettem, és megkostólva arra jutottam, hogy ez a csiga mindenképpen megér egy házi tésztagyúrást, mert nagyon finom.
Köszi az ötletet!
Örülök neki, ha megtetszett!
Délután megsütöttem, és még azon melegében nagyon jót ettem belőle. Köszönöm az ötletet!
Kedves Dulmina!
Ha nem tévedek, Te kizárólag teljes kiőrlésű lisztet használtál, igaz?
Úgy bizony! Holnap megpróbálkozom egy fotóval, és felteszem a blogomba, hogy pontosan hogyan is csináltam. Célszerű, hogy meglegyen, mert esélyes az ismétlés :)
Remek ötlet ez a tekercs! Van még egy kis káposztám nekem is, kipróbálom a recepted!Köszi az ötletet!
M. Márti
Érdekes az eddigi története ennek a tekercsnek:
Palócprovencenál láttam egy édes-/ fejeskáposztás csigát. (Káposzta lereszelve, dinsztelve,lepirítva, bors, stb. Ahogy a cvekedlihez szoktuk.)Nekem eszembe jutott a savanyú-változat, és csináltam pirospaprikával egy egész más tölteléket. Ez többeknek megtetszett. Nos, a süteményből ma reggel még volt négy darab. Párom azt mondta, így talán jobb, mint frissen. Majd előállt azzal, hogy, szerinte ez a tészta olyan töltelékkel is jó lehet, mint amit a káposztás tésztára teszünk.
Vagyis: visszaérkeztünk Palócprovence eredeti "találmányához". (Hiába, a káposzta így is, úgy is jó dolog!)
Nekem is van két zacskó bolti savanyú káposztám. Gondolkodom mi legyen vele, eredetileg én is székelyeset terveztem.
Két zacskó az már valami, elgondolkodtató! Nekem nem volt annyi, ezért nem jöhetettszóba "rendes" káposztás étel...
Ma megcsináltam. Háááát....nemhogy átütő sikere nem volt ebédnél.
Kíváncsi vagyok a többi családtagra este.
Elszomorítasz...
Nálunk az utolsó szálig (tekercsig) elfogyott, s már többször csinálhattam volna ismétlést belőle, ha lenne most időm, kedvem. (Mert egy kis káposzta még van...)
Hú rosszul fogalmaztam. Nem a tekercset, hanem egy káposztás ételt csináltam végül belőle.
Annak is örülniük kellett volna!
A káposzta (is) szeretnivaló!
Megjegyzés küldése