
10 dkg vajat egy nagyobb (fedős) serpenyőben megolvasztottam, és lassú tűznél megsütögettem benne 20 vékonyra szelt kolbászkarikát, majd szűrőkanállal kiszedtem, félretettem.
50 dkg gömbölyűszemű rizst tettem a vajra, kicsit pirítottam, majd hozzáadtam:
3 leforrázott, meghámozott paradicsom kockára vágott húsát, 1kk pirospaprikát, 2kk Csípős Rózsát, 1kk szárított zöldségkeveréket, 1 kisebb, apróra vágott vöröshagymát, 3 gerezd összetört fokhagymát, pár tekerésnyi zöldborsot és két csipet sót. Összeforgattam, majd fokozatosan engedtem fel vízzel, míg a rizs puhára főtt. A végén belereszeltem 4 dkg óvári sajtot, és beleszórtam némi petrezselymet.
Kivajazott kerek formába tettem, körben kiraktam az előzőleg kisütött kolbászszeletekkel (a képen ezek nem szerepelnek, mert párom kapta grátisz a saját adagjához), és kb. 20 perc alatt készre sütöttem. Kívánság szerint céklával és mézes sült almával ettük.
/Tegnap az időjóslásról és a gyertyaszentelésről bejegyzés híján sem ejtettem szót. Pedig a farsangi időszak is bővelkedik jeles napokban: ma Szent Balázs ünnepe van, és kinek ne jutna eszébe ilyenkor - ha nem a saját élmény, akkor - Babits Balázsolás című verse./
3 megjegyzés:
:))
Ha délben jött vóna, még ehetett vóna egy kis dinócsülköt! :)))
Elképesztően jól néz ki a rizstortád!!!
Annyira mutatós, gusztusos, hogy csak na.
És az az alátét, az miii??? Nagyon különleges az is.
Köszi!
Gondoltam, felteszem találós kérdésnek, hátha valaki rájön, mi is az ott a tányér alatt.
De nem, inkább elárulom: ez egy nagyon kemény fából (talán ében?) kézzel faragott mintanyomó. Talán eredetileg textilekhez készültek ilyenek, de én abból a célból szereztem, hogy süteményekbe nyomjak mintát, például mézeskalácsot díszítettem vele egy alkalommal. Itt láthatsz a teljes mintáról egy nagyobb képet:
http://www.napmatka.hu/grafika0088.jpg
Egyszerűen gyönyörű! Azt hittem, hogy gránitlap!
Nagy kincs! :)
Megjegyzés küldése