2009. május 31., vasárnap

Krumplis hallepény - vkf xxv

Az utóbbi időben valahogy nem sikerült a vkf-fordulókra alkotnom. Nem tudom, miért. Pedig a témákat minden esetben érdekesnek tartottam, többnyire el is készült az étel, csak nem akkor. Jóval előtte vagy utána. Krumplit persze minden héten csinálok, többször is. Le is van mentve néhány fotó, mégis úgy éreztem, hogy nem tisztelném meg kellően a fordulót (és a többi játékost), ha egyszerűen előhúznám mondjuk a tócsni fényképét, és kerekítenék hozzá egy bejegyzést.
Tehát összeszedtem magam - ma minden szempontból. S bár ezen a pünkösdvasárnapon alig emlékeztet valami az ünnepre (folyamatosan zuhog az eső, senki elő sem dugja az orrát), én mégis igyekeztem rendet teremteni magamban és körülöttem. És végre főzni - az elmúlt két nap blogtortúrája után...

Maradtam azért az egyszerű fogásoknál. A halat nagyon szeretem (sőt: szeretjük), mégis viszonylag ritkán készül nálunk. Ritkábban, mint kellene.
Ez a lepény - bár emlékeztet a legutóbbi juhtúrósra - kicsit másképp: főtt burgonyából, olajos hallal készült. Fűszerei a citrom és a kapor.

Hozzávalók (4 lepényhez): 8 nagyobb krumpli, 3 doboz ízlésünk szerinti olajos halkonzerv (tömeg: 185gr/doboz), 2ek liszt, kevés só, friss kapor, citromlé, 2dkg vaj, 1 tojás, a sütéshez 2ek olaj

Elkészítés
: A krumplit megtisztítjuk, daraboljuk és puhára főzzük. Kissé lehűtjük. Hozzáadjuk a puha vajat, a leszűrt halat, a lisztet, kevés citromlét és friss, apróra vágott kaprot. Beleütjük a tojást, teszünk hozzá egy kevés sót, majd krumplinyomóval vagy villával alaposan összedolgozzuk. Alacsony falu teflonserpenyőben kevés olajon sütjük négy adagban. Az adagokat a serpenyőben szétterítjük, és ha a lepény alja már megsült, egy tányér vagy nagyobb fedő segítségével megfordítjuk. Készre sütjük.

Melegen tálaljuk, hideg kapros-citromos joghurtot kínálhatunk hozzá.

22 megjegyzés:

Névtelen írta...

juhuhhhúúj! nagyon jól hangzik:)

Palócprovence írta...

Nekem is tetszik! :)

murok marci írta...

nekem is nagyon tetszik. nem sok bele a 3 olajos hal?
(most már sokkal könnyebb ám olvasni a szöveget!)

erős ildikó írta...

Örülök, hogy jobban látható.

Én most olyan fogást akartam, amiben nem kell keresni a hal ízét, hanem az a domináns. Az olajos halat egyébként nem tudom magában megenni, de például krémekben, melegszendvicsen szeretem, és ebben a lepényben is jó volt. Természetesen leszűrve kerül bele, így nem olyan nehéz.

Makka írta...

Remélem, helyezett (1.) leszel ezzel a lepénnyel.:))

Füstölt hallal, kis kaprival is el tudnám képzelni...

erős ildikó írta...

Nekem meg utólag az aszalt paradicsom jutott eszembe. Esetleg tehettem volna rá. De jó így.
A helyezések meg talán azokat illetik, akik rendesen készülnek egy-egy fordulóra, nem úgy, mint én...

Makka írta...

Ne viccelj már! Ez mitől nem rendes készülés?:) Arra gondolsz, hogy nem ezzel feküdtél és keltél két hete? Szerintem a könnyedség mindenek előtt...legalábbis egy vkf és a krumpli relációjában:))

erős ildikó írta...

Egy napja még abban sem voltam biztos, hogy egyáltalán összedobok-e valamit a fordulóra...a krumpli amúgy is olyan magától értetődő dolog nálunk.
De azért jól esik a hátbaveregetés, persze. Különösen a tegnap után:-)

trinity írta...

Nagyon ínycsiklandozó és emellett látványnak is kellemes ez a lepény! Megkóstolnám:))
A színek, a betűk: nekem eddig sem volt vele semmi problémám, most is tetszik, így is szép!

(De azt elhatároztam, tanulva a nálad olvasottakból, nem kérdezem meg azt hiszem a véleményeket a fekete alapomról, mert abból nagy zűrzavar lesz:))) )

erős ildikó írta...

Ahogy írtam: én is csak azért tettem, hogy lássam, valóban sokaknak zavaró-e a szín.
Nem én vetettem fel elsőnek, hanem az Olvasóim.
De örülök, hogy Neked így is tetszik.

Chef Viki írta...

Eszméletlen jó ötlet! Betáraztam az agyamba, milyen jó lesz egyszer ez vacsira! Szuper!

lúdanyó írta...

Nagyon jót alkottál :) Ki fogom én is próbálni! Ez a betűszín szerintem most már jól olvasható ezzel a háttérrel, én már meg vagyok vele elégedve :))

Ancsika írta...

Szuper! :))
Én még a saját ízlésem szerint vágtam volna bele egy kis fokhagymát (a halas szendvicskrémbe is szoktam tenni) de ez az én saját heppem :)))
Így lepényben ki fogom próbálni! :)

Unknown írta...

Nagyon ötletes lepény! Újabb igazolás arra, hogy az egyszerű dolgok gyakran a legjobbak is ;)

ManóAnyó írta...

Én is nagyon szeretem a halat, és hasonlóképpen méltatlan helyen szerepel az étkezéseinkben. Pedig én minden nap szívesen megenném. Ezt a lepényt biztosan kipróbálom!

duende írta...

Szuper! :)

Én most lemaradtam... :))

Vesta írta...

A sok hozzászóló közül a lepényt illetően Beatbullhoz csatlakozom.
Végig olvastam a tegnapi megjegyzéseket is itt Nálad, hát, csodálom a türelmed és a kitartásod! Persze, hogy teljesen kimerültél!
Emlékszel, a múltkor írtad nekem, hogy lazítsak kicsit ;-

Limara írta...

Már megint egy csodás recept!:))

Unknown írta...

szia Nézz be a receptes blogomra, díjjat kaptál tőlem.

Hanczur írta...

Köszönöm, így már olvasható. Tudom, hogy a közlekedési táblák is jobban mutatnának változatosabb alakzatokban, pasztell szinekben, és akár domború változatban is, de a feladatuk az információközlés, nem a gyönyörködtetés.
Sajnálom, ha megbántottalak, de gondoltam, még az elején figyelmeztetlek, hogy mit várhatsz. Legközelebb inkább levélben fogom.
Megint kiderült számomra az, hogy a kompromisszumkötés a legrosszabb dolog az emberi viszonyokban, mert ott marad a tüske. Le kell mondani valamiről, ami fontos. A megtartott 'érték' elveszti a jelentőségét a tüske miatt.
Hiába dicsérik a főztödet, Neked attól kemény az ágy este, hogy nem maradhatott a szín, amit megálmodtál.
Egyébként a halat most én is szivesen megenném, de maradt reggelire a miszmajsz alma nélkül. Ez is finom, csak nem Te csináltad. :-)

Kata írta...

De jól hangzik, feltétlenül sorra kerül. Már nálunk is kiderült, hogy a krumpli és a hal jó párosítás.

Bridge írta...

Hmm, ez is tetszik. Elhízlalsz... ;)

Majd nézz be hozzám egy pár percre.