2009. május 18., hétfő

Mézes bodzasörbet

Azt hiszem, idén nem lesz több bodzás recept. Fő beszerzőhelyemen, a Háros-sziget mellett ugyan még javában nyílnak a virágok. De most nekem elég. Apu már napok óta kérdezgeti, hogy mikor szedek megint bodzavirágot, hiszen legutóbb ő segített benne. Beadtam a derekamat, és vasárnap este hazafelé szedtem egy nagy csokorra valót. Először arra gondoltam, hogy Fűszeres Eszter-féle bodzapezsgő lesz belőle, de azután megláttam a receptben, hogy mennyi cukor kell hozzá - s akkor letettem róla. Igazából nem is szeretjük a pezsgőt, persze a bodzát annál inkább. Szörpöt idén nem volt kedvem csinálni, csak ivólé készült. Elidőztem még Duende palacsintatésztában sütött finom bodzavirágai előtt egy darabig, de ahhoz meg kívántam volna a cseresznyét (ahogy Nála láttam.) Nálunk még nincs. Csak kis zöld gubók. Illetve a szomszéd utcában már pirosak, de az nem a miénk...
Tejes dolgot nem akartam, egyébként is volt már idén orgonából, akácból fagylalt. Viszont eszembe jutott a sörbet. Tavaly nagy siker volt. Már csak azon töprengtem, miképpen tegyem bele a bodzát. Ezúttal nem akartam megfőzni, áztatgatni. Csak úgy megenni a virágot. Íme a recept:

Hozzávalók: 15 db jól kinyílt bodzavirág, 1 zöldalma, 1 nagy citrom héja és leve, 1 dl víz, 3-4ek méz

Elkészítés
: a virágokat jól kiráztam, majd a turmix keverőpoharába lecsípkedtem a virágokat, amennyire csak lehetett: zöld részek nélkül. Hozzáadtam a megmosott, kicsumázott, felkockázott alma húsát (héjastúl), belereszeltem a citrom héját és ráöntöttem a levét is. Majd alaposan összeturmixoltam az egészet. Közben egy kis edényben meleg vízben elkevertem a mézet. Ezt is hozzáadtam a leturmixolt keverékhez, és betettem a mélyhűtőbe. Félóránként (úgy 5-6 alkalommal) robotgéppel átkevertem, majd ment vissza a mélyhűtőbe a fogyasztásig.

Nem túl édes, könnyed, frissítő desszert.

14 megjegyzés:

Cserke írta...

Nagyon pazarságos íze lehet, ki fogom próbálni.
Külön tetszik az egyszerűsége, meg hogy méz van benne cukor helyett.
Igyekszem én is leredukálni a cukorfogyasztásunk, még a vajra kellene valami alternatívát lelni.

napmátka írta...

A vaj zsiradék, jól lebomlik savas és lúgos közegben is, nem ró olyan terhet a szervezetre, mint más tejtermékek.
Szóval én ebben nem keresek alternatívát. Mi a kifogásod ellene?

Méz: nem mindig jó a cukor helyettesítésére (főleg, ha melegíteni, sűríteni kell), de itt teljesen megfelel.

lúdanyó írta...

De jó lett ez is, még gyorsan ki tudom próbálni :)

Ági, aki főz írta...

Azon töprengek már napok óta, hogy milyen illat lehet nálatok! Valami varázslat lehet.

napmátka írta...

De az illatokat itt (is) a természet csinálja - a tavasz meg a nyár,...tudod.

Palócprovence írta...

Most látom, hogy Nálad sörbet készült, nálunk meg fagyi volt. :)

napmátka írta...

igen, igen, már én is benéztem Hozzád és irigykedtem is!:-)

chriesi írta...

Mmm szinte érzem az ízét! Itt még nyoma sincs a bodzának. :(

duende írta...

Juj de megenném most!

napmátka írta...

Épp most ettem meg a végét :-(

Makka írta...

Ez nagyon-nagyon jól hangzik!
Én is éppen tegnap morfondíroztam azon, hogy csak kéne ezt a palacsintatésztásat csinálni, annyi virág van a ház háta mögötti bokron...
Amikor azt írod, hogy átkeverted robotgéppel, akkor melyik izékéjét használod? A habverőt? (Ezt már a fagyis posztodnál is akartam kérdezni, csak kiment a fejemből.)

napmátka írta...

Igen, a habverőt. Nekem megfelelőnek tűnik.

Renata írta...

Nekem most nagyon sűrűek a napjaim, ráadásul mindig bevállalok valami új feladatot.
Bodza-bodza.....már ideje lenne elkezdenem, a szörpnek való viszont tegnap óta ázik, ezt 3 naposra tervezem.
Erre a sorbet-re beülnék szívesen!!!!

napmátka írta...

Eszembe jutottál, amikor csináltam. Azt hiszem, ez minden szempontból fogyasztható lenne akár a Te vegán konyhádban is.
Amit az időről írtál, megértem.
Nekem most több van, viszont kedvem nem mindig akad mindenhez.