2009. május 28., csütörtök

Paprikás krumpli

Majd
elringat e döcögő utazás távoli síneken
elringat a hazafelé sosemvolt idegen
dallam a fülben a fejben a szájban
az örök-egyben a váltakozásban
múltból menekvő soha-soha-másban
majd elringat a tánc a járom-idő.

(erős ildikó - úton)

A zöldséges ételek után (közben) ma igazi dőzsölés volt, bár biztosan van, aki ezt másképpen képzeli el. De nekem valódi ínyencfogás a paprikás krumpli, főleg ha új, és nem öregecske krumpliból készül. Kerüljön bele jófajta, csípős kolbász is. Méghozzá elegendő. Ha finom fogást akarunk, fontos, hogy a füstölt íz érvényesüljön. És legyen sűrű, rövid leve, ne emlékeztessen valami zsírszegény levesre. Tudomásul kell venni, hogy bizonyos ízek csak kellő mennyiségű zsiradékban érvényesülnek megfelelően. Mindig azt szoktam mondani, hogy inkább ne főzzünk egy ételt, mintsem hogy megfosszuk lényegi mivoltától. (Vagy ha mégis megtettük, legalább nevezzük másképp...)
Azután legyen hozzá valami finom savanyúság, kovászos vagy csemegeuborka. S persze tunkolnivaló finom kenyér. Ehhez inkább fehér vagy félbarna. Egy pohár finom limonádé, némi napsütés az ebédhez - s már meg is van koronázva a napunk.
A minap Duende juttatta eszembe, milyen régen is ettem már paprikás krumplit. Hát én nem tudom húsz perc alatt elkészíteni, az előkészítéssel együtt azért nekem kell hozzá egy bő háromnegyed óra. Míg a szaft sűrű lesz, a krumpli kissé átveszi a füstölt-csípős ízt, s az egész ételnek harmónikus, egységes íze lesz. Persze attól is függ, hogy épp milyen krumpliból dolgozunk. Parázsburgonyával is szeretem, azt össze sem kell vágni. Duendével ellentétben én szalonnát inkább csak a kinti főzöcskénél használok hozzá, viszont rendszerint több fokhagymát teszek bele. Köményt pedig nem szoktam, pedig jó lehet vele. Ez megint egy olyan étel, amit nem feltétlenül értelmes dolog olajon készíteni (bár ki hogy szereti), a szalonna vagy a zsír mindenesetre hitelesebb megoldás.

Hozzávalók: 2kg krumpli, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2kk pirospaprika, 1kk Csípős Rózsa (bio erőspaprikakrém), 1 paradicsom (télen natúr paradicsomlé), 1 zöldpaprika, 1 szál csípős, nem túl száraz füstöltkolbász, 1kk só, zsír vagy olaj, víz

Elkészítés: a zsiradékot egy nagyobb lábasban vagy megfelelő méretű nyeles serpenyőben megmelegítjük. Rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk. Mehet rá pár percen belül a megtiszított, hasábokra vágott krumpli, és 8-10 karika kolbász. Majd a pirospaprika, az összezúzott fokhagyma, a darabokra vágott paradicsom és paprika. Pár percig így együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a Csípős Rózsát és a sót. Kevés vízzel felöntjük, majd fedő alatt forraljuk. Amikor a krumpli már félig puha, levesszük a fedőt, és így főzzük sűrűre a levét. Pár perccel a főzés befejezése előtt adjuk hozzá a többi kolbászt (én így szeretem, frissebb marad az íze.) Összeforraljuk, megkóstoljuk, s amikor már a szaft is jól átvette a kolbász ízét, elzárjuk a gázt.

Azt hiszem alapvető ennél az ételnél, hogy a kolbász tényleg jó minőségű, és ízlésünknek megfelelő legyen.

Bár még nem készítettem, nagyon finom lehet nokedlis-tejfölös változatban is. De az már tényleg tobzódás...(Bőrös virslit pedig csak ritkán, és akkor is frissen főzök bele / vagy sütök rá annak, aki kér.)

21 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Szívemből szóltál! :)

Limara írta...

Én nem szeretem a paprikás krumplit, és igazából nem is tudom, miért. Viszont nagyon sokat főzök, mert a fiaim imádják:))

napmátka írta...

Palócprovence!
Örülök neki!

Limara!
A fiaid ízlése eddig is kitűnőnek bizonyult!:))

juditsd írta...

kis nokedli bele? :)

duende írta...

:))

Nagyon guszta!!!!

Jól mondja, kedves kollegina, nagyon jól mondja! :)

És nem csak mondja. Jól is csinálja. :)

napmátka írta...

juditsd!
Írtam a végén, hogy én nem szoktam, de biztos, hogy isteni lehet vele...bár már így is tele a pocak!

duende!
Köszönöm, örülök, hogy nem tekinted konkurenciának. Én köszönöm, hogy eszembe juttattad!

Mian írta...

A paprikás krumpli szerénysége a nagyságában rejlik. Néha nem cserélném el egyetlen "puccos" kajáért sem! :)

hanczur írta...

Csak azok a régi 3,80-as kolbászok,... azok hiányoznak hozzá!

:-)
Az égigérő fű után szabadon

citromfű írta...

Kedves Napmátka!
Hoztam neked egy szakács sapkát. Kérlek, nézz be hozzám érte!

hanczur írta...

Jé, visszakaptam a nickemet!
Valamit csináltál, vagy magától?
Egyébként lehet, hogy holnap bográcsozom egyet. Nem lesz marhahús, de paprikáskrumpliszerűt főzök majd belőle.
Kedvet csináltál hozzá.

citromfű írta...

Paprikás krumpli ügyben pedig a szívemből szóltál!

Hanga írta...

De jó, hogy írtál róla, múlt hétvégén, bográcsban mi is paprikás krumplit főztünk, nokedlival, házikolbásszal.
Nincs valami jó ötleted mángoldra? Jó lenne nem kárba veszni hagyni a kertben termett tetemes mennyiséget.

napmátka írta...

Mian!
Igen, én is így gondolom!
Citromfű!
Köszönöm szépen!
Hanczur!
Igen, én adtam vissza a blogger identitásod...és a paprikáskrumpliba nem kell marhahús, viszont a füstölt kolbászt előveheted. Nézd meg a receptet!
Hanga!
Én a mángoldot sem szeretem túlzottan megfőzni, minél frissebb az íze, annál jobb. Szeretem salátába nyersen, pizzára (sajtos-tejfölös feltétben), vagy pl. ilyen típusú ételekbe sütve:
http://napmatka.blogspot.com/2008/08/juhtrs-hsos-paradicsomos-rtes.html

Ízlésszindróma írta...

nálunk is pont pár napja készült, de sajnos nem sikerült fotózni, mert nagyon éhesek voltunk:) nálunk ezt mindig a párom készíti, ez az egyik kedvenc étele. szép lett a fotó is nagyon

lúdanyó írta...

Én is a napokban főztem paprikáskrumplit és olyan jól esett :) mint az írásodat olvasni :)

trinity írta...

Hú, de rég főztem! Pedig nagyon szeretem finom savanyúsággal, ahogy mondod! Kösz, hogy eszembe juttattad , kedvet kaptam hozzá!!!

Vacskamati írta...

Abszolút egyetértek az ars poeticáddal.. :D Nem szoktunk zsírban tocsogó ételeket enni, de amikor lightosított recepteket olvasok, a gyomrom is görcsbe rándul.

Biztosan gyenge értelmi képességű vagyok, de csak most jutottam addig, hogy a versidézetek költőnőjére rákeressek... :) Nem is gondoltam volna, hogy ő is Te... Nahát.. A mostani szösszenet fogott meg eddig a legjobban.. :D

napmátka írta...

Ízlésszindróma, Lúdanyó, Trinity!
Köszönöm, hogy megint benéztetek!

Vacskamati!
Paprikás krumpli: Örülök, hogy Te is így gondolod.
Versek: itt a blogon többnyire csak részletek. Többségük jóval korábbi, mint ez a blog. Mikor először feltettem belőlük, gondolkoztam, hogy mit írjak alá. Maradtam a saját nevemnél...

Anyja írta...

Látom már mástól is kaptál sapit, de azért én is szeretném neked adni. Legfeljebb míg az egyiket mosod, lesz még egy. :)
(http://www.sufonesza.hu/?p=136)
Öröm téged olvasni!

napmátka írta...

Köszönöm szépen!!

disa írta...

成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城