Hát ilyesmiket eszem gyakran, ha párom nincs itthon. Gyorsan megvan, több idő jut másra. Már többször jeleztem, hogy a saláták minden tervezés nélkül készülnek nálam, vagyis az kerül bele, ami itthon van. Most éppen vadsóska. A nomádportáról hoztam, és tavaly nyáron már nem győztem eléggé dicsérni ezt a növényt. A spenótot is nagyon szeretem, de azt is inkább nyersen, salátákban (esetleg finom tésztákban, mártásban.) Sem a sóskát, sem a spenótot nem szívesen eszem, nem is készítem hagyományosan (vagyis főzelékszerűvé főzve.) Viszont nyersen bármikor.
Hozzávalók (2 főre): vadsóskalevelek, fejes saláta levelek, 3-4 szem kisebb krumpli, 2 kis tojás, 1 szál sárgarépa, 1 kis fej lilahagyma, 1 kis paradicsom,
az öntethez: őrölt zöldbors, pár csepp citromlé, kb. 1 deci petrezselyem olajban, csipet só
Elkészítés: a krumplit héjában és a tojásokat megfőzöm, lehűtöm, megtisztítom. A sóskát és a salátaleveleket egy tányérra rendezem. Rászeletelem a főtt krumplit, majd ráteszem a cikkekre vágott tojást. Jöhet a szeletelt sárgarépa, paradicsom, hagyma. Az öntet hozzávalóit összekeverem, rálocsolom a salátára, majd az ételt behűtöm.
Nekem egytálételként, ebédre is elég kiadós. De lehet tovább tetézni akár vajas pirítóssal is.
8 megjegyzés:
Eszméletlen jól néz ki! :))
Én is szeretem mind a sóskát, mind a spenótot frissen is, salátákba.
(Azért hagyományosan is szeretem. Mindkét mártásból képes vagyok egy vájlingnyit egy ültő helyemben megenni... aztán még hidegen is rájárni... Imádom.)
Én is beérném simán egy ilyen remek salátával, ha a gyerkőcök miatt nem kellene melegétel....
Duendéhez csatlakozva: én a tökfőzeléket is szeretem hidegen(csak jó sok kapor legyen benne:))))
Ne is mondd, Trin... :)) Estére érdekes módon mindig kiürül a hatamas lábos, amiben főzöm. Hidegen is rájárok. A tökfőzelék is az egyik gyengém... :)))
Jé,mintha én is írtam volna akár Duende, akár Trinity bejegyzését :)
A tökfőzelék nálunk is kedvenc sok kaporral. Viszont én inkább melegen szeretem...(párom meg bárhogyan.)
Az ilyen, mindent bele, ami van itthon saláták tudnak a legfinomabbak lenni. Nagyon jól néz ki!
még sosem ettem sóskát nyersen, nem, hogy vadsóskát, de majd nyitva tartom a szemem, hátha látok valahol, mert azért felcsigáztál.
nagyon szép lett a fotó!
A vadsóska gondolom bárhol megterem.
Mi a Bódva-parton szoktuk szedni, de már sikerült a nomádportán is meghonosítani (csak még nem elég nekem.)
De öcsémék legutóbb Üllő mellett egy erdei tisztáson fotózták.
A levelek tövénél bordós-lilás, és remek savanykás íze van.
A nyár második felében magzik fel a virágja (gondolom, olyankor érdemes elszórni.)
Szomjoltónak is kiváló (a kökénnyel együtt...)
Megjegyzés küldése