írni most nem volna szabad
nem engedelmeskednek a szavak
elszökdösnek - így árulnak el
némaságban így árvulnak el
a napok napjaim napjaink
(erős ildikó - naplórészlet - részlet)
Ígéretemmel ellentétben egy mai süteménnyel kezdem (folytatom) a konyhai beszámolót, de azért majd visszatérek az előző bejegyzésben emlegetett néhány ételre is. Ilyenkor nyáron leginkább a piros bogyós gyümölcsökre vágyom. Nemcsak a színük, de savanykás-édes ízük is lenyűgöz. Alig-alig kell hozzájuk egy kevés tészta, némi fahéj s egy pici méz vagy barnacukor, hogy szemünket s ínyünket elkápráztató desszertet készíthessünk.
Én ma egy egyszerű vékony linzerlapot sütöttem alapnak, erre került málna és meggy ropogós zabpehellyel és egy kanálka saját pálinkával elkeverve. Fahéjas barnacukorral és mandulával megszórva sült az illatos sütemény, majd tovább kényeztettük kevés frissen felvert (természetesen cukor nélküli) tejszínhabbal és balzsamecetkrémmel.
Hozzávalók: a tésztához: 30dkg rétesliszt (vagy részben teljes kiőrlésű liszt), csipetnyi só, 8dkg cukor, 20dkg vaj, 1 tojás
a tetejére: 65dkg kimagozott friss gyümölcs (most éppen meggy és málna), 4 púpos ek zabpehely, 1ek házipálinka, 3ek szeletelt mandula, 2-3ek fahéjas barnacukor (esetleg még: tejszín, balzsamecetkrém)
Elkészítés: a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kinyújtva egy nagyobb tepsibe fektetjük. Megszurkáljuk villával és betesszük a hűtőbe. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A gyümölcsöt kimagozzuk, a meggyszemeket félbevágjuk, majd egy tálban hozzáadjuk a zabpelyhet és a pálinkát. A tésztát 15 percig sütjük. Ezután rátesszük a gyümölcsös keveréket, megszórjuk mandulával és a barnacukorral. Még kb. 10 percig sütjük (ilyenkor már csak felülről - ha be lehet állítani a sütőn.)
Tálaláskor téglalapokra vágjuk, hideg tejszínhabbal és balzsamecetkrémmel (is) kínálhatjuk.
13 megjegyzés:
Nagyon tetszik a recept, én a pálinkát biztos kihagyom, de a többi hozzávaló... egyszerűen, nagyszerű:)
Hm...finom lehet!!
Nagyon tetszik! :))
Fini! :))
Nekem különösen tetszik benne a pálesz :)
Mutatós lett, igazi könnyű nyári desszert!
Nagyon szép és biztosan finom is, az illata meg felséges.:)
Jó ez a kis pálinka vagy likőr a gyümölcsökhöz, nagyon feldobja mindet.
A piros bogyós gyümölcsök nekem is a gyengéim, szinte mindebe jók. Remélem, mihamarabb ültethetek belőlük a saját kertemben.
Nyami, imádom a linzertésztás sütiket:)gyümikékkel meg aztán pláne.
Megint csuda jó dolgot sütöttél. olyan Napmátkás:)
A pálinka, szerintem eszméletlen jó a gyümölcsökhöz, felerősíti az illatukat, ízüket. Én is nagy kedvvel használom sütikhez:)
Nagyon szééép! Imádom a linzeres sütiket ;)
Ejha, de gyönyörű....Nem csodálom, hogy nem vártál vele!!!Igen, az alkohol ebben az esetben csak jót tesz a gyümölcsnek!!!Csodás!
Már egészen elragadtattam magam csak a látványtól is!!! Gyönyörű, annyira, hogy az ízét is érzem a számban... elő kell kerítsem a pálinkát én is;)
Napmátka.... ez csodálatos! :)
Próbálom elképzelni az ízeket... és azt hiszem, a világ egyik legfuinomabb sütéjét készítetted! :) Nem csak isteni finom lehet, de gyönyörű szép is! :)
Én is rendelek egy (kettő?... három?!... izé... négy...) szeletet!
Istenien nez ki...holnap ezt sutom a ma szedett cseresznyevel:-)
Megjegyzés küldése