2009. augusztus 13., csütörtök

Egyszerű nyári pirítós

Ha az ember útközben a normális élet felé az alaptételeket keresi, a józan és nyugodt táplálékot, alig talál néhányat. A normális élet az, ami az ételek között a rántottleves. Semmi különös. Szenzáció nélkül. Messze azon túl, hogy valaki szereti, vagy sem.
(Hamvas Béla)

Minden vélt vagy valós hasonlóság más néven futó receptekkel nem a puszta véletlen műve.... de nem is szándékos. Amikor nem tudok már mit kitalálni egyszemélyes nyári étkezéseimre, akkor jönnek a zöldséges-salátás melegszendvicsek és a pirítósok. Gyorsan megy, nem viszi el a munkától az időt, és időnként jól is esik. Ez megint egy olyan egyszerű étel, amihez kicsit furcsa dolog receptet írni, de az Olvasók szokták kérni, hát leírom:

Hozzávalók (személyenként): 2-3 közepes paradicsom, 2 vékony szelet szikkadt kenyér, 1 kiskanálnyi vaj, durvára darált színesbors, só, (esetleg egy gerezd fokhagyma), 1ek petrezselyem olajban

Elkészítés: a paradicsomokat megmosom, felkockázom. Összekeverem egy tálban egy csipetnyi sóval, borssal (és ha mehet bele: az apróra vágott fokhagymával.) Hidegre teszem.
A kenyereket egy vaslapon megpirítom. Hagyom, hogy egy kissé a gőzt kiengedjék, és még melegen átkenem mindegyiket egy kevés vajjal (épp csak annyival, ami szépen megolvad a tetején. Ráteszem a paradicsomot és a petrezselymes olajat.

14 megjegyzés:

Clinique-Bogi írta...

Ismét egyszerű, de annál nagyszerűbb!

Csibe írta...

Jó ötlet, köszi.

szepyke írta...

A legegyszerűbb ételek a legjobbak. Bár a paradicsomot (sem) szeretem, de a kép miatt jöttem nézelődni, mert ez egy gyönyörű zöldség/gyümölcs!

Vesta írta...

Nekem is jöhet egy szelet! Tetszik, ahogy elnevezted!

trinity írta...

Pirítós paradicsommal-bármikor!!!

Az olajban eltett petrezselyem( nálam ugye pici fokhagymával): mióta elkészült, én a spagettimre mindig ezt teszek-teljesen beleszerettem...De tegnap a nagylányom is azt mondta, sokkal jobb, mint a többi zöld pesto, amit eddig evett!! Úgyhogy köszönet mégegyszer az ötletért!!
Mellesleg az olívában ( hűtőben van) azóta is rendben van, nincs gond az eltarthatósággal-bár nemsokára készíthetem a következő adagot!

napmátka írta...

Köszönöm, hogy benéztetek!
Trinity!: Örülök, hogy bevált, nálam is mindig van itthon.

Renata írta...

Én is nagy paradicsom rajongó vagyok!! De csak a szezonális kertinek.

Bridge írta...

Az ötlet a jó, az a lényeg. A recept pedig: a csecsemőnek minden újdonság, miért ne lehetne ennyivel segíteni a kezdőknek.
Ez a Trinity féle petrezselymes olaj is jó ötlet.

duende írta...

:)
Imádom!

Én úgy vagyok a paradicsommal, mint Gombóc Artúr a csokoládéval... :))

Ízlésszindróma írta...

nagyon tetszik az idézet Hamvastól, előkéne kotornom és olvasgatni..

Hanczur írta...

Nekem például bejön a zsíroskenyér hagymával.
Az igazi a régi bogárhátú kétkilós kenyérből négy középső félszelet.
Amíg a kenyeret zsírozom. a dumóját (sercli) már ropogtatom üresen.
A fiatal hagymát a földből kihúzva csak megmosom egy kicsit, vagy a legfelső szárazabb héjat lehúzom. A leharapott gyökeret kiköpöm, és a többit vadember módjára elfogyasztom.
Ha nagy a hőség, a hagyma végét sóba döngölöm, de ha nincs melegem, az sem kell hozzá.
A hagymaszárat pedig szinte végig megeszem.

Sofia írta...

Egyik nagy kedvencem!
Nézz be hozzám,van egy játékom számodra:)

lúdanyó írta...

Látom, már megelőztek :) Hozzád illőnek találtam ezt a játékot és kíváncsi is vagyok, hogy éppen mit olvasol.
http://ludanyo.blogspot.com/2009/08/konyves-jate.html

napmátka írta...

Ismét köszönet a Látogatóknak!
Sofia, Lúdanyó!
Megírtam, holnap kiteszem!