2009. december 18., péntek

Ünnepi fogások - Kacsahúsleves - Narancskrémes sütemény

morális örök-
mozgó: amit nem emelsz
- szűntelen - süllyed

(Fodor Ákos)

Lehet, hogy másoknak sem éppen ez az év jelenti az anyagi fellendülést (hacsak nem a kezdetét?), mégis szeretnének az ünnepi asztalra illő fogásokat készíteni. Nálunk hagyományosan (valamilyen) hal készül főételként , s bár általában a honi alapanyagoknak adok elsőbbséget, nem biztos hogy a "csak most" harmadáron (699 Ft/kg) kínált cápaharcsának ellenállni tudok. Na jó, bevallom: nem tudok. Nagyon szeretjük.

Aki tehát az olcsóbb megoldásokat keresi, annak jó választás lehet - előételként - a 170-200 Ft/kg áron árult liba- vagy kacsafarhát, sokkal gazdagabb az íze, mint az év közben amúgy is többet szereplő bolti csirkének, ráadásul igen szép, húsos darabokra akadhatunk, hogy a kiadós leves után még legyen egy kis plusz.

A süteményajánlat pedig ezúttal egy egyszerű égetett tészta, amit narancsos krémmel töltöttem, ebben sincsenek drága hozzávalók.


Kacsahúsleves
Hozzávalók: 1 nagyobb (nem túl zsíros) kacsafarhát, 1 negyed zeller, 1 kisebb vöröshagyma, fél karalábé, 2-3 szál petrezselyemgyökér, 4-6 közepes sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, fél zöldpaprika, fél paradicsom (elhagyható), 6-8 szem apró (nem szétfővő) krumpli, 1 csokor petrezselyemzöld, zellerzöld, esetleg karalábélevél, 8-10 szem egész feketebors, só
(Levesbetét: tetszés szerint cérnametélt, csigatészta, máj- vagy húsgombóc)


Elkészítés
: Mindent megtisztítunk, a kacsafarhátat az edény aljára helyezzük 2-3 darabban, majd jöhet rá a nagyobb darabra vágott zöldség (amit csak ízesítőnek szánok, azt nem szoktam feldarabolni, hogy könnyebb legyen kiemelni), a tetejére teszem a zöldfűszerekből kötött csomagot, mehet bele a bors, só. Felöntöm hideg vízzel, felforralom, és lassú tűzön gyöngyözve főzöm, amíg a hús egészen puha lesz. (Forrástól számított kb. 45-50 perc.) Közben elkészítem a levesbetétet.


Narancskrémes sütemény
Hozzávalók
(kb. 40 darabhoz): a tésztához: 18dkg liszt, 5dkg vaj, csipet só, 1ek cukor, 4 tojás, 2,5dl víz, csipetnyi szódabikarbóna
a krémhez: 2dkg liszt, 2dl tej, 1 narancs reszelt héja és kifacsart leve, cukor ízlés szerint (kb. 4ek), 10dkg vaj


Elkészítés
: A vajat a vízzel és a sóval egy lábosban felforraljuk. Félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük a lisztet. Majd visszatesszük a tűzhelyre, és addig keverjük-főzzük a masszát, míg egy darabba összeáll (pár perc). Ezután a tésztát keverő edénybe tesszük. Hagyjuk legalább langyosra hűlni. Utána beledolgozzuk egyenként a tojásokat (ezt a robotgép ügyesen elvégzi helyettünk), az utolsóval együtt a szódabikarbónát is a tésztához adjuk. Fényes, nyúlós, ragacsos masszát kapunk, amit csillagzsákba töltünk, és diónyi halmokat nyomunk belőle két, sütőpapírral bélelt tepsire. Ha el akarjuk kerülni, hogy a tésztahalmok teteje nagyon megpiruljon, akkor a csókforma helyett inkább korongformára törekedjünk. A sütőt 220 fokra előmelegítjük, bespricceljük, majd az adagokat kb. 15-15 percig sütjük. Ha kész, szedjük le a sütőlemezről, hogy minél előbb hűljön. A sütemények belseje üreges lesz. Egy éles késsel felvágva könnyen megtölthetjük kölönböző krémekkel. (Lehet ez az alább következő egyszerű narancskrém, esetleg tejszínhab vagy sült gyümölcs, csokoládéöntet.)

Narancskrém: A lisztet a hideg tejjel csomómentesen elkeverjük, majd a tűzhelyen kis lángon folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a cukrot, hozzáadjuk a narancs héját és levét. Ha kihűlt, habosra keverjük a vajjal.


Megjegyzés: a Szakácsok könyve azt javasolja, hogy az égetett tésztát fele-fele víz és tej aránnyal készítsük, mert puhább lesz. Szerintem így és puha, de egyébként én a ropogósabb változat mellett vagyok.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

a narancskrémes süti nagyon megfogott! :)))

Makka írta...

Tyúha, ebből a sütiből szívesen bekapnék egyet!
Nagyon szépek! Ezt a Szakácsok könyvét, úgy érzem, be kell szereznem.:) Bár mintha ezt egyszer már mondtam volna...:))

Csibe írta...

Jujjj, de nagyon szép a sütid!

trinity írta...

A kacsahúsleves is megmozgatta a fantáziám, de a narancsos képviselőfánk egyszerűen szenzációs!!!

Bodzás Vendégház írta...

Ezt az égetett tésztát nálunk képviselőfánknak hívják és vaníliakrémmel töltjük. Nagy kedvenc! Ki fogom próbálni narancsosan: illik az ünnepekhez :)

Ízlésszindróma írta...

én még csak egyszer próbálkoztam égetett tésztával, de nem jött össze sajna, de a párom nagyon szereti, ideje lenne újra próbálkoznom, például narancskrémesen..úú, nyamm:)

duende írta...

Hm... a képviselőfánkot és a profiteroles-t imádom. El tudom hát képzelni, hogy ez a narancsos krém is fantasztikusan illik ehhez a tésztához.

Nagyon örömteli készülődést kívánok Nektek és szép Ünnepet! :)