2010. január 22., péntek

Sajtos-diós pogácsa

Már meggyújtották a lámpákat, mikor elmentem a bazilika előtt; a mellékutcák megteltek kék és barna árnyakkal...Mindegyre harangoztak. A prépost háza előtt, az örökmécses előtt fiatal nő állott összekulcsolt kezekkel, s imádkozott; Egerben természetes mozdulattal imádkoznak az emberek, a köztereken is.
Este moziba mentem, a jegyszedőnek török szeme volt.
(Márai Sándor)

Mióta elkezdődött a farsang, fánkot készülök sütni, de nem egyszer pogácsa kerekedik belőle. Talán nem baj, ez az időszak még javában a tél és a melegítő italok mellé kínált különféle sós sütemények ideje is. A dió lassan kihagyhatatlan lesz, nem mintha arra törekednék, hogy az ételek egyformák legyenek, de bejött nekünk a tepertő-dió és a sajt-dió páros is, arról nem is beszélve, hogy célszerűnek tartom, ha olyan alapanyagoknak engedek nagyobb teret a konyhában, amiből bőségünk van, ahelyett hogy pénzt adnék valami másért. A dióval ez a helyzet, idén is, tavaly is kiadós volt a termés. Én egyébként a mákot is nagyon szeretem, de annak az ültetését még csak tervezzük.
Ez a pogácsa - ahogy nálam már megszokhattátok - megint nem túl lágy, másnap is élvezhető tészta, melegen is finom, de később kiteljesednek az ízek.

Annak örömére sütöttem, hogy ma öcsém és felesége látogattak el hozzánk, és tartottunk egy kis utó-karácsonyt (velük tavaly ősszel találkoztunk legutóbb - épp ideje volt már beszélgetni!)

Hozzávalók (90 darabhoz vagy 3 sütőlemezre): 25dkg teljes kiőrlésű és 50dkg búzarétesliszt, 35 dkg sajt, 35dkg vaj, 2,5dl tejföl, 5dkg darált dióbél, 2 tojás, 2 csomag (7-7g) szárazélesztő, 3tk só
a tetejére: 1 tojás 2ek tejjel felverve, szezámmag


Elkészítés
: A vajat kisebb darabokra vágjuk, majd az összes hozzávalót deszkán tésztává gyúrjuk. Kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk, majd hajtogatjuk: két oldalát középre, egymásra, a tetejét, alját ugyanígy. Letakarjuk és hagyjuk pihenni-kelni egy félórát, majd a nyújtást-hajtogatást-pihentetést még kétszer megismételjük. (Ha nincs időnk rá, elhagyhatjuk a hajtogatást, ez esetben csak kelesztjük a tésztát.) Ezután ismét kinyújtjuk, kb 1-1,5 cm vastagra, majd átlósan (vagy ahogy tetszik) éles késsel bevagdossuk, és sütőpapírral bélelt tepsire szaggatjuk. Én kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatót használtam ezúttal. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a pogácsák tetejét megkenjük a tejjel felvert tojással, majd szezámmaggal megszórjuk. Kb. 15 perc alatt sül meg egy adag.

Ihletforrás: Piszke sajtos pogácsája

9 megjegyzés:

Vesta írta...

Van itt nálad finom fánk, épp most tanulmányoztam! De ez a sajtos-diós párosítás milyen különleges ízt adhat a pogácsának!

Limara írta...

Fantasztikus lehet, mentettem a receptet! :))

Makka írta...

Szerintem ezt ma megcsinálom.:)

Puszedli írta...

Nagyon jól hangzik, én is mentettem!

Ízlésszindróma írta...

A kávém mellé, szívesen megeszegetnék most néhány ilyen pogit:)) nagyon fincsi lehet!

Piszke írta...

Biztosan a liszt részbeni teljesőrlésűre cserélése tette keményebbé, mert az eleve több folyadékot vesz fel. Viszont a dió plusz zsiradékot jelent, ezért biztos omlós maradt.

erős ildikó írta...

Szia!
Bocsánat, hogy nem linkeltem be a recepted (mindjárt megteszem), csak annyi mindenen változtattam (liszt fajtája, egész tojások, arányok, dió, szárazélesztőt nem szoktam futtatni), hogy már úgy éreztem: valami más lett belőle. Általában megyek a saját fejem után a pogácsatésztáknál. De a Te recepted is szeretném majd kipróbálni, mert ihletet adott!

nokedlis írta...

az idén én is pogácsamániás lettem. egyetlen hátránya, hogy addig esszük, míg van - és azt gyorsan. diósról még sosem hallottam, de most meg egyenesen ki kell próbálnom!

Renata Kalman írta...

Látom egész jól megszeretted a diót! :))