2010. január 29., péntek

Sonkás-mandulás pogácsa (petrezselyemmel)

amire figyelsz:
drágább s lassabban fogy el
– úgy figyelj, vagy ne

(Fodor Ákos)

Ahogy ígértem, folytatódik a "farsangi" pogácsák sora. Az ihlet Makkától jött - párom szerint egy ideje már "pingpongozunk". Ezúttal tehát a nálunk gyakran szereplő diót mandulára cseréltem (volna, ha nem ragaszkodik hozzá, hogy dió továbbra is legyen a pogácsában, így mindkettő került bele.) Úgy gondoltam, egy kis füstölt sonkával is megbolondíthatom, és miért ne mehetne bele petrezselyem is? A végeredmény még mindig nem lesz tolakodó, ha a sóval visszafogottan bánunk, és részben teljes kiőrlésű lisztből készül a sütemény. Maradtam a nálunk már bevált nem túl lágy tésztánál - így másnapra sem lesz zsíros a tészta, inkább szép lemezes.

Hozzávalók (95 darab / 4 sütőlemez): 35dkg teljes kiőrlésű és 65dkg búzarétesliszt, 30dkg füstölt sonka ledarálva, 30dkg vaj, 2 tasak (2 x 7g) szárazélesztő, 10dkg darált mandula, 10dkg darált dióbél, 1 csomag apróra vágott, friss zöldpetrezselyem, kevés frissen őrölt feketebors, késhegynyi őrölt erőspaprika, 2 csapott tk só, 3dl tejföl, 2 tojás
a tetejére: 1 tojás 2ek tejjel felverve

Elkészítés
: A hozzávalókból tésztát gyúrunk (ez a mennyiség és az állag miatt ezúttal célszerűbb gyúródeszkán, mint tálban), majd kb. fél cm vastag téglalapra nyújtjuk és hajtogatjuk: két oldalát egymásra, majd a tetejét, alját is ugyanígy. Letakarva meleg helyen 20 percig pihentetjük, majd a nyújtást-hajtogatást-pihentetést még kétszer megismételjük. Ezután a tésztát másfél cm vastagra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsire szaggatjuk. Letakarva pihentetjük, míg a sütő bemelegszik 200 fokra. A pogácsák tetejét a tejjel felvert tojással megkenjük, és kb. 15 percig sütjük az adagokat.

13 megjegyzés:

duende írta...

Hm! Milyen jó kis sör- vagy borkorcsolya ez!

Ízlésszindróma írta...

Finom lehet nagyon!mandula+dió+füstölt sonka..nyammm. Engem is nagyon foglakoztatnak az újabb pogácsa variációk!! Ezt nagyon megkóstolnám;)

trinity írta...

Napmátka,
annyira jó ízkombinációkat találsz ki....szenzációs!! Nagyon tetszik!! Nálad semmi nem hétköznapi, annyira kreatív vagy.. Gratulálok!!

Gyöngyi írta...

Dió? Mandula? hát egy biztos, ez nem a hagyományos ízvilág egy pogácsához:) Bár amennyire a párom szereti a pogácsákat, biztos sikere lenne:)

Makka írta...

Vártam a ping pogácsádra úgyis mint ihletre. Ez is remek lett!
De közben azért én is kigondoltam pár pong receptet.:)

Belly írta...

Nagyon finom lehet,jók az ízek.

Limara írta...

Még egy csodás, különleges pogácsa! Szívesen megkóstolnám!

Felhőlány írta...

Ideje lenne már pogácsát sütnöm... Annyi jobbnál-jobb variáció van Nálad, hogy csak na... :))

Főz és fecseg írta...

Nagyon finom lehet! Elmentettem, szeretném kipróbálni.

nokedli írta...

ha ez így megy tovább, én is beszállok a pingpongozásba! lehet ´páros is, nem?;-)

erős ildikó írta...

Köszönöm, hogy benéztetek!
nokedli: mindent lehet, de vigyázz, mert úgy járhatsz mint mi: a családtagok hamar alapélelmiszernek tekintik a pogácsát, s akkor már ipari mennyiségben gyárthatod...:)

chriesi írta...

Isteniek!

Névtelen írta...

Szuper lehet! Kicsit bizarr a párosítás, de biztos nagyon finom! :)