2010. január 18., hétfő

Tejszínes kávétorta

Én nem tudom, hogyan kell.
Bármit. A "dolgokat".
Csak van, hogy sikerül (nem is kevésszer)
- de, hogy is mondjam? nem: nekem.
Hangszer ne legyen büszke a zenére.

(Fodor Ákos)

A múlt hét vége felé megleptem magam egy kapcsos tortaformával, ugyanis ilyenem még nem volt. Persze nem létkérdés, Anyu még lábosban sütötte a születésnapi tortánkat. De voltak terveim, egy parfétortát is régóta nézegettem, végül kicsit más lett. Bár a mélyhűtőbe került néhány órára, de másnaptól már a hűtőben tartottam, mert a krém elég sűrű, és a tészta helyett használt keksz is jól megtartja a formát.
Három rétegből áll, az alsó egy kakaós-rumos kekszalap, a második egy főzött kávés-tejszínes réteg, a harmadik pedig egy kekszes-tejszínes krém.
Csak egyféle teljes kiőrlésű kekszet használtam, mert elfeleztem a mennyiséget, és külön ízesítettem az alsó réteghez. A krémrétegekbe pedig alig került cukor, mert egyrészt a keksz édes, másrészt a tejes kávét is szinte édesítés nélkül szeretjük. Úgy gondoltam, így a két pólus kellemesen egészíti ki egymást. (Erre azért is törekedtem, mert általában nem szeretem a kávés sütiket / desszerteket, a tejes-tejszínes kávét viszont igen. Gondolkodtam rajta, hogy mi lehet az oka, talán egyrészt a túlzott édesítés/csokoládé az előbbiekben.)
Kicsit aggódtam, hogy válik el majd a formától, de gond nélkül ment.

Hozzávalók (egy 23 cm-es tortaformához): 40dkg édes, teljes kiőrlésű vagy tetszés szerinti keksz, 1 egész tojás és 1 tojás sárgája, 2ek magas zsírtartalmú kakaó, 1ek rum, 3,5dl tejszín, 1dl tej, 10dkg vaj, 2dl erős feketekávé, kb. 2ek cukor

Elkészítés: A kekszet ledaráljuk, majd elfelezzük. A vajat felolvasztjuk (mikroban.) Az egyik adag kekszhez adjuk a kakaót, a rumot és a vaj felét. Alaposan összedolgozzuk, majd egyenletesen a forma aljára terítjük. A keksz másik feléhez hozzáadjuk a vaj másik felét és darabosra morzsoljuk, majd félretesszük. A tojást és a tojássárgát a tejjel egyneműre keverjük, majd vízgőz felett folyamatosan keverve besűrítjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt. A krémet is elfelezzük, az egyik feléhez hozzáadjuk a 2dl kávét. Ettől kissé híg lesz, de majd a mélyhűtőben megköt és a kekszalap is beszívja egy részét. A kévés krémet a kekszalapra öntjük, és a mélyhűtőbe tesszük egy órára. A krém másik feléhez adjuk a cukrot (ízlés szerint.) Ha a kávés réteg megkötött, rászórjuk a félretett kekszet, majd ráöntjük a tejszínes krémet. Még egy órára mélyhűtőbe tesszük. (Később már tarthatjuk a hűtő valamelyik polcán.) Én friss, cukrozatlan tejszínhabbal és balzsamecetkrémmel tálaltam. Utóbbi nem tudom, mennyire passzol hozzá gasztro-tudományos alapon, de a színéhez megy, és persze hálásabb fotóalany, mint a hófehér tejszín, amitől mindig tartok...

Nem túl édes sütemény, a törekvésem bejött, valóban egy pohár tejszínes kávéra hasonlít, amihez a keksz kellemes ráadásként társul.
Tudom, az utóbbi időben kicsit több volt a sütemény és a nehezebb étel - amit részben a tél, az ünnepek és a farsang indokol, de lassan visszatérünk majd a szelídebb kerékvágásba.

17 megjegyzés:

Éva írta...

Jó volt olvasni, hogy nem létkédés a kapcsos tortaforma.Persze, nekem is van. Viszont az én anyum is lábosban sütötte régen a szülinapi tortám, és finom volt. :-)Ki is jött belőle.

Jade írta...

Csodaszepen nez ki ez a torta!
Az a balzsamecetkrem.... mar nehany honapja minden megvan hozza - meg a kis uveg is amiben fogom tartani - csak el kellene mar kesziteni. Hamarosan, mondogatom. De kicsit felek, hogy vajon fogom-e tudni mikor van kesz, nem fozom-e tul...

Tinkmara írta...

Nagyon guszta. És nem baj a sok édes, finomság, ilyenkor, télidőben nagyon jólesik, még csak ránézni is. :)

Mehike írta...

Nagyon guszta.Remélem lesz mostanában időm elkészíteni

Limara írta...

De jól esne most egy szelet belőle! csodás! :))

Chef Viki írta...

Eeeeeeeeeez hihetetlen :-) Annyira egyfelé járt az agyunk, de annyira!

Majd mutatom valamelyik nap!

Ízlésszindróma írta...

Jaj ez nagyon szép,én is szoktam hasonlóan keksz alapos tortákat készíteni, nagyon finom harmóniában tetted össze a hozzávalókat, tetszik, hogy van benne főzött krém is, nagyon megkóstolnám, de nekem is kicsit sok volt az ünnepi koszt:)

Csibe írta...

Mit is mondhatnék, gyönyörű!

Kata írta...

Nem baj az, hogy tortákat is készítesz, egytől-egyig gyönyörűek és biztosan finomak is:) Kell ebben a hidegben egy kis kényeztetés...

Moha írta...

Ez egy nagyon jó kerékvágás:))
Anyukám kedvence a kávétorta, és ő is a nem édes vonulatot kedveli, el fogom készíteni neki.(valószínűleg ketten fogjuk megenni,mi vagyunk a kávétorta rajongók)
Nagyon szép lett!

Vali írta...

Nálunk az egész család kávétorta rajongó! nagyon szép a fotó is.

duende írta...

Küldhetnél egy szeletet, imádom a kávés édességeket. Fura, én fordítva vagyok. Kávézom, de nem rajongok a kávéért egyáltalán. Sütikben viszont imádom... A kapucíner volt megboldogult lánykoromban a kedvenc csokim. :))

szepyke írta...

Napmátka, ez gyönyörű!

(feltettem a képet arról, amit valamikor a héten írtam Neked!)

ágota írta...

Megfogott az ötleted, szeretném mihamarabb kipróbálni

erős ildikó írta...

Köszönöm szépen Mindenkinek, hogy benézett hozzám!

Gyöngyi írta...

Ezért a Párom szerintem ölni tudna:)

erős ildikó írta...

Gyöngyi!
Akkor inkább csináld meg neki - jobb a békesség!:)