2010. február 28., vasárnap

Böjti ételeink - a kelkáposzta

mindennel úgy bánj,
mintha rengeteg volna
belőle – úgy: l e s z

Fodor Ákos - Kockavetés

Valahogy úgy alakult, hogy e héten a kelkáposztás ételek kerültek túlsúlyba nálunk: készült vele leves, kelt tekercs és egy zöldséges-tarhonyás egytálétel.
Szeretem a friss, harsogó zöld színét, ami még tél végén is felidéz egy kis tavaszt. Éppen ezért a leves kivételével a többi ételbe nyersen tettem bele, s hogy azért ne "lógjon annyira ki" a nyers íz, egészen apróra vágtam a kelleveleket, mintha zöldfűszer lenne.
Ehhez nagy segítség az kés (a képen), amit páromtól kaptam karácsonyra. Fűszervágó késnek hívják, s eddig nem tudtam, hogy szükségem lehet ilyenre. De mióta megvan, örömmel tapasztalom, hogy bizonyos élelmiszerek felaprítása vele kétségkívül gyorsabb és egyszerűbb.

Ma megint zöldséges fogást ettünk, arra gondoltam, mi lenne, ha a a tarhonyát készíteném el olyan krumplis tészta módra. Végül nem elégedtem meg ezzel, csináltam egy hagymás-krumplis alapot, de tettem bele sárgarépát is. A tarhonya természetesen pirítva készült és a végén forgattam össze a kettőt, majd belekevertem a kelkáposztát is. Tetejére egy kis sajtot szórtam, mellé pedig savanyú uborkát ettünk.

Hozzávalók (4 személyre): 1 nagy vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 4-5 nagy kelkáposztalevél, 4 közepes krumpli, 2 gerezd fokhagyma, egy kis csokor petrezselyem, sóban eltett fűszerpaprika, 2kk paradicsompüré, házi ételízesítő, só, pirospaprika, 50dkg tarhonya, 1-1,5dkg vaj, olaj, a tetejére: reszelt sajt

Elkészítés: a zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon üvegesre pirítjuk. Rátesszük a felkockázott krumplit, a vékonyra vágott sárgarépát, az áttört fokhagymát, a pirospaprikát, és tovább pirítjuk. Jöhetnek a fűszerek, majd felöntjük egy kevés vízzel. Beletesszük a paradicsompürét, majd fedő alatt pároljuk. Ha már puhák a zöldségek és sűrű a szaft, belekeverjük a vajat, majd félrehúzzuk a tűzről.
A tarhonyát egy kanál olajon folyamatosan keverve megpirítjuk, kevés sót teszünk rá, és dupla mennyiségű hideg vízzel felöntjük. Lassú tűzön puhára főzzük, majd összekeverjük a zöldséges mártással. A kelkáposztalevelek vastag erét kivágjuk, a leveleket megmossuk és egészen apróra vágjuk, mint a zöldfűszereket. Belekeverjük a forró ételbe és egy kis sajttal, savanyúval kínáljuk a fogást.

A következő bejegyzésben: kelkáposztás és kakaós tekercsek

6 megjegyzés:

Notburga írta...

Jó kis recept, én egészen máshogy ismertem. Kipróbálom, biztosan. Utólagos engedelmeddel elkészítettem és a blogomra tettem a citromkrémes mákostésztádat. Nagyon ízlett!

duende írta...

Hm... a krumplis tahonya nálam is nagy kedvenc. :) Izgalmas így zöldségekkel, gazdag, tartalmas és színes! (A másik nagy kedvencem télen a kelkáposzta saláta. Megtalálod nálam, ha érdekel, tavaly pont iylentályt került fel, ha jól rémlik. Isteni fonom, pl krumplis nokedli, tészta vagy tarhonya mellé is. :) )

lúdanyó írta...

Nagyon tetszik, mindent szeretek, ami tarhonyás.
A mai versed meg telitalálat :)

Daisy írta...

Még sosem ettem nyersen kelkáposztát, de szeretnék több káposztás ételt kipróbálni, mert ez is egy mumus zöldség volt gyerek koromban is és most is még.

Makka írta...

Tényleg gyönyörű színe van így a kelkáposztának, apróra vágva meg valami egészen új minőség.
Van egy kelkáposztás tésztarecept, ami nagyon finom, nem saját találmány, ha megtalálom, elküldöm neked, biztos értékelni fogjátok, mert pillanatok alatt készen van.

Iminek pingpong: tegnap olívabogyóval – jó két nagy marék apróra vágva, kéksajttal és oregánóval készült pogácsa, a többi nagyjából ugyanaz benne, ja most jóval több füstölt paprikát raktam bele, mint eddig.
A blogra is felteszem majd, de nem sok időm van azzal foglalkozni meg az utóbbi időben volt elég pogi már egyébként is. Meg különben is neked nincs szükséged totál pontos receptre.:)

nokedli írta...

nagyon jó ötlet! én valamilyen okból tarhonyából mindig csak tarhonyás húst szoktam készíteni. most itt gondolkodom, hogy vajon miért is.