Kér és nem tudja,
hogy amit kér, annak jó-
fele: nála van.
(Fodor Ákos)
Megint szalad tovább az idő. A tavalyi farsang a pogácsákról szólt mindenféle változatban. Fánk talán egyszer készült.
Akkor még nem sejtettük, hogy hamarosan új időszámításba lépünk, a nagyböjt azután elhozta azt is: Apu megbetegedett, majd lebénult.
Azóta másképp múlik az idő, és a liszt is háttérbe szorult a konyhában, bár ez utóbbi nemcsak a ritka főzésnek, hanem inkább párom paleo étrendjének tudható be.
Azért fogyasztunk gabonaféléket, csak kevesebbet. Kevesebb a kenyér, az élesztővel készülő tészta. Én amúgy jól alkalmazkodom ehhez, mert bár nem muszáj, de inkább a gyúrt tésztákat szeretem és a krumplit, ha már szénhidrátról van szó. Az alapvetően salátás-halas étrend jól bevált, de természetesen az ünnepek alkalmával mást is fogyasztottunk.
A leves nekem télen alapvető, nyáron kevésbé fontos.
Azt meg már megszokhattátok, hogy ha sütemény készül nálunk, az általában nem tömény édesség. Ez a linzer is ilyen. Vagyis éppen csak édeskés. A tél, s így a farsang is nekem inkább a fűszeres ízekről szól, és hogy megpróbálunk visszacsempészni valamit a többi évszak virágos-gyümölcsös ízeiből. Ez ilyenkor lehet aszalt vagy fagyasztott gyümölcs, a lekvárok és a befőttek nálam ritkán szerepelnek, kivéve, ha savanykásak.
Viszont szívesen készítek gyümölcskompótot, ami melegen az igazi - ellensúlyozva a kinti hideget.
Ebbe a süteménybe pedig másképpen került vissza a nyár. Talán emlékeztek még, amikor 2009-ben a napon készülő rózsakivonattal kísérleteztem. Bár nem lett hatalmas mennyiség, azért néhány desszertbe már jutott. Például ezekbe:
Feketecseresznyés rózsahalmok
Sárgabarack sörbet rózsakivonattal
Jövőre megint kellene csinálni, mert fogytán a készlet.
Akinek nincs ilyen hozzávalója, készítse friss narancslével. Azzal is remek lesz. Ami a sütemény tésztáját illeti, tovább kísérleteztem a linzertésztával. Én korábban ennél egyszerűbben csináltam, de ez finomabb. Beleépítettem vidéki tapasztalatcseréimet, és elhagytam a cukrot.
Hozzávalók (kb. 150 darabhoz): 5 dkg Graham liszt, 70 dkg búzarétesliszt, 1,5 ek napon készült rózsakivonat , 4 ek méz, csipet só, késhegynyi szódabikarbóna, 25 dkg vaj, 12,5 dkg zsír, 2 egész tojás, 1/2 dl tej, 75 g tejföl
Elkészítés: a hozzávalókat hidegen összegyúrjuk, majd a tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsikre szaggatjuk. Hűtőben pihentetjük az adagokat, amíg a sütőt 180 fokra melegítjük. Egy-egy adagot 10-12 percig sütünk, és a sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Egy csésze forró tea mellé ajánlom.
4 megjegyzés:
Fantasztikus receptjeid vannak!
Kedves Ildikó
Azt szertném megkérdezni, hogy a búzarétesliszten a hagyományos réteslisztre gondolsz?
köszönöm
Móni
Szia Móni!
Igen, csak annyiféle lisztet lehet már kapni, ezért jeleztem, hogy búzából való...
Szia Ildikó
megsütöttem és nagyon fini lett
köszönöm
Móni
Megjegyzés küldése