2011. április 19., kedd

Idei várható terméshozam

De mire magad kedvedig ehetnéd,
már vége is van, jön helyette más,

és rögtön azt is elviszi előled
s mintha vetítve volna vagy varázs,
kapkodja fogadásait az időnek
irigy házigazdád, a változás.

(Babits Mihály)

Konkrétan 1 darab kis gyümölcs (virág-)kezdemény látható a fügefámon. De nem ez a lényeg, hanem hogy van. Itt van nálunk végre. Múlt pénteken hoztuk, nehezen akart beülni az autóba, de végül rábeszéltük. Mivel nem vagyok nagy kertész, és azonfelül türelemmel sem bírok, olyat akartam, ami már termőre fordult. Meg - azt mondják - a törzses füge jobban bírja a telet. Választottam így egy kis fácskát, illetve először egy kertészetet, ahol megnézhetem. Mert a csomagküldésben ekkora növényeknél nemigen bízok. Aput viszont nem hagyhattuk sokáig magára, így egy kamaraerdei és egy szigetszentmiklósi kertészet jött szóba. Az utóbbiban vettük a kis fügefát. Párom a kisebb, de nagyobb levelű palántákban bízott inkább, így hoztunk egy olyat is. Az még - megítélésem szerint - messze van a termőre fordulástól, és a levél mérete is azt mutatja, hogy odabent telelt. A kis fácskán még éppen csak rügyek vannak, de a szakirodalom szerint majd május közepén lombosodik ki, addig metszeni sem szokás.
A szomszédos utcában és közvetlenül mellettünk is van füge, így a fejlődésüket naponta össze tudom hasonlítani.

Szóval szép, formás kis növény, remélem, hosszú életű lesz, és gazdag terméssel jutalmazza majd egyszer a fáradozásainkat, hogy a lehető legjobb helyet biztosítsuk neki ebben a nem túl nagy társasházi kertben. Vagyis sok napot, kevés szelet és hideget, meszes földet és elegendő vizet.

A dolog egyébként nem arról szól, hogy kell valami kuriózum a kertbe, ami másnak már van. Sokkal inkább egy évek óta dédelgetett vágy beteljesítése felé tett újabb lépés, de úgy is mondhatnám egyszerűen, hogy: nagyon szeretem a fügét. És mindenféle konyhai hókusz-pókusz nélkül, egyszerűen frissen. Sajnos az aszalt egyáltalán nem ugyanaz az íz.
Meglátjuk. Egyelőre bízom a növényben.

Még valamit szeretnék a kertbe vagy a teraszra: damaszkuszi rózsát. Részben gyönyörködni, részben további gasztronómiai célokra. Régebben volt egy kis bokor a kertben, de méltatlanul elpusztult. Igazából nem én ültettem, nem is tudtam róla sokat, és gazdája sem igen volt.
Azt mondják, hülyeség Angliából rendelni rózsatövet, de az az igazság, hogy magyar kertészetekben nemigen találtam. Biztos van, csak nekem korlátozottak a keresgélési lehetőségeim. Egyelőre nézegetek, és kértem több helyről is katalógust. Hazai kertészetekből is, és még két csodaszép helyről:

David Austin Roses
Peter Beales Roses

Mindkét utóbbi kertészet árul Kazanlik rózsát is, amelyből a bolgár rózsaolaj készül és szintén damaszkuszi fajta, de én azt hiszem, inkább másfélét szeretnék.

MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK ÉS BLOGGERTÁRSAMNAK ÁLDOTT HÚSVÉTOT KÍVÁNOK!

12 megjegyzés:

MJ írta...

Joe fiamnak van két fügebokra. Nagyon ízletes a gyümölcse. Sikeretek legyen, hogy mihamarább szüretelhessetek róla.

Névtelen írta...

Gyere és nézz be hozzám, egy húsvéti játékra invitállak!

Makka írta...

Örülök, hogy a régi vágyad teljesült!:-)
Ebben az évben úgy tűnik, nagyon jó fügetermés lesz.
A New Garden kertészetekben vannak David Austin- rózsák. Egyébként nagyjából olyan áron, mintha kintről rendelnéd. A honlapon tudsz regsiztrálni és küldenek ingyenes katalógust, ha szeretnél.

erős ildikó írta...

@ MJ
Köszönöm, bízom benne, hogy minden jó lesz itt neki, hisz a közelben is vannak fügefák.

@ Panna!
Kis türelmet, nemsokára benézek!

@ Makka!
Köszi a New Garden ötletet! Este ránézek. Igazából írtam Neked egy hosszú kommentet függevásárlás előtt (hogy tanácsot kérjek), de a rendszer pillanatnyi hiba miatt elveszejtette, és még egyszer nem voltam képes begépelni...

Makka írta...

Azt hiszem, félreérthető volt a kommentem, David Austin oldalán lehet kérni az ingyenes katalógust, nem a New Gardenén.:-)
Azért is érdemes belőle kérni, mert a honlapon nem lyan egyszerű keresni, vagy végignézed az összes kínálatot, vagy konkrétan név szerint tudnod kell, mit szeretnél megnézni.

Ó, sajnálom! Néha nem tudom, mi van a Bloggerrel.
Így nagy hirtelen, ami eszembe jut: 1-2 évig télen takard a növényt, jól tűri a szárazságot, de ha önözöd, nagyon meghálálja. A déli oldalra való ültetést szerintem tudod. Különben gyakorlatilag nem kell vele csinálni semmit. Csak várni.:-)
Ha esetleg lefagyna, nem kell aggódni, kihajt. Még akkor is, ha tövig fagy. Bár, abban az évben a termés kérdéses, az első mindenképp.
Csak kihajtás után vágj az ágakból, ha nagyon szükséges. Cak akkor lehet igazán látni, hogy hol érdemes levágni.

erős ildikó írta...

Szia!
A David Austin honlapról már kértem katalógust, a New Garden-nél meg hiába kerestem, de most már értem, tiszta a kép.
Köszönöm a sok jótanácsot a fügével kapcsolatban. Igazából még a konténerben van, mert itt a közös kertben először helyet kell neki csinálni... De szépen fejlődik, amennyire én meg tudom ítélni.
Lehet, hogy a húsvétot még így kell eltöltenie, mert csak utána tudjuk beültetni.

Edit írta...

Szia!
Nagyon jók az oldalaid! A párodé is. :)) Bár mindent nem tudtam még elolvasgatni, pár napja tévedtem ide hozzátok.
De vissza térek!
Puszi
Edit

Makka írta...

Itt is lehet Davis Austin-rózsákat kapni, most ráadásul akciósak:
http://www.oazis.hu/akciok/839

Mézeskalács írta...

Remélem nagyon jól érzi majd Nálatok magát a fügefa(ák)!!! A friss füge ízét tényleg nem lehet összehasonlítani az aszaltéval.

erős ildikó írta...

Kedves Edit!
Örülök, ha jössz, bár nagyon kevés időm jut most írni. Páromnál gyorsabban frissül a blog. Remélem, azért találsz majd időről-időre érdemes olvasnivalót.

Szia Makka!
Te mindig előbb tudsz mindent! Köszi a szuper ötletet! Előbb-utóbb meglesz a rózsa is...

Kedves Mézeskalács!
Köszönöm szépen, én is remélem.

Névtelen írta...

Ezen a linken könnyen és gyorsan el tudsz csábulni David Austin rózsa ügyileg:
http://www.tuincentrumlottum.nl/ Én már vásároltam tőlük és erős egészséges növényeket küldenek októbertől áprilisig.

Névtelen írta...

Ezen a linken könnyen és gyorsan el tudsz csábulni David Austin rózsa ügyileg:
http://www.tuincentrumlottum.nl/ Én már vásároltam tőlük és erős egészséges növényeket küldenek októbertől áprilisig.
Üdv.:
Kati