2015. február 4., szerda

Villámleves (paleo) levesalappal

Jó ideje rájöttem, hogy a gyorsan-könnyen cimkével ellátott ételreceptek nem nekem szólnak. Egyszerűen nem elég gyorsak az életvitelemhez. Persze ebben az is benne van, hogy gyakran hárman háromfélét eszünk, és csak ritkábban kétfélét vagy ugyanazt. Apu ugyanis nem tud mindent megenni, viszont jobban értékeli a változatosságot. És neki segíteni kell. Párom időbeosztása más, gyakran már el is tűnt a sült tojás a gyomrában, mire én az ebédhez fognék.
Így azután maradnak az előre összeállítható egytálételek, főleg kuktában (bab, lencse, sárgaborsó kis darab füstölt bordával, zöldséggel, ragulevesek, húslevesek.)

Amikor erre sincs idő, vagy már éhes vagyok, de mégis el kellene kerülni a zacskós megoldásokat, akkor jut szerephez a villámleves. Ez többféle változatban készül, mindig frissen, és éppen annyi, amennyivel bőven jóllakom.
A gyorsaság kulcsa az előre összekevert levesalap (levespor és -kocka helyett), a viszonylag kis mennyiség, előre szeletelt fagyasztott és apróra vágott friss zöldség, esetleg hal, gomba, gyorsan átfővő aprótészta. Utóbbi készülhet gluténmentes lisztből is (pl. kukorica.)

A levesalap elkészítéséhez az a szándék vezetett, hogy gyors, de egészséges és gazdag ízű alternatívát találjak a leveskockákra- és porokra, amely akár paleó étrendbe is illeszthető. Sajnos sem a natúr- sem a bio leveskockák nem felelnek meg a kívánalmaknak, emellett drágák is. Nem mentesek ugyanis valamilyen növényi olajtól és így nagy valószínűséggel a transzzsírtól. A natúr ételízesítők pedig jók, de önmagukban kevesek.

A levesalappal készülő villámleves esetében a sűrítést rántás helyett natúr burgonyapehely képviseli, amit a végén egyszerűen a leveshez keverünk. Nem fog összecsomósodni. (Paleóknak elhagyható.)
A főzési idő így maximum 10-12 perc. Előkészület nincs, néhány aprítási folyamatot az étel készítése közben végzünk.
S mint minden egyszerű és jó étel, ez sem igényel más eszközt (mosogatnivalót), mint egy fedeles kislábast, egy kést, egy fakanalat és - esetleg - egy vágódeszkát, bár a kezünkből is beleszelhetjük a friss zöldséget a levesbe.

Hozzávalók a levesalaphoz (kb. 5 dl leveshez elegendő mennyiség, tetszés szerint sokszorozva keverjük össze):
1 dkg zsír (ízlésünk szerint lehet disznó-, liba- vagy kacsa- is), csipet őrölt feketebors, csipet gombapor (szárított gomba), fél mokkáskanál Csípős Rózsa (Virágoskút), fél mokkáskanál Édes Rózsa (Virágoskút), 2 tk natúr ételízesítő (pl. Ataisz), 1 tk frissen vágott petrezselyem, fél tk frissen vágott zellerzöld, 1 mokkáskanál paradicsompüré.

Javaslatok:
Ízlés szerint más fűszert is tehetünk hozzá. Só nem szükséges, mivel a darált paprikakrémek és az általam ajánlott ételízesítő is tartalmazzák.
Másféle natúr ételízesítőt is választhatunk (készíthetünk) hozzá, de lehetőleg olyat, amely hagymaféléket (vöröshagyma, fokhagyma póréhagyma), szárított zöldségeket gazdagon tartalmaz.

Elkészítés:
Fentieket összekeverjük, kis üvegben lezárva, hűtőben vagy hideg kamrapolcon tároljuk. 1-2 héten belül felhasználjuk.

Hozzávalók a villámleveshez (1-2 adaghoz):
6 dl nem túl hideg víz, 1 púpozott ek levesalap
továbbá tetszés szerint:
- szeletelt fagyasztott zöldségek (ezek gyorsabban puhulnak): pl. brokkoli, karfiol, karalábé, sárgarépa, fehérrépa
- apróra vágott nyers zöldségek: pl. káposztafélék, zeller, egy cikk paradicsom
- a sűrítéshez 2 ek natúr burgonyapehely
- cérnametélt vagy gyorsan fővő aprótészta
- igény szerint vékonyra vágott gombaszeletek, esetleg halfilé

Elkészítés:
A levesalapot egy kisebb fazékban, lábasban kiolvasztjuk és azonnal rádobjuk a fagyasztott zöldségeket (így a fűszerek nem égnek meg és a zöldség is hamarabb átmelegszik, főni kezd. Kevés vizet öntünk hozzá és forralni kezdjük. Közben belevágjuk a nyers zöldségeket, esetleg gombát, halfilét. Ha puhábban szeretjük, akkor vágjuk vékonyra, hisz a főzési idő most rövid. (Én nem bánom, ha némely zöldség kissé roppanós marad, hiszen a levesalap zöldségtartalma így is megadja a leves telt, gazdag ízét.)
Hozzáadhatjuk a maradék vizet és lefedhetjük az edényt, hogy hamarabb felforrjon a leves. Mihelyst forr, már tesszük is bele a tésztát elkeverjük, és amint meglágyul, már félre is húzhatjuk a levesünk a gázról. Sűrítésképpen 2 csapott ek natúr burgonyapelyhet kevehetünk még azon forrón hozzá. Hűlés közben kissé tovább puhul még a tészta, úgysem tudnánk azonnal enni.

3 megjegyzés:

MJ írta...

Hasonlót, csak épp az előre elkészített alap nélkül, hasonlóképp szoktunk készíteni, én csak úgy neveztem el. vitamin leves. :)

erős ildikó írta...

Nekem nagy kedvenceim a tartalmas levesek. Leginkább az ilyesmi esik jól. Persze alap nélkül is simán mehet, csak én gyakran küzdök az idővel, ami néha már az ócska, tápláléknak árult cuccok felé is eltérít, ezért keresem a lehetőséget, miképpen lehet még egyszerűsíteni a dolgokat. Ez az én minimalista konyhám mostanában....) Régen volt már, hogy az ételízesítőt is magam készítettem el.

MJ írta...

Kiment téged az időhiányból a kreativitásod. :)