![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQJenZILY1wAXOa1ODaIhB0IlIwhSJPS8OcV-FeaGJxsxPmDfvFTJ9GuddssbZZPqg7g_5DqDKYlhh-5vTdI9xZ0NDj-PGer6DU5yhT8-lczHpOwlAIUsUC1Ib3sEkl_fFtkwNZefYfho/s320/keny%C3%A9r+009.jpg)
de a kétség démoni árnyai közül
akármi vakmerő menekvést kerestek
nélkülem hiába
- semmit -
semmit sem tehettek
(erős ildikó - kör - részlet)
Ez egy egészen egyszerű kenyér, de nagyon szeretem az ízét, és a külső, ropogós héját. Mivel az utóbbi időben nem sütöttem kenyeret, nem támaszkodhatok a hűtőben várakozó, előre elkészített kovászra. Sőt, ezúttal előkészületeket sem tettem, így nem jöhetett szóba olyan kenyér, amit előző nap kell elkezdeni. Maradt a kenyérlángos jól bevált tésztája. Kissé lágy, ezért nem érdemes túl nagy kenyereket formázni belőle, én két kisebbet készítettem.
Hozzávalók: 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 20 dkg búzadara, 60 dkg rétesliszt, 2kk só, 4ek olaj, 2 tasak (2x7g) száraz élesztő, 6dl langyos víz, 1kk őrölt kömény.
A tésztát a hozzávalókból összeállítottam, majd meleg helyen letakarva kelt. Háromnegyed óra múlva újra átgyúrtam, ekkor már két részre osztottam, hosszúkás kenyereket formáztam, kikent sütőlemezre tettem, bevagdostam a tetejét és letakarva ismét kelni hagytam. Bő félóra múlva toltam 220 fokra előmelegített, gőzös sütőbe. Fél órát ezen a hőfokon, majd 20 percig 200 fokon sütöttem. A sütőből kivéve hideg vízzel átkentem.
9 megjegyzés:
Milyen szép lett, nagyon tudsz !!Mindig meglepsz valami újjal :)
Hát igazából a csak kovásszal (élesztő nélkül) készülő kenyerünkből kellene már ismétlés, az kicsit munkásabb, de a párom nagyon szereti a picit savanykás ízével együtt (én is).
Persze ez a változat is hip-hopp elfogy, túl sok kenyeret eszünk (én biztosan).
Nagyon szép kenyér lett! :))
Köszönöm. Lehet, hogy megint egy kenyérsütögetős periódus kezdődik, meglátjuk.
De jópofa kenyérke! Tetszik...
Nézz be hozzám légyszíves, van a számodra valami: http://katakonyha.blogspot.com/2009/02/kulonleges-barati-dij.html
Én is rajongok a kovászos kenyérért, nagyon szeretem. Szoktam sütni, de már régen csináltam...
Szia! Ha van kedved nézz be a blogomba :)
Erika
Már megyek is!
Eloszor is szeretnem leirni hogy amilyota megtalaltam a blogodat nincs olyan nap hogy be ne kukkancsak! Imadom a recepteidet. Most rogton megyek kiprobalni ezt a kenyerkedet:-)
(bocsi a helyesirasi hibaker...irni magyarul egyedul tanultam:-))
Megjegyzés küldése