2009. február 25., szerda

Nagyböjti kérdéseim

oly elkeseredetten próbálom néha
egésszé gyűjteni szétszórt életem

mint aki tart az írás szavától

s nem akarna lenni csupán
zengő érc és pengő cimbalom


(erős ildikó - a korinthusbeliekhez)


A farsangi közvélemény-kutatás után a nagyböjti időszakban (nagypéntekig) a teázásról és a böjtről faggatom a blogomon mindazon kedves látogatóimat, akik szívesen játszanak, válaszolnak. Az oldalsávra kitett kérdésekre esetenként több választ is bejelölve lehet szavazni. Nagypénteken (április 10-én) zárul majd ez a kör, akkor szeretném közzétenni egy bejegyzésben az eredményeket. Addig is kiváncsian figyelem a szavazatok alakulását, és megköszönöm a válaszadóknak a részvételt.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Bocsi, de mi az, hogy valaki részlegesen tartja a böjtöt? Akkor nem tartja, nem? Móni

Bridge írta...

Szavazás. Mi van a vegetáriánusokkal szavazás szempontjából? (Csak mert nagyapám 30 éve böjtöl, némelyikünk csak pár éve :) )
Persze logikus, a nemre kattintottam, mert nem tartom.

erős ildikó írta...

Ez bennem is felmerült utólag, köszi.
Ugyanakkor azt hiszem, hogy az az életmód nem ez a böjt, ettől független.
Ezért arra kérem a vegetáriánusokat, hogy inkább a teás közvélemény-kutatásban vegyenek részt, ha van kedvük hozzá.
Köszönöm.

erős ildikó írta...

Kedves Móni!
Részlegesen:
például nem fogyaszt húst, állati zsiradékot, de eszik tejterméket.
Mondhatjuk azt is, hogy akkor nem is tartja a böjtöt, de én mégis akartam olyan válaszlehetőséget biztosítani, hogy akik változtatnak valamelyest az étkezésükön ebben az időszakban, azok szavazata is látható legyen. De részleges lehet az is, ha valaki egy-egy nap nem tudja tartani bizonyos okokból.

"saját levében" írta...

Szavaztam. Szerencse, hogy olyan anonim mint a gyóntatószék...

erős ildikó írta...

Ráadásul nem is kötelező - akárcsak a gyónás...

Renata Kalman írta...

:)
Kedves Napmátka!
Fogadd szeretettel:
http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/02/barati-dij-avagy-apold.html

erős ildikó írta...

Köszönöm szépen!

Névtelen írta...

Na, látszik, hogy nem vagyok otthon a katolikus "szabályzatban". Én eddig azt hittem, hogy a böjtben húst és zsírt nem lehet enni, a tejtermék, sőt a hal megengedett. Nehéz is így böjtölni, hogy azt se tudom, mit nem lehet :) Ráadásul az étkezés "megszorítása" csak egy része a böjtnek, a lényeg a lemondás. Legalábbis a rádióban vmelyik felekezet félórájában hallottam, hogy itt a lemondáson van a hangsúly, és ha valaki azt ajánlja fel, hogy pl. csokit nem eszik, akkor azzal, ha a tévézésről mondd le, akkor azzal szolgálja az urat. Persze fontos, hogy mindezeket naponta és örömmel használja a böjt előtt, hiszen egy vegának (mint előttem is írták) nem nagy kunszt lemondani a csülökpörköltről. Na jó, ennyi az én "tudományom" :)

erős ildikó írta...

Valójában állati eredetű ételeket nem lehet(ne) enni, így zsírt és tejterméket sem. A hal kivétel, megengedett.
De igazad van: bármiről történő lemondás böjt értékű, ezért is írtam ki a "részleges" válaszlehetőséget.
Én is ebbe a kategóriába tartozom.
Nehéz ügy nálunk, mert a legtöbb születés- és névnap márciusra-áprilisra esik a családban, s nem mindenki tart böjtöt, igyekszünk azonban mindenkihez alkalmazkodni.

Renata Kalman írta...

Hasonló dolog foglalkoztatott engem is anno, mint Névtelent. Mikor még a keresztény valláson belül gyakoroltam a hitemet (hú de fura ez így leírva, de kis kiegészítésként ideírom, hogy engem nem neveltek vallásosan), akkor sem érdekelt a hús annyira. Úgy éreztem nem lemondás számomra, ha nem eszem. S én is csokiról mondtam le, vagyis igyekeztem lemondani.

A másik ami eszembe jutott, nem igazán kapcsolódik a témához, inkább csak részben: böjt és vigasság.
itt, ahol lakunk még vannak bálok, ahol a szüleim laknak, a Farsang végeztével a helyi plébános nem enged bált rendezni. Igaz, csak érintőlegesen veszek ebben részt, beválasztottak süteménysütésre. De van néhány ember, aki elmenne bálozni, (iskolai jótékonysági bál), de azért nem megy, mert nagyböjt idején van.

erős ildikó írta...

Igen, hát mindennek rendelt ideje van az ég alatt - a régiek legalábbis így gondolták, s még ma is sokan. Én szeretem ezt, mert ritmust ad az életnek. Bálozni pedig karácsonytól akár a farsang végéig lehet, s húsvét után is megint jöhet a vígasság, mikor minek van ideje.
Az ember néha csendre, befelé fordulásra is vágyik, azután megint jöhet egy másféle időszak. Nekem ez így jól van.
De persze ez a "rend" is szabadon választott, ki-ki maga dönt róla.