2009. február 16., hétfő

Könyvajánló

ott állok majd a hajnali fényben
a kelő nap felissza mind az árnyakat
s velük együtt elmarad minden
fölös teher és kínná ért indulat

(erős ildikó - végül - részlet)

Itt-ott már említettem ezt a könyvet, de mindenképpen egy külön bejegyzést akartam szentelni neki. Karácsony után idei első beszerzésem volt. Győzködtem magam egy darabig, hogy tulajdonképpen nincs is rá szükségem, s hogy hasonló recepteket a világhálóról is le tudok tölteni inspirációnak, hiszen többnyire úgyis átalakítom. De végül mégiscsak kiadtam rá az 1500 Ft-ot, és azóta gyakori "hálótársam". Mert annyi olyan étel van, ami egyszerű, nem is most találták fel, mégsem jut az eszünkbe, hogy elkészítsük. Szóval ebben a könyvben finom szószok, mártások, fűszerolajak, gyümölcsös ecetek, pácolt sajtok, marinált gombák és különleges savanyúságok, amolyan kísérő fogások vannak, amelyek felteszik a koronát egy egyszerűbb ételre is. De gasztroajándéknak is nagyszerűek. Házi készítésű mustár, medvehagymás pesto, bogyós gyümölcsből készült ketchup - hogy csak néhány finomságot említsek. Szinte minden recept újabb és újabb ötleteket indít el a fejemben: mi mindent lehetne készíteni még.
Ebből a könyvből kinéztem a hétre egy kis különlegességet, amihez inkább idő, mintsem munka kell, így hazatérve esténként dolgozhatok egy kicsit rajta, s remélem, a hét végén bemutathatom Nektek. Persze az eredeti receptet megint átalakítom, de azért felismerhető lesz.
(A könyv címe pedig: Dr Oetker saját készítésű Pesto)

7 megjegyzés:

duende írta...

Várom! :)
Én is szoktam fűszerolajakat és eceteket késziteni, de éppen tegnap fogadtam meg, hogy több déli ihletésű mártásfélét kéne kreálnom. Nagyon izgalmasak. Gondolok itt mexikói, afrikai, kajun tipúsú keverékekre.

erős ildikó írta...

Várom a megvalósítást!

Palócprovence írta...

Én pedig Mindkettőtökét várom!
Az ajánlott könyvet nem ismerem, de izgalmasan hangzik. A képed pedig szokás szerint gyönyörű!

erős ildikó írta...

Pedig ez a könyvből van...!
Én csak lefotóztam a fotót :-)

Palócprovence írta...

Akkor is jó! :)Izgalmasnak tűnik az üvegek tartalma.

Renata Kalman írta...

Csatlakozok! Szép!

Én is elhatároztam már, hogy készítek fűszeres olajakat, meg eceteket, de eddig nagyüzemben még nem ment. Jó alap kellene hozzájuk, ami nem túl olcsó.
Mivel szárazáru vásárlás céljából a Cora-ba járok (ez van a legközelebb), s ott meg egy ideje eléggé egyirányba húztak el a dolgok. Ugyanazok a dolgok kaphatók és eléggé meg is drágult. Bámészkodásra nincs sok időm, mert általában ötödmagammal megyek, s van hogy kétszer is ki kell rohanni vásárlás közben a két 3 éves "pisilni" kell-je miatt. :)))

Olcsó netes "bót" kéne, ami házhoz gyün.

erős ildikó írta...

Most látom, a kép megtévesztő, mert nem csak fűszerolajak, -ecetek vannak a könyvben, hanem mindaz a sok finomság, amit a bejegyzésben felsoroltam (meg amit nem...)