
S még nem szóltam a lényegről: a rózsaszirmokról. Nem ezek az igaziak. De a csodatermő damaszkuszi rózsatövem két éve megbetegedett. S mert nem értettem hozzá, el is pusztult.
Ezért hát azt használom most, ami van. Mindenféle rózsát a kertből. De ha tehetitek, gasztronómiai célokra használjátok a Rosa damascena és a Rosa centifolia fajtákat! Ezek erős illatú rózsák viszonylag nagy, rongyos szirmokkal. A kertet nem szükséges emiatt pusztítani, hiszen a konyhában úgyis akkor tudjuk felhasználni, amikor "elengedi" magát a virág. Elnyílik. Ennek biztos jele, hogy elkezdi a szirmait hullatni, illetve, hogy azok érintésre könnyen elválnak a porzók mellől. Én is csak annyit hozok be naponta, amennyi már elnyílott.
Amikor már nagyobb mennyiségben lesz szirom, lehet majd lekvárt készíteni belőle. Idén rózsavizet is szeretnék hagyományosan, lepárlással. Nem biztos, hogy az utóbbi megvalósul. A lekvárhoz viszont találtam egy új, izgalmas receptet, ahogyan még nem készítettem. Ezt mindenképpen ki akarom próbálni. A virágos recepteknél ne feledjük: nagyon sok (de könnyű) alapanyagból nagyon kis mennyiségű készítményhez jutunk. Azonban ezek olyan tömény eszenciák, amelyeket szintén kis mennyiségben tudunk majd felhasználni más ételekhez.
Hozzávalók: rózsaszirom, porcukor
Elkészítés: a (nem vizes) szirmokat félcentis rétegekben egy üvegbe lerakjuk. A rétegek közé porcukrot szórunk. Ne sokat, éppen csak meghintjük. Később összeesik. A tetejére is egy kevés cukor kerül. Felette maradjon egy kis hely (másfél-két centi.) Az üveget száját gézzel fedjük be. Állítsuk napos helyre 1 hétre. A keletkező folyadékot rendszeresen öntsük le róla, és szórjunk egy kevés cukrot ismét a szirmokra. Időnként lazítsuk fel a szirmokat. Az így összegyűjtött folyadékot szűrjük át, szorosan zárjuk le. Hűvös, fénytől védett helyen egy évig is eltartható. Felhasználhatjuk sörbetekhez, süteményhez, különleges italokhoz.
Már ha elkészül... Természetesen az eredményről is beszámolok majd. De arra még várni kell.
(Ha pedig elkedvetlenedek a kudarc okán, akkor marad a rózsavíz és a zselé meg a lekvár, esetleg szörp és fagylalt, likőr...ki tudja?)
A fenti ötlet forrása: Nők Lapja Café (Megjegyzem, ott sem kipróbált receptként szerepelt, így nem tudok tapasztalatokra hagyatkozni, marad a kísérletezés.)
(Párom folytatta beszámolóját a nomádportáról, a következő részt megint itt találjátok. Úgy tűnik, az internetcsatlakozást is sikerül megoldania, s akkor talán a hozzászólásokra is tud majd reagálni.)
2009. május 18.
FONTOS!: A kísérlet eredményét itt olvashatjátok. Tapasztalataim alapján a fenti receptet már pontosítottam, kipróbálható.
11 megjegyzés:
csak ámulok, és bámulok :)
nagyon tetszik, amit a virágokkal művelsz! én csak rózsavizet, és narancsvirágvizet szoktam használni - boltit, de egyre jobban izgat az ibolya pl. örülök, h olvashatok nálad ilyesmiről, és sok sikert! :)
Nagyon jó olvasgatni a kísérletező kedved és nézegetni a sok finomságot, ami készül. Biztos percek alatt feltalálnád magad egy lakatlan szigeten, ahol "nincs mit enni" :) Nagymamát készített rózsaszirupot, de hogy hogyan arra nem emlékszem, csak arra, hogy nagyon szerettem.
remélem sikerülni fog :)
Nagyon izgalmas a kísérlet! :))
Várom a fejleményeket! :)
És akkor készíthetsz IGAZI baklavát!!! De jó neked...imádom, a kedvenc sütim, és rózsavív mindenképpen kell bele. Ez az esszencia pedig talán még intenzívebb lesz.
Lányok!
Már vannak apró pozitív jelek az üvegben, folyamatosan figyelem (na jó, közben azért dolgozom is.)
Baklava: én is szeretem, néhányszor már csináltam, de sajnos a blogon nincs megörökítve. Pedig nagyon büszke voltam rá, hogy nemcsak finom, de szép is lett!
Párom mondjuk nem rajong a keleti édességekért, de azért elfogy...
Rózsavíz: az igazi lepárlással készül, bár vannak főzős-áztatós receptek is.
Ez most más dolog - szirup lesz (ha lesz), de persze ez is jó lehet sok mindenbe.
Varázslatos illatok terjenghetnek arrafelé :-)
Kíváncsian várom a fejleményeket!
Ismét nem csalódtunk benned, nagyon izgalmas! :))
Bekukucskáltam és rózsaillatot érzek:)
Hihetetlen a kitartásod és a kísérletező kedved...várom a fejleményeket!
Mennyi folyadékot "termel"?
Készen vásárolt rózsavizem van, de nem sűrűn használom, inkább keleti édességekhez.
Anno Bulgáriában láttam sok-sok rózsavizet.
Renáta!
Ez szirup néven szerepel.Más, mint a rózsavíz.
A rózsavizet (Bulgáriában is) tudtommal lepárlással készítik (olyat is akarok, de majd később.)
Persze ez is jó lehet süteményekbe.
Egyelőre nagyon kevés folyadékot termel, miközben arra is figyelnem kell, hogy ne kezdjenek romlani a szirmok. A cukor mennyiségén - ahogy írtam - nagyon sok múlhat.
Sajnos a napsütés szünetel, mióta belekezdtem a dologba.
De az eredményről mindenképp beszámolok...
Megjegyzés küldése