2009. július 26., vasárnap

Virágok sóhajtásnyi tündöklése


A virágok csendesek. Halkan szólnak hozzánk... Isten szépségének nagykövetei, ők az Édenkertből közöttünk maradt törékeny csodák...Tisztaságuk tükrében látjuk, hogy kik is lehetnénk, ha nem szolgáltunk volna annyi úrnak... (Enzsöl Ellák)

A keresztény ünnepkörben nyárra kevesebb, és "kisebb" ünnepek jutnak. Jól van ez így, hiszen ez a dologidő, a kinti tennivalók ideje.

A nomádporta körül is - hiába az ország egyik leghidegebb szeglete - már hetek óta tart az aratás. A búza megterem ott is. Külön öröm, hogy ezúttal párom is hozzájárulhatott a munkákhoz egy kicsit, két kombájnt, egy traktort s még néhány munkagépet hozott rendbe, illetve készített fel a gabona betakarításához.

Júniusban azonban mégiscsak szót ejtettem itt a blogon egy nyáreleji ünnepről, s ennek kapcsán Kistarcsához kapcsolódó régi-régi élményeimről.
Kereszti Ferenc úr pedig - a Kistarcsai Kulturális Egyesülettől - volt olyan kedves, és küldött néhány idei, úrnapi fényképet. Nagyon megörültem neki, s szíves engedélyével most Veletek is megosztom. (A település egyébként nem messze fekszik Budapesttől, s az Egyesület gasztronómiai rendezvényeit is szívesen ajánlom figyelmetekbe.)

Ahogy az ember elnézi ezt a tobzódást, ezt a már-már giccsbe hajló túlzó-szertelen pompát, óhatatlanul felvetődik benne a kérdés: nem kár-e a sok-sok leszakított virágért, s egyáltalán szép-e ettől az ünnep. Nem ettől szép, ez is része. Fontos része. S én a magam részéről sokkal jobban örülök ezeknek az élő virágoknak, amelyeket pár nap alatt elhervaszt a nap és szétfúj a szél, s melyeken taposva halad a körmenet, mintha mindez évente újrafelhasználható művirágokból készülne. Mert sem a falu kertjei, sem a környező mezők nem szűkölködnek virágban úrnapja után sem. Mert ezek az élőlények -virágok- nem "hiába" kerülnek ilyenkor az utakra, a kapukra. S mert csak az élet s az idő egyszeri - s ezért adható oda. A virágok élete is, és az az idő, amit a falubeliek az ünnepi előkészületre fordítanak.

Itt Budapesten persze szerényebb keretek között folyik egy ilyen ünnep. De szerencsére még itt sem láttam művirágot a körmeneten. A kerttel, virággal rendelkezők hozzák, amit tudnak, többnyire egy kosárnyi szirmot hintenek szét a menet előtt. Itt ez is elég - kinek-kinek a lehetőségeihez szabva.

11 megjegyzés:

Sajtkukac írta...

Édesanyámék Csömörön laknak, ott is gyönyörő az Úrnapi körmenet. Az ott lakók már 5-kor kelnek, és csinálják. Hihetetlen mennyiségű virág volt, vadvirágok, árokparti "gazok" és nemesített rózsák elegye. Érdemes oda is ellátogatni!
Niki

Piszke írta...

Én láttam pár éve, és valami elképesztő...

Jade írta...

Ha ilyen gyonyoru a kepeken, milyen lehet a latvany eloben?!

trinity írta...

Gyerekkoromban láttam utoljára....Szépek a képek, tényleg!

szepyke írta...

A természet alkotja néha a legnagyobb giccseket, de ez így van jól.

A naplemente is az lehet, de azt is tudodm tátott szájjal nézni, ezek a virágok meg tényleg nagyon szépek!

Hajni írta...

Gyönyörű! Hihetetlen, hogy nem így van ültetve, hanem szirmokból készült alkotás! Egyszer - 13 éve - egyik ismerősöm Jézus arcát rakta ki szirmokból az oltár elé.

Gyöngyi írta...

De gyönyörű!!

Névtelen írta...

Csömör :)
http://www.csomorihirek.com/hirmozaik-090614kormenet.htm

erős ildikó írta...

Ez is gyönyörű Csömörön, köszönöm!

Névtelen írta...

Még három fotó Csömörről:
http://www.panoramio.com/photo/10681150
http://www.panoramio.com/photo/116199
http://www.panoramio.com/photo/468514

Névtelen írta...

Még találtam néhány szép oldalt:

http://ongo.hu/galeriak/17749?req=galeriak%2F17749

http://www.kastelyok-utazas.hu/Webalbum/Magyar/Egyeb/Templom/Csomor/Kepek.html

http://www.filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=1915