2009. október 21., szerda

Miért? Jó fiatalnak lenni?

A körkérdést - miért jó fiatalnak lenni? - Benzsi küldte, és én már komolyan gondolkodtam a válaszon, hogy majd leírom: nem szeretnék megint húsz éves lenni, nem szeretném újra átélni a dolgokat, amiket akkortájt, hogy jó nekem a korom úgy, ahogy van, hogy nem zavarnak az ősz hajszálaim, hogy mozgékonyabb vagyok, mint fiatalabb koromban, és még azt is képzelem, hogy valamit már tanultam az élettől. Meg hogy azért mégis jó lett volna nem elvesztegetni időt, energiát, pénzt és lelkesedést erre-arra, amit már elvesztegettem. Meg jó lenne előbb kiötleni az ötleteket, s jó lenne, ha mégsem lenne ennyire válogatós a szervezetem, ha bármilyen ételt könnyedén feldolgozna, mint régen. Szóval összehordtam volna jót és rosszat, pro és kontra érveket, de minek?
Vagy megkérdezhettem volna Apukámat, aki éppen ma 65 éves, mit is gondol erről...

Ekkor szembejött egy film az interneten, teljesen véletlenül. Az úgy volt, hogy szóba kerültek az angol oldalaimon szereplő Oscar Wilde-idézetek, majd a Dorian Gray arcképe. S akkor még nem tudtam, hogy épp ebben az évben készült el egy új filmfeldolgozása a regénynek. De már tudom. Nem kicsit tartok tőle. Mert hát minden vizuális megjelenítés valamiképpen meghatároz, s minden meghatározás egyfajta korlátozás - ahogy ez a regényben is elhangzik. Szóval félek tőle, hogy milyen lesz. Félek, hogy esetleg elviszik egy szerelmi dráma vagy egy horror irányába. Félek, hogy ezt a gazdag és izgalmas atmoszférát, a regény felépítésének és mondatainak zsenialítását valamiképpen - akár kényszerűségből - leegyszerűsítik. Hogy a három főszereplő összetett karakterének csupán egy-egy jellemzője szerepel majd. De kíváncsi is vagyok. Íme, egy kis ízelítő (sajnos magyar változat még nincs -tudtommal.)

Azt nem állítom, hogy ez a regény (vagy a film) választ adna a körkérdésre, de valami köze csak van hozzá....

13 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Tetszik a cím :)

Jade írta...

Boldog szulinapot apukadnak! Isten eltesse ot!

Jade írta...

Bocsi, igy akartam: Apukadnak!

Renata Kalman írta...

Boldog szülinapot kívánok én is!

Lívia írta...

Gyönyörű a fotó és nagyon tetszik az is, amit írtál. Apukádnak minden jót kívánok szülinapja alkalmából!

Palócprovence írta...

Boldog szülinapot Apukádnak! És a cím is nagyon jó! :)

KryaSpirit írta...

Ezek szerint, most jól érzed magad a bőrödben és nincs rá szükséged, hogy a múltba révedj! Ez szuper! Apukádat Isten éltesse még sokáig!:))

KryaSpirit írta...

Most olvastam csak el, amit nálam írtál! Szerintem pont az a szép, hogy nem vagyunk egyformák és mindannyiunknak más jut eszébe, máshogy vélekedik egy témáról. Örülök és értékelem, hogy nem állsz be semmilyen sorba. A te véleményed a fontos, nem pedig az, hogy bárkinek is megfelelj! Én pont így érzek!:))

Ági, aki főz írta...

Jó írás.

Apukádnak gratulálok!

Ancsika írta...

Nagyon tetszik, amit írtál!
Édesapádnak jó egészséget és sok boldogságot! :)

Ízlésszindróma írta...

Boldog Születésnapot Apukádnak! Szép az írás, a fotó...:)

erős ildikó írta...

Köszönöm - Apu nevében is - a születésnapi jókívánságokat, természetesen tolmácsoltam neki...

Tibri írta...

Szia Napmátka!

Véletlenül tévedtem erre az oldalra,romantikus módon gázpalackos tűzhelyt kerestem a neten éppen egy barátomnak, és sajnos nem hétvégi házba kell neki...de nem ez a lényeg. Az jutott eszembe, olvasva a "Magamról..." gondolatodat, hogy ennek a nőnek a lelke is szép. Üdv: Tibri