2011. április 14., csütörtök

Megérkeztek

vannak vidékek viselem
akár a bőrt a testemen
(Kányádi Sándor)

Nem lehet tagadni, mennyire háttérbe szorult mostanában a konyha és a főzés otthonunkban. Párom készíti a reggelinket és az ebédünket is, nekem még hétvégén sem igen jut időm alkotni. Ez egyébként nem baj, mert az élet ilyenkor más dolgokat tol előtérbe, és ez egyfajta ritmust és változatosságot is jelent. Akármennyire szeretünk is valamit, kellenek szünetek benne, amit töltekezésre is felhasználhatunk.
Időnként este, ha jut időm elalvás előtt, azért fellapozok egy-két szakácskönyvet vagy konyhamagazint, de tény, hogy most ritkábban. Utána "fejben főzök", ha értitek mire gondolok, elraktározok néhány ötletet, gondolatot.
És bár rendre kimaradok a közös gasztro programokból, találkozókból, versenyekből, játékokból, azért figyelemmel kísérem. Egy-két alkalom akad, ami elég teret és időt hagy a részvételre.

Ilyen volt legutóbb a Kőteleki Kaptár mézes receptversenye. Érdeklődéssel várom majd a fejleményeket. Most pedig egy újabb lehetőség a tokaji borecetes receptverseny.

Én a héten kaptam meg a mintacsomagot, és kíváncsian nézek e gasztrokaland elé. Annál is inkább, mert már vannak terveim a borecetekkel kapcsolatban. Többet nem árulnék el, de nagyon valószínű, hogy a tokaji muskotályból és furmintból készült ecetek lesznek nálam a főbb szereplők, mert jobban izgat telt ízük, mint a fűszeres változatoké. Mindazonáltal azokat is szeretném kipróbálni.

Mind a méz, mind az ecet (akár együtt is a kettő) jól illeszkedik a konyhámba és a főzési szokásaimhoz. Párom paleolit étrendjébe, de más, reform étrendekben is ott a helye. Ráadásul hazai termékekről van szó, még egy további érv a kipróbálásuk mellett.

A borecetes recepteket a blogon is közzé kell tenni, így itt is olvashatók lesznek.

A mintacsomagról pedig annyit, hogy a következő termékeket tartalmazza:

Tokaji borecet tokaji muskotályból
Tokaji borecet tokaji furmintból
Fűszeres tokaji borecet bazsalikommal
Fűszeres tokaji borecet kakukkfűvel
Fűszeres tokaji borecet tárkonnyal

(A manufaktúrának nem mellesleg tokaji aszúból készült borecete is van, ennek is igen karakteres íze lehet.)

Ami pedig további terveimet illeti a konyha környékén, azok most a kertben kezdődnek, mert néhány évi sóvárgás után idén tényleg szeretnék fügefát, és ezúttal teszek és érte.

2 megjegyzés:

MJ írta...

Kíváncsivá tettél. :)

Renata Kalman írta...

Remélem azért csak átmeneti ez az időszak és lesz majd időd többet főzni is. Nagyon szépek a kézműves munkáid, mindig gyönyörködök bennük.