2012. április 12., csütörtök

Virágos ízek egész évben

Kedves Olvasóim!

Bár nekem továbbra is nagyon kevés időm jut a konyhai teendőkre, szeretném, ha Ti nem mulasztanátok el megtenni, amit csak most lehet: a tavasz ízeit üvegekbe zárva megőrizni, akár az egész esztendőre.

Talán emlékeztek még, mennyi minden készült konyhámban pár éve virágokból: illatos ecetek, cukor, tea, szörp, szirup, üdítő, kivonat, likőr, lekvár és zselé, az utóbbiakból később sokféle desszert, sütemény, sörbet, fagylalt.

Bizonyos virágokkal kevesebb, némelyekkel sokkal több a munka. Közös azonban bennük, hogy a eredmény - a feldolgozás módjától függően is - általában egy kisebb mennyiségű esszencia, ami a tavasz ízeit varázsolja ételeinkbe.



Nézzük, mivel is dolgozhatunk mostanában (a virágok nevére kattintva juttok el a receptekhez):

Orgona - érdemes nem elmulasztani virágzását, mert nagyon gazdag, gyümölcsös az íze. A lila már virágzik, a fehér későbbi - ez utóbbit ezért jól kombinálhatjuk majd más virágokkal, bodzával, rózsával, akáccal. A kesernyés íz elkerülése érdekében a feldolgozás során a kis zöld tokokból egyenként húzzuk ki a virágokat.

Rózsa - bármilyen fajtát választhatunk, de gasztronómiai célokra az illatos, damaszkuszi fajták a legalkalmasabbak. (Az oldalsó képen láthatjátok, hogyan fejlődik a nemrég érkezett Kazanlik rózsám.)

Akác - elsősorban mézes, édes íze van, ezért citrommal, citromfűvel kombinálva lehet jó üdítő ital, vagy más virágokkal használhatjuk fel. Az orgonához hasonlóan húzzuk ki a virágokat a kis zöld tokokból, mielőtt felhasználjuk. (A lila akác nem ehető!)

Bodza - talán azért a legnépszerűbb, mert könnyű vele dolgozni, a virágtányérokat egyben tudjuk felhasználni, friss üdítő íze van.

Fenyő - az ehető fenyők friss hajtásaiból(!) tavasszal készíthető mézhez hasonló szirup, amely akár a karácsonyi édességeinket is ízesítheti.


Figyeljünk rá, hogy csak jól kinyílt, illatos virágokat használjunk fel, és kerüljük a permetezett vagy forgalmas utak közelében lévő növények gyűjtését!

A Vidék íze májusi számában a Napmátka tűzhely virágos ízeit is megtaláljátok.

1 megjegyzés:

MJ írta...

Nahát! Az orgonát nem is tudtam.