2008. május 20., kedd
Krémes-kísérlet
Nem mindig érzem szükségét, hogy minden kedvencemet feltétlenül magam készítsem el, de a francia krémes jó ideje izgatott. Olyan zselatinmentes, lágy, és csak finoman édes-tejszínes csodára vágytam, amihez a cukrászdákban nehéz hozzájutni. A cél érdekében sok-sok változat receptjét átböngésztem, összegyűjtöttem. Végül döntöttem, és nekiláttam. Az eredmény a képen látható. Lehetne magasabb, lehetne másmilyen, ez az első most ilyen lett. Ami az ízét illeti, feltehetőleg ehető (mivel nem maradt belőle), de azért még nem az az íz, amire vágyom. Ugyanis a mustra során kiválasztott recept sárgakrémje vaniliás pudingport is tartalmazott, s ez az összetevő nagyon elvitte egy irányba az ízvilágot. Úgy is mondhatnám, a vaniliaíz dominál. Tehát e tekintetben tovább keresem az igazit.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
11 megjegyzés:
szia! én így készítettem! ;-)
na, a link lemaradt!:-O
http://sutisnene.blogspot.com/2008/02/francia-krmes-hzilag.html
Szerintem ne legyen magasabb! Amelyik cukrász magasat készít, az stabilizátorral és fixálókkal dolgozik! Legalább magunkat ne csapjuk be. Egyszer már én is nekiállok, köszi az ötletet.
szerintem is tökéletes a magassága - nem is igazán értem, hogy miért húzzák a cukrászok olyan rettentő magasra, mikor szinte ehetetlenné teszik ezzel.
Kedves Sütis néne!
Köszönöm a receptet, legközelebb megpróbálom a Te változatodat.
Kedves "saját levében"!
Én sem szeretem a mű-anyagokat, bár azt hiszem, a magasság egy kicsit attól is függött jelen esetben, hogy viszonylag nagy tésztalapokat sütöttem, így azután nagy felületen kellett szétosztani mind a krémet, mind a tejszint.
Kedves beatbull!
Köszönöm, Te is megnyugtattál, így nem csupán saját értékítéletemre vagyok bízva.
Szia!
van két zselatinmentes krémem elmentve:
1. Krém: 2 dl tejet, 4 tojás sárgájával, 20 dkg cukorral, 10 dkg liszttel, és 2 csomag vaníliás cukorral simára keverünk, hozzákeverünk 5 dl forró tejet, és gőz fölött sűrűre főzzük. A gőzről levéve azonnal óvatosan hozzákeverjük a 4 tojás kemény habbá vert fehérjét. Visszatesszük a gőz fölé, és kb. 2 percig folyamatosan kevergetve átgőzöljük.
2. Krém: 25 dkg cukor, 5 tojás, 7 dkg liszt, 5 dl tej, vanília.
A tojássárgáját, a lisztet, és 1 dl hideg tejet habverővel simára keverjük, a tojásfehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verjük. Közben a többi tejet 15 dkg cukorral és a vaníliával felforraljuk, ekkor a vaníliát kivesszük, gyorsan hozzáadjuk a tejet a tojássárgájához, és állandó keveréssel ismét forrpontig főzzük. Levesszük a tűzről, és még melegen a hab negyed részével habverővel simára keverjük, majd a többi habot óvatosan beleforgatjuk.Vigyázni kell, hogy a minél kevesebbet törjük a habot.
Én mindig a magas falú tepsi méretére sütöm ki a lapokat, és a tepsiben töltöm meg, így nem folyik el, és szép magas lesz.
Remélem, segítettem.
Minden jót a továbbiakban!:-)
Kedves Receptgyűjtő!
Köszönöm, mindkét változat szimpatikusnak tűnik, valamelyiket biztosan kipróbálom a közeljövőben, de most a Nálad látott Kinder Pingui izgat. Elárulnád, hol lehet kapni azt a bizonyos Hulala nevű készítményt? Szeretném kivételesen tej(szin) nélkül csinálni, ha lehet. Köszönöm.
Szia,Napsütötte!
A Tescóban szoktam venni, de már máshol is láttam, több helyen. Ez növényi, tartós, dobozos mesterséges habalap. Még egy régi Nők lapjában ajánlotta Stahl, miszerint ezt használják a cukrászok is, mert mindig felverődik, és nem esik össze.
Biztos nem a legegészségesebb, de tejfehérje allergia miatt használom főleg, és valóban nem olyan kényes, mint a tejszín, és mindig jól beválik.
Üdv: Marica
A tejszínt csak jól lehűtve lehet kemény habbá verni. Sima fizikai/kémiai tény. Ha ezt tudja az ember, akkor probléma nélkül fel lehet verni, s egyáltalán nem kényes ;)
Igen, tudom és is, hogy vannak fortélyai a tejszín-felverésnek, kényesnek attól tartom, hogy ha már egy leheletnyit tovább verjük,máris vajat köpültünk.A Hulala ilyeneket nem csinál, bár főleg az említett okok miatt használom.
Én is sokra értékelem a "rendes" tejszínt, s a felverése sem okozott sohasem problémát. Csak sajnos úgy tűnik, hogy nekem is tejcukor allergiám van (bár még mindig nem egyértelmű), s ezért szorulok most "pótlékokra".
Köszönöm a segítséget.
Megjegyzés küldése