2008. július 31., csütörtök

Nyárközepi zöldséges lepény


Nyár derekán kedvünkre válogathatunk a friss zöldségfélékből. Ebbe a lepénybe ezúttal karfiolt, paradicsomot és hagymát tettem egy kevés füstölt húsos szalonnával. Az alap linzertészta, tetejére pedig tejfölös-tojásos öntet került, s persze jó csomó zöldfűszer.
A hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
kevés só
750 gr karfiolrózsa
4 paradicsom
2 vöröshagyma
10 dkg húsos szalonna
3 dl tejföl
2 tojás
fehérbors
őrölt szerecsendió
petrezselyem
Elkészítése:
A lisztből, vajból kevés sóval és 3 ek vízzel linzertésztát készítünk. Hűtőben kicsit pihentetjük.
A karfiolrózsákat pár percig előfőzzük. A vöröshagymát felkockázzuk és egy kevés olajon megpirítjuk, majd rádobuk a csíkokra vágott szalonnát is egy percre. A tejfölt és a tojásokat összekeverjük, kevés sóval, fehér borssal, szerecsendióval ízesítjük. A paradicsomokat (ha van kedvünk és időnk) leforrázzuk, meghámozzuk, kimagozzuk, nyolcadoljuk.
A linzertésztát villával megszurkálva 200 fokon 20 percig elősütjük (én egy nagyobb, kerek jénai tálban készítettem). A sütőből kivéve ráhalmozzuk a karfiolt, a hagymás szalonnát, a paradicsomot, végül ráöntjük a tejfölös öntetet és megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel. 180 fokon további 40 percig sütjük.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Napmatka!

Meglepetes!

http://zsurkenyer.blogspot.com/2008/07/dj.html

Udv

zsurkenyer