2008. szeptember 13., szombat

Mindenki sajtosa


Párom egy időre visszatérni készül komjáti házunkba, hogy nekilásson a vízvezetés munkálatainak. Én maradok a fővárosban, és megpróbálom munkával finanszírozni ezt a nem éppen egyszerű és költségkímélő kétlaki létet. Ugyanakkor ez lehetőség némi életmódváltásra, hiszen a hétköznapokon csak magamra fogok főzni (hétvégéken meg talán én is megengedhetem magamnak újra a "nomádkonyhát".) Ma mindenesetre az ellátmány elkészítése és összeállítása volt a feladat, s mivel az ottani hűtő egészen picike, főzött-sütött étel csak meglehetősen korlátozottan jöhetett szóba. Készült azért egy tepsinyi egybesült fasírt és ez a sajtos is, amit persze sokáig lehet tárolni (bár ne ajándékoznám oly könnyedén a sütikkel a fémdobozaimat!)
Sajtos receptje persze minden családnak van, több is. Mi sem vagyunk kivétel. Ez egy egészen egyszerű (gyors) változat, tehát nem hajtogatott tésztából készül, inkább egyfajta linzertészta lenne, amit azonban a belgyúrt sajt, tejföl, tojás egészen lemezesre fellazít. Viszont sosem lehet eleget csinálni belőle.

A hozzávalók:
1 kg rétesliszt, 50 dkg vaj, 3 dl tejföl, 40+20 dkg sajt, 2 kiskanál só, 2 egész tojás, 2 csapott mokkáskanál szódabikarbóna (plusz a tetejére 1 tojás 1ek tejjel vagy tejszínnel felverve)
A sajtot lereszeljük, a hozzávalókat 20 dkg sajt kivételével összegyúrjuk. Két részre osztjuk, fél centi vastagra kinyújtjuk, megkenjük a tejjel felvert a tojással, megszórjuk a félretett sajttal, és kedvünk szerint darabolva sütjük 180 fokon (adagonként kb. 30 perc). 4 sütőlemeznyi lesz belőle. Szoktam úgy is készíteni, hogy csak a tésztájába teszek sajtot, a tetejére ehelyett 3 féle magot: kömény, szezám, hajdina. Csak így bizony nem minősül a családtagok szemében "sajtosnak". Hiába, a szemmel látható dolgokban jobban hisznek. Ünnepekre vagy ajándékba az alkalomhoz illő sütiformákkal szaggatom ezt a tésztát.

Nincsenek megjegyzések: