2008. december 23., kedd

Marcipán falatok


Az ünnepi asztalra készült ez a desszert, bár a marcipános megjelölés pontosabb lenne, mivel sokféle összetevőt tartalmaz. Nagyobb mennyiséget készítettem, így ajándékba is lehet majd vinni belőle. A családdal svédasztalos délutáni együttlétet tervezünk. Ha lesz idő, az apró fogásokról készítek majd fotókat és bejegyzést. Ugyanígy a már üvegekben gazdájukra váró gasztroajándékokról is. Párommal közös ebédünk halászlé lesz, és Apukám is készül kocsonyával, amiből én leginkább a zöldséges-disznófüles változatot becsülöm nagyra. Évek óta úgy készíti, hogy mindenki az ízlése szerinti darabokat találja a tányérjában. Mondhatnám: névreszólóan.
A marcipán falatok hozzávalói (144 darab lett):
25 dkg mandulabél darálva
0,5 dl mandulalikőr
0,5 dl presszókávé
250 g mascarpone
55 dkg vajas keksz darálva
60 dkg búzadara
25 dkg vaj
6 dl tej
csipet só
a formázáshoz keserű kakaópor, kókusz

A tejet és a vajat felmelegítjük, a hozzávalókkal alaposan összedolgozzuk. Felét kakaóporba, másik felét kókuszreszelékbe forgatva bonbonokat formázunk. Hűtőben pihentetjük egy napot, hogy az ízek összeérjenek.

3 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

Nagyon jól néznek ki!
Örömteli órákat, napokat!

Névtelen írta...

Szerintem is mutatósak, igazi kis gasztro meglepi válhatna belőlük! Már egy ideje gyűjtögetem a konyhai ajándékok receptjeit, most a marcipán falatkáidat is felveszem a kitüntetett sorba. Örömteli ünneplést, békés családi ücsörgést,no meg általános jóétvágyat mindannyiotoknak!
Levana

erős ildikó írta...

Köszönöm a jókívánságokat. Nektek is legyen örömteli, áldott a karácsony!