2009. január 2., péntek

Vidéki pihenő téli ebéddel


Sem napsütés, sem hóesés nem várt minket ma a hegyek között. A tájra téli szürkeség és puha zúzmaratakaró telepedett. Nagyon hideg volt, nemcsak odakint, vidéki házunk is alaposan kihűlt.
Nem is maradtunk sokáig, inkább falubeli ismerőseinket látogattuk meg. Így az ebédünk váratlanul igazi téli fogás lett: egyik kedves rokonunk (akitől korábban a tejtermékeket is beszereztük) ezúttal toros káposztával és meleg teával várt minket. A friss levegőről betérve nagyon jólesett az ebéd, annál is inkább, mert az ízlésem szerint készült: vagyis a káposzta fontosabb szerepet játszott benne, mint a hús vagy bármi más.

6 megjegyzés:

duende írta...

Toros káposzta... Utoljára nagyanyámnál ettem, nálunk Zalában nem divat. Legalábbis, nem az, amit én régen ettem. Nálatok hogyan készül?
Nagyanyám zsírjára lesütötte a káposztával a húsdarabokat, ennyi rémlik. De nagyon fini volt.
Itt paradicsomos káposztát főznek, az is jó, de nekem nem igazi toros káposzta.

erős ildikó írta...

Hát, igazság szerint mi sem készítjük (csak töltött, paradicsomos és székely káposztát). Így a tegnap elénk tett ételből ítélve a toros változat valóban zsírjára sütött pörkölt húsból készült. Való igaz, az is, hogy a káposztával együtt süthették zsírjára, attól volt olyan jó íze és állaga. A hús a disznóvágásból maradt nyesedék lehetett, mert nem voltak nagyobb darabok, a rostok szépen elkeveredtek a káposztával.
Nagyon egyszerű ételnek tűnt. Ha hazaérünk, majd tanulmányozom a szakácskönyvek változatait is.

Renata Kalman írta...

Örülök, hogy visszatértél!
Már a múltkor is mondani akartam, hogy jó, hogy felraktál képet magadról, így még személyesebb.

duende írta...

Akkor ugyanazt ehetted, mint gyerekkoromban én is! Az nagyon finom!
Egyébként épp a múltkorában gondoltam, hogy egyszer már csinálok, mert igazi jó téli étel.
De meg fogom az anyuékat is kérdezni róla, hogy is készül.

erős ildikó írta...

Duende: hová valósi a nagymamád, ahol annak idején etted a torost? Gondolom, ő nem zalai.
Renáta: akartam egy kis frissítést a képpel, de általában azt gondolom, hogy nem az arcom fontos sem a kézműves honlapomon, sem itt, a blogon. Ha már megunom magam nézni, akkor ehelyett is felteszek valami mást.

duende írta...

Nem, Hajdúszoboszlóiak voltak. (A másik nagyimék pedig Budapestiek.)

És megkérdeztem. Pörköltnek kell elkészíteni a húst, és mikor félig puha, vele együtt megsütni a káposztát, de jó rövid lére. Fogok csinálni! :-)