csak sejteni - az egyszerű
mozdulatban: oly derü
hogy súlytalan repül
mi gond-nehéz --
amikor belépsz
(erős ildikó - pillanatkép - részlet)
A farsang idén igazán hosszúra nyúlik, így igencsak ideje és helye van még a süteményeknek, kelt tésztáknak. Ha máshol nem, nálunk biztosan. Járt a fejemben napok óta valamilyen gyümölcsös töltelék, ma meg ránéztem a konyhapulton Mikulás óta árválkodó aszalt fügére, és kész volt a terv. Az itt következő sütemény tojás nélkül készült, és az 1ek cukor is elhagyható a tésztából.
Hozzávalók a töltelékhez: 15 dkg aszalt füge, 3ek mazsola, fél alma, 1 körte, 1 banán, kb. 25 szem (friss híján: kiolvasztott) kimagozott meggy
Hozzávalók a tésztához: 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 40 dkg rétesliszt, 2,4 dl langyos tej, 1 csipet só, 1ek cukor, 8dkg vaj, 1 tasak (7g) szárazélesztő, 8 szem dió bele durvára törve
Elkészítés: A fügét apró darabkákra vágtam, majd egy keverőtálba tettem. Hozzáadtam a mazsolát, majd szintén apróra vágva a gyümölcsöket. Jól összekevertem és állni hagytam. Míg jöttem-mentem, elkészítettem a tésztát, addig az aszalt gyümölcsök szépen felvették a többinek a levét, és így kissé puhábbá váltak. Lehetett volna fahéjjal, miegymással fűszerezni, de minek. Cukor sem került hozzá, hiszen így is elég édes.
A tésztájához 8 szem dió belét a mozsárban durvára törtem, és ezt adtam a liszthez. A kelt tészta a továbbiakban a savanyúkáposztás tekercseknél leírt változatban készült, tehát némi teljes kiőrlésű liszt is került bele.
Mivel ezúttal nem akartam megint tekercseket formázni, ezért a töltelékkel megkent tésztát két oldalról tekertem fel. A kelesztés és sütés is az előbb hivatkozott receptnél leírtak szerint történt.
(Akit esetleg félrevezetne a kész sütemény formája, jelzem, hogy mindennemű egybeesés a mai angolszász ünnepnappal a véletlen műve. Azért sütöttem ma, mert a héten sajnos nem jutott rá időm, és jövő héten sem fog. Amúgy semmi bajom az idegen ünnepekkel, de én ide születtem, más hagyományaink vannak.)
5 megjegyzés:
De szépek!!! És imádom a fügét is! Ez a süti abszolút elnyerte a szívemet! :))
És nem baj, valentinre is tök jó! :)
Örülök neki, ha tetszik. Persze friss fügével és meggyel még jobb lenne, de hát tudomásul kell vennünk, hogy tél van.
Tényleg szépek és én is nagy fügerajongó vagyok! :)
Hamar el is készül. Szerintem a kelt tészták nem túl munkaigényesek, csak egy kis szervezést (előrelátást) igényelnek.
Huhhh, nagyon jól néz ki!...biztosan finom is...
Megjegyzés küldése