2009. február 14., szombat

Fügés-meggyes farsangi szívek

csak sejteni - az egyszerű
mozdulatban: oly derü
hogy súlytalan repül
mi gond-nehéz --

amikor belépsz

(erős ildikó - pillanatkép - részlet)

A farsang idén igazán hosszúra nyúlik, így igencsak ideje és helye van még a süteményeknek, kelt tésztáknak. Ha máshol nem, nálunk biztosan. Járt a fejemben napok óta valamilyen gyümölcsös töltelék, ma meg ránéztem a konyhapulton Mikulás óta árválkodó aszalt fügére, és kész volt a terv. Az itt következő sütemény tojás nélkül készült, és az 1ek cukor is elhagyható a tésztából.

Hozzávalók a töltelékhez: 15 dkg aszalt füge, 3ek mazsola, fél alma, 1 körte, 1 banán, kb. 25 szem (friss híján: kiolvasztott) kimagozott meggy

Hozzávalók a tésztához: 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 40 dkg rétesliszt, 2,4 dl langyos tej, 1 csipet só, 1ek cukor, 8dkg vaj, 1 tasak (7g) szárazélesztő, 8 szem dió bele durvára törve

Elkészítés: A fügét apró darabkákra vágtam, majd egy keverőtálba tettem. Hozzáadtam a mazsolát, majd szintén apróra vágva a gyümölcsöket. Jól összekevertem és állni hagytam. Míg jöttem-mentem, elkészítettem a tésztát, addig az aszalt gyümölcsök szépen felvették a többinek a levét, és így kissé puhábbá váltak. Lehetett volna fahéjjal, miegymással fűszerezni, de minek. Cukor sem került hozzá, hiszen így is elég édes.
A tésztájához 8 szem dió belét a mozsárban durvára törtem, és ezt adtam a liszthez. A kelt tészta a továbbiakban a savanyúkáposztás tekercseknél leírt változatban készült, tehát némi teljes kiőrlésű liszt is került bele.
Mivel ezúttal nem akartam megint tekercseket formázni, ezért a töltelékkel megkent tésztát két oldalról tekertem fel. A kelesztés és sütés is az előbb hivatkozott receptnél leírtak szerint történt.

(Akit esetleg félrevezetne a kész sütemény formája, jelzem, hogy mindennemű egybeesés a mai angolszász ünnepnappal a véletlen műve. Azért sütöttem ma, mert a héten sajnos nem jutott rá időm, és jövő héten sem fog. Amúgy semmi bajom az idegen ünnepekkel, de én ide születtem, más hagyományaink vannak.)

5 megjegyzés:

duende írta...

De szépek!!! És imádom a fügét is! Ez a süti abszolút elnyerte a szívemet! :))

És nem baj, valentinre is tök jó! :)

erős ildikó írta...

Örülök neki, ha tetszik. Persze friss fügével és meggyel még jobb lenne, de hát tudomásul kell vennünk, hogy tél van.

Palócprovence írta...

Tényleg szépek és én is nagy fügerajongó vagyok! :)

erős ildikó írta...

Hamar el is készül. Szerintem a kelt tészták nem túl munkaigényesek, csak egy kis szervezést (előrelátást) igényelnek.

Csibe írta...

Huhhh, nagyon jól néz ki!...biztosan finom is...