2009. március 9., hétfő

Fokhagymás kenyérropogós és a komjáti rettenetes

üveg mennybolt szórt színezüst csillagot
vetett a tó vizén kristályos fényhabot

(erős ildikó - káprázat - részlet)

Ennek az egyszerű rágcsálnivalónak az alapötletét A Közös konyha(kert)-ből loptam, ahol a napokban kenyérchips készült. Én a szikkadt kenyérszeletekből hosszúkás rudakat vágtam, majd azokat egy keverőtálba tettem. Ráöntöttem 2 ek fahéjas fűszerolajat (megint újabb felhasználási lehetőség!), és kézzel alaposan összeforgattam. Ezután fél kiskanál sót, kevés porított fokhagymát és frissen őrölt zöldborsot szórtam rá. Ismét összeforgattam, és a fűszerolajjal vékonyan kikent tepsibe fektettem. 200 fokra előmelegített sütőben úgy negyedórácskát sütögettem, egyszer átkevertem, hogy egyenletesen barnuljon.
A napokban kaptunk a nomádporta környékén termő szőlő borából. A savanykás piros nedűt csak komjáti rettenetes néven emlegetik az odavalósiak. Nos ízlés dolga, ki szereti, ki nem. Szerintem ehhez a kenyérropogóshoz éppen jó, noha nem én vagyok az, aki a borokat - szakértelemmel vagy anélkül - képes élvezni...
(Nem bírván betelni a gasztroblog nyújtotta lehetőségekkel, az oldalsávon új rovatot - Vers mindenkinek címmel - indítottam. Kedves kincseimet itt is próbálom másokkal-Veletek megosztani...)

12 megjegyzés:

Andi írta...

Fantasztikus a továbbfejlesztés! Képtelen voltam kitalálni, hogyan is lehetne fokhagymássá varázsolni a kenyérchipset, ahogy a boltban is kapható! De most már megvan a megoldás! :-)

napmátka írta...

Ha kicsit beolajozod sütés előtt, bármilyen fűszer jól megtapad rajta, és könnyebben pirul.
Nagyon örültem az ötletednek, rögtön elindult a fantáziám...

trinity írta...

Nagyon jó ötlet!!! Ha tudnád, a középső lányom mániákusan imádta és vetette azt a bizonyos zacskós vackot! De ez, ez nagyon klassz!!!

napmátka írta...

Örülök neki!

Andi írta...

Mint tudod, nekem a pirulással pont nem volt gond... :-)

duende írta...

Én is pirítóst ebédeltem ma! Imádom! :)

Nagyon finom lehetett a fűszerolajaddal...
Remélem, a borocskát is megkóstoltad?! :)))


És jó a versötlet is, örülök neki.

Névtelen írta...

Szia!
Meg tudnád adni az egész vers (Erős Ildikó - Káprázat) elérhetőségét? Esetleg feltennéd?
Előre is köszönöm!
Külön gratula a test és a lélek együttes ápolásának!
Ági

Dulmina írta...

Van egy kis meglepetésem számodra, légy szíves nézz be hozzám!

napmátka írta...

Kedves...

trinity!
Örülök, ha beválik a recept - akár más fűszerezéssel is!

Andi!
Igen-igen, a pirulás tényleg megy olaj nélkül is elég gyorsan. Nekem az volt a szerencsém, hogy épp elmenni készültünk, így szinte a sütő előtt vártam-sürgettem az elkészültét.

Duende!
A bort természetesen megkóstoltam, bár nem vagyok nagy fogyasztó. Ez egy savanykás bor, igazából az édesért sem vagyok oda. Legjobban talán a fehér szárazat tudom élvezni - nagyon néhanapján, és akkor is valamihez. De azért örülni szoktam, ha valaki hoz az utóbbiból, mert főzéshez szívesen felhasználom időnként...
Örülök, ha tetszik az új versrovat!

Kedves Névtelen/ Ági!
Külön egy versre nem tudok linkelni, de valamennyi versemet megtalálod - köztük a Káprázatot is teljes terjedelmében - a kézműves honlapom Olvasószoba menüjében:
http://www.napmatka.hu
Köszönöm, nekem tényleg úgy kerek a világ, ha a test és a szellem (lélek) is megkaphatja a magáét.
Még a szakácskönyvekből is inkább a mesélőseket szeretem, ahol történetek is vannak, nem csak recept.

Dulmina!
Köszönöm a megtiszteltetést!

Névtelen írta...

Köszönöm a verseidhez a segítséged! Ági

Renata írta...

Én is szoktam maradék baguette-ből készíteni. Régebben boltit vettem, de alig van benne, meg így gazdaságosabb stb.

napmátka írta...

Nekem eddig nem jutott eszembe. Nem mondom, hogy nélkülözhetetlen, de néha jólesik.