2009. április 1., szerda

Spenótos-túrós nokedli

de nincsenek még válaszok
minden nap csak újabb ok
hogy féltsem magam s féltselek:
szemedben éber kérdőjelek

(erős ildikó - kérdőjelek - részlet)

Lehet, hogy jónéhányan elmenekülnek a blogról, látva ezt a nagyon zöld képet. De nekem semmi gondom a spenóttal, sőt! Csak ne kelljen unalmasan, vagy az ízlésemtől eltérő módon elkészítve enni. A sóskát például salátának, nyersen jobban szeretem, mint megfőzve. S jöhet még a mángold is. Kihagytam valamilyen zöldet? (A csalánról már többször megemlékeztem.)
E gyönyörűséget Duende receptje alapján készítettem, bár én mostanában nem kaptam friss spenótot - ezért fagyasztottból.
A kifőzött nokedli alá/elé 1 nagy, apróra vágott vöröshagymát pirítottam kevés olajban, abba forgattam bele az elkészült adagokat. Végül kevéske túrót kevertem hozzá (ehhez jobbnak találom a zsírszegényebb, morzsolódósabb fajtát), majd tejföllel, reszelt sajttal kínáltam (utóbbiakkal összekeverve akár meg is lehet sütni.) Azok kedvéért, akiket érdekel pontosan a nokedli receptje, ezúttal lemértem a hozzávalókat: 1 doboz (450g) fagyasztott spenót kiolvasztva, 45 dkg rétesliszt, 2kk só, 2 egész tojás, 1,5dl víz.
Összekever - kifőz - élvez... köszi, Duende!

12 megjegyzés:

trinity írta...

Imádom a spenótos nokedlit!!A nagylányommal ketten rajongunk érte..Eddig tejföllel ettük, de ezek szerint túró is megy rá legközelebb:)

Vesta írta...

Még nem ettem spenótos nokedlit, de szeretem nagyon a spenótot, úgyhogy én sem menekülök a blogodról sehova!Úgy is mondhatnám, hogy én meg ilyet, ilyet akarok, kávés karamellával már úgyis fullon vagyok :))

Névtelen írta...

Próbáld ki aprított medvehagymával a nokedlitésztát, rá meg tojást - ennél igazibb tavaszi étel nem sok van.

erős ildikó írta...

Rendben, ez is tervben van. Volt is még medvehagymám, csak azt most többször ettünk, ezért vetettem be a spenótot... de sor kerül rá, köszi.

lúdanyó írta...

Nálunk is nagy kedvenc a spenótos galuska, így hagymásan még nem csináltam, ezt is ki fogom próbálni.
A mi változatunkban juhtúróval, tejföllel keverjük össze. Galád húsevők pirított szalonnakockával is megszórhatják :)

ManóAnyó írta...

Én mostanában nagyon rászoktam a spenótra. A spenótos kölesrizottó a menő most nálunk, de ezt biztos kipróbálom.

duende írta...

Szívesen. :)

Egyébként köretként is nagyon finom, szaftos-ragus húsok, halak mellé.

trinity írta...

Harcsapaprikás mellé túróval-hmm, ez sem lenne rossz kombináció....

erős ildikó írta...

Nem bizony! Már megint eszembe jutott, hogy nem vettem halat...

Renata Kalman írta...

Nekem nagyon tetszene a spenótos nokedli (még nem csináltam), nem tudom a gyerekek miként reagálnának. Sajna sok esetben látvány alapján döntenek, a Kicsik legalábbis, a nagyobbak már nem, s meg sem akarják kóstolni.
Spenótos rizs/bulgur/köles már volt, ehhez volt még feltét, ezt megették.

Jó ötlet! Duendénél valamiért elkerülte a figyelmemet...

erős ildikó írta...

Renáta!
Nem biztos, hogy baj, ha látvány alapján döntenek.
Én mindig azt mondom, az ételnek csak egyik kritériuma az, hogy jó íze legyen. Ugyanilyen fontos, hogy a látványa is szimpatikus legyen, és ezen kívül még olyan hozzávalókból is készüljön, amit szívesen fogyasztunk.
Ennek okáért például nem eszem csigát, hiába "finom" esetleg meg még gusztán is tálalják...
Visszatérve a nokedlire: Duende friss spenótból nem csinálta ennyire zöldre, talán az ő változata szimpatikus lenne a kicsiknek is!

Hanczur írta...

A csiga elkészítése elég macerás, hosszan tartó folyamat. A lobogó forrásban lévő vízbe kell beledobálni az élő csigákat. Addig kell ezt a ronda mocskos szmötyit főzni, amíg tiszta víz marad a végén. Nekem vagy ötször kellett felfőzni. Eztán eltávolítani a futóművet (az belőle ehető), és alig marad valami zöldfőzelék ízére emlékeztető valami.
Szóval nekem inkább a túl sok energiabefektetéssel elérhető túl kis haszon a gondom a csigával.