2009. április 2., csütörtök

Visszatapsolt ételeink...

Az ember mindig újat és újat alkotna, ritkán vágyik arra, hogy elkészítse ugyanazt akárcsak kétszer. A konyhában mégis vannak kedvencek - egyrészt régi, magunkkal hozott, jól bevált ízek, másrészt pedig azok az ételek, amelyek egy-egy véletlen ötlet alapján születtek, s úgy váltak kedvenccé. Arra gondoltam, hogy időnként szemezgetem majd, melyek azok a blogomban bejegyzett receptek, amelyek megérik (már megérték) az ismétlést, mert annyira megszerettük őket.
Sokszor persze ezek a legegyszerűbb ételek, de nem mindig. Ez a rendszerezés elsősorban nekem nagy segítség, mégis közzéteszem az oldalsávon, hátha szívesen nézelődik köztük más is.

(A receptek nevére kattintva lehet eljutni az eredeti bejegyzéshez!)


TÉL
December (advent - Mikulás - karácsony - szilveszter)
adventi édes tallérok / karácsonyi mézes-citromfüves csillagok / töltött káposzta
kacsahúsleves és narancskrémes sütemény

Január (újév - farsang)
farsangi fűszeres párnák / reggeli mákos falatok /narancsos aprófánk /csülkös bableves /sajtos-diós petrezselyempesto /hagymás-paradicsomos bab /szódavizes-leveles papucs baracklekvárral

Február (farsang - nagyböjt)
szalonnán pirított kelkáposztaleves / mákos nudli teljes kiőrlésű liszttel / savanyúkáposztás tekercs / kapros-diós zablepény márványsajttal / fügés-meggyes farsangi szívek (a fotón) /diós házisajt olajban pácolva / böjti darás kenyér / krumplis tollhegytészta


TAVASZ
Március (nagyböjt)
gomba tárkonyos marinádban / paradicsomos bableves / fűszerolajos sült dió / csokoládétorta tojás nélkül / mákos kürtők / fűszerolajos krumplisaláta / fűszerolaj / barnakenyér / egyszerű lencsetál / krumplis tésztatekercsek / citromkrémes linzer / fűszerolajban sült zöldség sajtos-medvehagymás majonézzel

Április (nagyböjt-húsvét)
spenótos nokedli / máktorta tojás nélkül / sajtos-medvehagymás krumpli / mákos buci
/ vajas kiflik / magos-sajtos sütemény / rakott savanyúkáposzta / pörkölt / húsleves / krumplis-paradicsomos nokedli / pálinkás-meggyes kókusztekercs / fűszerolajok blansírozással / orgonaecet és orgonás cukor / orgonalekvár / zöldséges-csípős csirke / orgonafagylalt / tejszínes-karamellás kávélikőr / főzelék / fasírt

Május (húsvéttól pünkösdig)
diós-sajtos teasütemény / bodzazselé zöld teával / petrezselyem olajban / mákos metélt / fenyőszirup / citromfüves limonádé / császármorzsa kukoricadarából / vadsóska-saláta / újkrumplis-gombás egytál / spenótos joghurtkrém / aszalt paradicsom fűszeres olajban / mézes bodzasörbet / tavaszi spárgatál / pálinkás-tejszínes gyümölcsök / tavaszi zöldségek sajtos szószban / balzsamecet-krém / juhtúrós burgonyalepény / zöldségleves / paprikáskrumpli / krumplis hallepény / (napon készült rózsakivonat)


NYÁR
Június (pünkösd - úrnapja - szentivánéj - aratás)
pünkösdi pecsenye barnamártással / fűszeres krumpli joghurtmártással / sajtos-petrezselymes és mákos kalácsok / házi savósajt / töltött lepények / lencse ropogós pereccel / rakott hideg szűzpecsenye / gyümölcsös linzerszelet / keserűcsokoládé sörbet / Szent Iván napi sajtos-spenótos sütemény / spenótos rizs tejszínes sajttal / tárkonyos saláta sült cukkinivel / sárgabarack sörbet rózsakivonattal / lecsó / grillezett karalábé

Július (aratás - dologidő)
sült krumpli gazdagon / gyümölcskoktél / marinált fokhagyma / barackmártás (vinaigrette) / hortobágyi kelt rétes - édes-sós sült őszibarack borssal - málna ketchup - fehérbab saláta juhtúrós-balzsamecetes jughurtöntettel és koktélparadicsommal - fehérboros dinnyekoktél / sült karfiol joghurtöntettel / tócsni / mézes-joghurtos édesség / zöldbabos egytálétel / padlizsán grillezve / bundázott krumpli / sült sajtos-diós bonbon /

Augusztus (dologidő - nagyboldogasszony - Szent István)
sós perec / szilvás szelet / nyári pirítós paradicsommal / paprikakrém (ajvár, zakuszka) édesen és csípősen / magyaros tekercsek


ŐSZ
Szeptember (dologidő - napforduló - szüret)
palacsinta / bundázott padlizsán petrezselymes babbal / sóban eltett fűszerpaprika / paprikás-kukoricás cipó / vöröslencsekrém / kukoricás csirkefalatok juhsajtos majonézzel / ételízesítő / húsos-zöldséges alapmártás /otelló torta / diós-juhsajtos töltött gomba / egyszerű krumplileves rántás nélkül

Október (szüret - betakarítás - őszi vetés)
babpástétom / szőlőketchup / fűszeres sült lilahagyma / almás rétes / vajas kekszek: rumos-kakaós, vaníliás-mákos, sajtos-dió, almás-fahéjas / csípős krumpli / zöldségkrémleves sajttal és pirított dióval / almatea / Anyu gombalevese

November (a gazdasági és az egyházi év vége - az advent kezdete)
krumplilepény zöldségmártással / vajas keksz naranccsal és kakaóval / krumplilángos / petrezselymes palacsinta lecsós-krumplis töltelékkel / halpástétom / mákos tekercsek / ünnepi torta / sós-pirított dióval szórt tejkaramellás csokoládétorta


Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

trinity írta...

Erre a fügésre hogy-hogy nem emlékszem?? Megkeresem, elkápráztattál megint:))

Vica alias KiVi írta...

Szia! Nagyon jó ötlet:) Újabb ok, hogy újra és újra benézzek hozzád:)

napmátka írta...

Köszönöm. Minden felsorolt recept linkként működik, tehát elég rákattintani, hogy eljussatok az eredeti bejegyzéshez.

Ízlésszindróma írta...

jó, hogy írsz böjti ételeket, mert talán jövőre már én is tartom