2009. április 2., csütörtök

Visszatapsolt ételeink...

Az ember mindig újat és újat alkotna, ritkán vágyik arra, hogy elkészítse ugyanazt akárcsak kétszer. A konyhában mégis vannak kedvencek - egyrészt régi, magunkkal hozott, jól bevált ízek, másrészt pedig azok az ételek, amelyek egy-egy véletlen ötlet alapján születtek, s úgy váltak kedvenccé. Arra gondoltam, hogy időnként szemezgetem majd, melyek azok a blogomban bejegyzett receptek, amelyek megérik (már megérték) az ismétlést, mert annyira megszerettük őket.
Sokszor persze ezek a legegyszerűbb ételek, de nem mindig. Ez a rendszerezés elsősorban nekem nagy segítség, mégis közzéteszem az oldalsávon, hátha szívesen nézelődik köztük más is.

(A receptek nevére kattintva lehet eljutni az eredeti bejegyzéshez!)


TÉL
December (advent - Mikulás - karácsony - szilveszter)
adventi édes tallérok / karácsonyi mézes-citromfüves csillagok / töltött káposzta
kacsahúsleves és narancskrémes sütemény

Január (újév - farsang)
farsangi fűszeres párnák / reggeli mákos falatok /narancsos aprófánk /csülkös bableves /sajtos-diós petrezselyempesto /hagymás-paradicsomos bab /szódavizes-leveles papucs baracklekvárral

Február (farsang - nagyböjt)
szalonnán pirított kelkáposztaleves / mákos nudli teljes kiőrlésű liszttel / savanyúkáposztás tekercs / kapros-diós zablepény márványsajttal / fügés-meggyes farsangi szívek (a fotón) /diós házisajt olajban pácolva / böjti darás kenyér / krumplis tollhegytészta


TAVASZ
Március (nagyböjt)
gomba tárkonyos marinádban / paradicsomos bableves / fűszerolajos sült dió / csokoládétorta tojás nélkül / mákos kürtők / fűszerolajos krumplisaláta / fűszerolaj / barnakenyér / egyszerű lencsetál / krumplis tésztatekercsek / citromkrémes linzer / fűszerolajban sült zöldség sajtos-medvehagymás majonézzel

Április (nagyböjt-húsvét)
spenótos nokedli / máktorta tojás nélkül / sajtos-medvehagymás krumpli / mákos buci
/ vajas kiflik / magos-sajtos sütemény / rakott savanyúkáposzta / pörkölt / húsleves / krumplis-paradicsomos nokedli / pálinkás-meggyes kókusztekercs / fűszerolajok blansírozással / orgonaecet és orgonás cukor / orgonalekvár / zöldséges-csípős csirke / orgonafagylalt / tejszínes-karamellás kávélikőr / főzelék / fasírt

Május (húsvéttól pünkösdig)
diós-sajtos teasütemény / bodzazselé zöld teával / petrezselyem olajban / mákos metélt / fenyőszirup / citromfüves limonádé / császármorzsa kukoricadarából / vadsóska-saláta / újkrumplis-gombás egytál / spenótos joghurtkrém / aszalt paradicsom fűszeres olajban / mézes bodzasörbet / tavaszi spárgatál / pálinkás-tejszínes gyümölcsök / tavaszi zöldségek sajtos szószban / balzsamecet-krém / juhtúrós burgonyalepény / zöldségleves / paprikáskrumpli / krumplis hallepény / (napon készült rózsakivonat)


NYÁR
Június (pünkösd - úrnapja - szentivánéj - aratás)
pünkösdi pecsenye barnamártással / fűszeres krumpli joghurtmártással / sajtos-petrezselymes és mákos kalácsok / házi savósajt / töltött lepények / lencse ropogós pereccel / rakott hideg szűzpecsenye / gyümölcsös linzerszelet / keserűcsokoládé sörbet / Szent Iván napi sajtos-spenótos sütemény / spenótos rizs tejszínes sajttal / tárkonyos saláta sült cukkinivel / sárgabarack sörbet rózsakivonattal / lecsó / grillezett karalábé

Július (aratás - dologidő)
sült krumpli gazdagon / gyümölcskoktél / marinált fokhagyma / barackmártás (vinaigrette) / hortobágyi kelt rétes - édes-sós sült őszibarack borssal - málna ketchup - fehérbab saláta juhtúrós-balzsamecetes jughurtöntettel és koktélparadicsommal - fehérboros dinnyekoktél / sült karfiol joghurtöntettel / tócsni / mézes-joghurtos édesség / zöldbabos egytálétel / padlizsán grillezve / bundázott krumpli / sült sajtos-diós bonbon /

Augusztus (dologidő - nagyboldogasszony - Szent István)
sós perec / szilvás szelet / nyári pirítós paradicsommal / paprikakrém (ajvár, zakuszka) édesen és csípősen / magyaros tekercsek


ŐSZ
Szeptember (dologidő - napforduló - szüret)
palacsinta / bundázott padlizsán petrezselymes babbal / sóban eltett fűszerpaprika / paprikás-kukoricás cipó / vöröslencsekrém / kukoricás csirkefalatok juhsajtos majonézzel / ételízesítő / húsos-zöldséges alapmártás /otelló torta / diós-juhsajtos töltött gomba / egyszerű krumplileves rántás nélkül

Október (szüret - betakarítás - őszi vetés)
babpástétom / szőlőketchup / fűszeres sült lilahagyma / almás rétes / vajas kekszek: rumos-kakaós, vaníliás-mákos, sajtos-dió, almás-fahéjas / csípős krumpli / zöldségkrémleves sajttal és pirított dióval / almatea / Anyu gombalevese

November (a gazdasági és az egyházi év vége - az advent kezdete)
krumplilepény zöldségmártással / vajas keksz naranccsal és kakaóval / krumplilángos / petrezselymes palacsinta lecsós-krumplis töltelékkel / halpástétom / mákos tekercsek / ünnepi torta / sós-pirított dióval szórt tejkaramellás csokoládétorta


Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

trinity írta...

Erre a fügésre hogy-hogy nem emlékszem?? Megkeresem, elkápráztattál megint:))

Vica írta...

Szia! Nagyon jó ötlet:) Újabb ok, hogy újra és újra benézzek hozzád:)

erős ildikó írta...

Köszönöm. Minden felsorolt recept linkként működik, tehát elég rákattintani, hogy eljussatok az eredeti bejegyzéshez.

Ízlésszindróma írta...

jó, hogy írsz böjti ételeket, mert talán jövőre már én is tartom