2009. május 15., péntek

Újkrumplis-gombás egytál

Folytatom az egyszerű, gyors ételek sorát - ilyeneket eszem mostanában. De láthatjátok, hogy így sem maradok élvezetek híján, az újkrumpli ugyanis az egyik nagy kedvencem. Bár hozzá kell, hogy tegyem, nem tudom megenni minden nap. Úgy nehéz. Legfeljebb minden másnap.
Legutóbb Palócprovence-nél láttam, hogy nem pucolta meg a krumplit a petrezselymes újkrumplihoz. Akkor világosodtam meg, hogy tényleg: minek is? Hiszen számtalanszor sütök-pirítok úgy régi burgonyát is, hogy nem pucolom, csak jól megmosom. Ennek az újnak meg tényleg alig van héja. Nem mondom, hogy mindenbe így, de sütni-párolni tökéletes héjastúl is.

Hozzávalók (2 főre): bő két marék apró újkrumpli és ugyanennyi gomba, kb. fél deci petrezselyem olajban, csipetnyi só, őrölt fehérbors

Elkészítés: az újkrumplit alaposan megmosom és leszárítom. A gombáról az esetleges szennyeződést kiskefével szárazon eltávolítom. Egy közepes méretű fedeles serpenyőbe öntöm a petrezselymes olajat, rádobom a krumplit és úgy pirítom pár percig. Fedővel ledfedem, majd kb. 15-20 perc alatt puhára párolom. Hozzáadom a nagyobb darabokra vágott gombát, a sót és a borsot. Fedő nélkül még pár percet pirítom (nem kell, hogy a gomba levet engedjen), s már kész is. Magában vagy savanyúval fogyasztjuk.

Akiket érdekel: a rózsaszirup immár két üvegben készül különböző cukormennyiségekkel.
Sajnos napfény máig alig volt, meleg sem sok. Ennek ellenére néhány milliliter folyadék már leszűrhető volt, remélem a továbbiakban csak javul a helyzet...

7 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Várom a rózsaszirup végeredményét!

Limara írta...

Nagyon szeretjük mi is az ilyen egyszerű, de remek ételeket. Egyszer én is héjastul sütöttem, a kiscsaládom közölte velem, hogy ha legközelebb sem lesz időm megpucolni, szóljak inkább, segítenek! És bőszenköpködték a héját! :)))

duende írta...

Én is várom az eredményt!

Az egytálad nagyon guszta, idén még nem is ettem újkrumplit... :(

Limara, nálunk is jobban meg a pucolt változat. De néha sütöm így egyben is.

erős ildikó írta...

Rózsaszirup: szerintem egy hét még
(ha süt a nap)

Krumplihéj: Érdekes, mert megsütve elég nehéz "leválogatni" a héját.
Én most például nem is éreztem, hogy rajta van. Az öregebb krumplinál persze észreveszem, de sütve az is finom...
Persze leveshez, paprikáskrumpliba (imádom új krumpliból is!) természetesen megpucolom.

Újkrumpli: Én is most ettem először - köszönhetően a szerdai piacozásnak...

Dulmina írta...

Ha lesz újkrumpli, ezt mindenképpen ki fogom próbálni!

trinity írta...

Én sem láttam még kedvemre(és pénztárcámra való) újkrumplit idén! Pedig nagyon finom...Ami késik, nem múlik:)

Vacskamati írta...

"Kis" változtatásokkal megcsináltam...(Nem volt fűszeres olajom, a családnak meg amúg000y is konzervatívabb az ízlése, ezért szalonnát pirítottam, ennek a zsírjába zsályaleveleket és egyben fokhagymát dobtam-pirítottam, utána jöttek a zöldségek) Hmmmm.. nem utoljára készült! :D De azt már most látom, hogy nálunk az adagokat duplázni kell majd... ;)

A desszert pedig a mai vacsora után: bodzasorbet... :D
De valamit még nem csinálhatok jól a fagyigéppel, mert nekem inkább hókristály-szerű lett, mint fagyi.. :-o A zöldalma remek ötlet volt!