2009. június 28., vasárnap

Sárgabarack sörbet rózsakivonattal

...avagy továbbra is A NAGY VEGETÁRIÁNUS KIHÍVÁS menüje a blogon.

Ahogy ígértem tegnap, jelentkezem ezzel az egyszerű desszerttel. Egy ideje szívesen látott vendég nálunk a sörbet, nem csak azért, mert most érnek a finomabbnál finomabb gyümölcsök, hanem mert nélkülözni tudjuk velük a nálunk időnként galibákat okozó tejtermékeket.
A kerti fánkon már van érett sárgabarack. Nem olyan hatalmas mennyiség a társasházunkra vetítve, de azért sok finomság készülhet belőle.
Ehhez az édességhez végre elővettem a napon készült rózsakivonatomat. Elvégre a gyümölcsfáink is a rózsafélékhez tartoznak. Meglepődve és örömmel tapasztaltam, hogy a kivonat íze és illata csak intenzívebb lett, miközben a felhasználásra várakozott.
Ez meggyőzött, hogy jövőre megint készítsek.

Hozzávalók (4 főre): 45 dkg kimagozott érett sárgabarack, 1tk fahéjas barnacukor, 2ek rózsakivonat, 1,5dl víz

Elkészítés: A kimagozott barackot (héjastúl) kisebb darabokra vágva a többi hozzávalóval együtt turmixgéppel pürésítjük.
Fagyasztóba tesszük. Háromnegyed óránként a robotgéppel átkeverjük, hogy a jégkristályok összetörjenek benne (legalább kétszer.) Készre fagyasztjuk. (Készülhet fagylaltgépben is.)

Ha nincs rózsakivonat, készíthetjük vásárolt rózsasziruppal, rózsavízzel vagy rózsalekvárral is.
Ha egyik sem áll rendelkezésre, akkor nyugodtan hagyjuk el, tegyünk hozzá még valamilyen kedvünkre való fűszert, vagy egy kiskanál barackpálinkát.

10 megjegyzés:

Scofield írta...

ez a rózsakivonat kíváncsivá tett:)

erős ildikó írta...

Még elkészíthető, csak nálunk a kertben már nincs nagy mennyiségben friss szirom.
Nézd meg a receptet, ha érdekel! Inkább csak türelem, mint munka kérdése...:)

szepyke írta...

Csodaszép ez a kép. Milyen jól áll a barnának az a kis barackvirág szín!

vegavarázs írta...

Gyönyörű a fotó és izgalmas a recept, köszönöm, Napmátka! Azt hiszem, csinálnom kell ilyen rózsakivonatot...

"saját levében" írta...

Ez így ránézésre is elég meggyőző!

Kata írta...

Kaptam a múlt héten a szomszédból egy üveg rózsalekvárt, semmi akadálya nincs, hogy elkészülhessen nálunk is. Nagyon jól néz ki a képen, biztosan finom is!

trinity írta...

Nagyon szép intenzív sárgabarack színe van...tényleg harmonizál a barnával! Elképzeltem az illatát-az is mesés lehet!!!

Ági, aki főz írta...

Most, hogy ránéztem erre a képre, hirtelen elöntött az emlék, hogy a Kati nagyi sokszor készített nekünk sárgabarack fagyit, volt nekik is a kertben fájuk. Holnap muszáj lesz felhívnom és megkérdeznem, hogy is ment ez nála. Arra emlékszem csak, hogy kis tejfölös poharakba fagyasztotta.

Chef Viki írta...

Micsoda ízorgia lehetett ez a csodálatos sörbet...

Renata Kalman írta...

Ezt rögtön kiszúrtam Hémangi összefoglalójánál. A képet, ahogy megláttam rögtön tudtam, hogy a Tiéd (de nem a feliratról...)