az én poklomban
számolnak és mértékkel
szeretnek; órát
lesve időznek; folyton
véleményük van;
csak idő van, semmi tér.
Azt mondják: PERSZE.
Semmi tér, csak idő van;
mindenki siet,
birtokol, nyilatkozik,
temet, nemz és szűl
- semmi nincs, csak történik
az én poklomban
(Fodor Ákos)
Elvek és ízlések ide vagy oda, nekem is ki kellett próbálnom ezt a módszert. Tündér juttatta eszembe. Aki nem ismerne rá, a sokak által már megsütött intelligens krémes receptjét gondoltam tovább. Vagyis adtam hozzá sötét, magas zsírtartalmú kakaót és egy vérnarancsnak a levét. Természetesen a cukormennyiséget is csökkentettem, meg az egyéb hozzávalókét, és nagyobb tepsit használtam, hogy még ezzel a módszerrel is jól átsüljön a tészta (hiába, ez a mániám.)
Az eredmény nálam is a várttal egyező: egy háromrétegű sütemény. Kipróbáltam, működik. De továbbra sem szerettem meg a soktojásos sütiket. Ez tehát amolyan kitérő a részemről. Azoknak ajánlom, akik szívesen eszik a piskótaféléket és a pudingokat. Nálunk megint a szomszédoké lesz... Hiába, párom nincs itthon, hogy besegítsen.
Hozzávalók: 6 tojás, 7,5dl tej, 4ek kakaó, 1 vérnarancs leve, 3cs vaníliás cukor, 15dkg cukor, 7ek liszt, csipet só, 12dkg puha vaj
Elkészítés: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgákat kikeverjük a puha vajjal és a cukorral, fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, a kakaót, a tejet és a sót. Végül belekeverjük a vérnarancs levét és a felvert tojáshabot. Egy nagyobb tepsit vékonyan kivajazunk és kilisztezünk. Beleöntjük a masszát majd hideg sütőbe toljuk és 250 fokon 15 percig sütjük. Ezután 150 fokon még 70 percet. (Villanysütőm van.) A sütőajtót közben nem nyitogatjuk. Ha kész, a sütőben hagyjuk kissé hűlni.
Bizonyos leírások szerint az eredeti variációt hűtőben kell órákig hűteni. Nekem már enélkül, langyosan szeletelhető volt. A tetejére még kakaót szitáltam.
10 megjegyzés:
Én szívesen besegítenék neked! :))
Olyan szemet gyonyorkodteto!!!
Lehetnék a szomszédod? :))Jó dolguk van melletted.....
Nagyon bátran nyúltál az eredeti recepthez és lám, mi sült ki belőle :) Én csak a hagyományosból ettem nemrég, de ez alighanem jobban ízlene. De messze lakom tőled :(
Marcsi
Nagyon besegítenék én is:))) az egyik barátnőm, mikor elkezdtem a blogot, rögtön átküldte az intelligens krémes receptjét, hogy próbáljam ki, ha neki állok egyszer biztos, hogy beépítem a tapasztalataidat, mert nagyon gusztára sikerült!!
Érdekes, amit írsz, eddig szinte mindenki az ellenkezőjét mondja: minél több tojás legyen a sütiben, annál jobb. A sütikben, amiket csinálok, mivel nincs tojás, ezért kicsit tömörebbek. Aki esetleg fanyalog tőle, mindig azt jegyzi meg, hogy nehezebb, mint amit megszokott, nem az a habszerű piskóta.
Mondjuk lehet rosszul is csinálni, ha mondjuk "szalonnás" lesz vagyis túl sok benne a zsiradék.
Tegnap egy szedres sütit készítettem, elég jó lett.
Na, csak elörukkoltál egy kakaós sütivel!! :) Én is lennék szomszédasszony :)
Látom, már annyian jelentkeztek szomszédodnak, hogy én már nem férek el, kénytelen leszek magam megsütni a sütidet. :)
Szia
Hagytam neked valamit a blogomban, remelem elfogadod :)
Kedves "Szomszéd-jelöltek!"
Köszönöm!
Renáta!
Nem tudom, én valahogy jobban szeretem a kelt tésztát, a linzert, a gyúrt tésztákat. Azokba nem teszek vagy max. 1db tojást.
Ezen a sütin már frissen érzem a sok tojásos sütik tipikus illatát. Nem tudom ezt indokolni, a piskótáktól is menekülök.
A kevert tésztákat is emiatt kerülöm egyre inkább, bár amióta "kifejlesztettem" a tojásmentes-sorozatot, azóta kifejezetten szeretem őket. Gyümölccsel pláne!
mandy!
Már megyek is Hozzád!:)
Megjegyzés küldése