2009. augusztus 10., hétfő

Szilvás szelet

A virág elfáradt már szagosodni.
Unta,

hogy mifenének tettük asztalunkra.

S igyekezett árnyékot vetni,

nagyobbat, mint a kertben

s elfáradt, mikor nem néztünk oda.

De észrevettem.


(József Attila)


Már rájöttem, hogy miért nem sütök crumble-t meg cobblert. Pedig mindig megcsodálom e sütiket a gasztroblogokon. Gyors is, egyszerű is, a tojásokat sem kell halmozni, a lényeg benne a sok-sok édesen-savanykás nyári gyümölcs. Ráadásul mindenféle finomsággal lehet tetézni, úgy mint gombóc fagylalt, kanálka tejszínes sajt, dió, mandula, mogyoró, csokoládéforgács.
Tehát igazán kitűnő, kényeztető édesség.
Miért nem készül nálam? Nem a neve miatt. Hiszen könnyedén átkeresztelhetném valamilyen magyarosabban hangzó morzsasüteményre. Nem ez az ok. Hanem az, hogy a linzertészta gyakorlatilag nekem ugyanúgy megteszi. Teljesen mindegy, hogy alulra vagy felülre, kinyújtva vagy csak darabosan kerül a süteménybe, remek párost alkot a gyümölcsökkel, s itt is jöhetnek ízlés szerint a különböző feltétek. Ráadásul ez az a tészta, amit a legegyszerűbb sütőben is könnyű elkészíteni, a nomádporta tűzhelye is megbirkózik a feladattal, ha szükséges.
Az omlós-vajas tésztát kedvem szerint készíthetem fehér, vagy kevert lisztből, tojással vagy anélkül. Most rétes- és Graham lisztből készült a sütemény, a tetejére szilva, mandula, zabpehely, majd sütés után joghurt és balzsamecetkrém került. Legutóbb júniusban sütöttem ilyet, piros bogyós gyümölcsökkel.

Hozzávalók: a tésztához: 20dkg rétesliszt, 10dkg Graham liszt, 8dkg cukor, 20dkg vaj, csipet só, 1 kis tojás
a tetejére: 1kg kimagozott és cikkekre vágott szilva, 2 ek barnacukor (vagy 2 csomag vaníliás cukor), 1ek szilvapálinka, 3ek zabpehely, kevés őrölt fahéj, 8dkg szeletelt mandula

sütés után még jöhet rá: tejszínhab vagy natúr joghurt és balzsamecetkrém, esetleg fagylalt

Elkészítés: a vajat kisebb darabokra vágjuk, és a tészta hozzávalóit egy nagyobb tálban kézzel összeállítjuk. Utána egy közepes méretű tepsibe tesszük, és egy kisebb sodrófával valamint kézzel egyenletesen szétterítjük a tepsiben. Így tesszük be a hűtőbe. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Utána a kimagozott gyümölcsöt összekeverjük a cukorral, a pálinkával, a fahéjjal és a zabpehellyel. Ha a sütő bemelegedett, elővesszük a tésztát, és 12-15 percre betoljuk a sütőbe. Ezután kivesszük, tetejét kirakjuk az előkészített gyümölccsel, és ismét visszatoljuk kb. egy negyed órára, de már csak felülről sütjük (ha ez beállítható a sütőn.) Végül megszórjuk a mandulával, s amikor az is kissé megpirult, el is készült a sütemény.

Téglalapokra vágva, joghurttal és balzsamecetkrémmel (vagy tetszésünk szerint bármi mással) meglocsolva kínáljuk.

(Nem kell sok edényt elővenni, sem a gyúródeszkát. A gyümölcsös feltétet például elkészíthetjük abban az edényben, amelyben összeállítottuk a tésztát. Ha megfelelő sorrendben dolgozunk, egy óra sem kell az elkészítéséhez.)

16 megjegyzés:

Makka írta...

Nagyon tetszik! Érik a kis szerencsétlen fán a szilva, remélem, meg tudok menteni belőle majd legalább egy süteményhez valót meg egy chutney-hoz is. Apu már járkál körülötte, hogy miként oldja meg a nem fáramászós/létrás szedést, és tehesse hordóba...:)

Limara írta...

Igazad is van! Nagyszerű recept és csodás a fotód is!

duende írta...

Jaj de szépséges! Küldjél légyszi a Balaton irányába egy-két szeletkét!
Igy ebéd után, az étkezés koronája lenne... :)
Gyönyörű.

erős ildikó írta...

Makka!
Teljesen kizártnak tartom, hogy Apukád frissen, vagy süteményben ne szeresse a gyümölcsöt, főleg a szilvát! Nem mehet minden a hordóba - nagyon egyoldalú lenne úgy az élvezet!

Limara!
Köszönöm!

Duende!
Az lenne tényleg (nálam is), ha el nem fogyott volna. De ezt úgy 2-3 napja csináltam, nem most...kénytelen leszek megint sütni.

Vesta írta...

Az idén még nem is sütöttem semmi szilvásat, ezt gyorsan kipróbálom!

Vegavarázs írta...

Napmátka, már egy ideje el akartam mondani: a petrezselymes olaj szerves része lett az életemnek :-) Mostantól olyan alapvető alkotóelem a konyhámban, mint pl. a só. Nagyon-nagyon jó dolog, köszönöm szépen az ötletet!

Makka írta...

Frissen szinte semmilyen gyümölcsöt nem eszik, talán a málna és a szeder a kivétel meg néha az eper. Az kétségtelen, hogy süteményben hajlandó szinte mindent.
De eszembe jutott, hogy van a mélyhűtőben is szilva, szóval nincs veszélyben a szilvás sütögetés.:)

Jade írta...

Meg soha nem sutottem semmilyen szilvas dolgot. A kep lattan kedvem tamadt hozza. Biztosan finom lehet!

trinity írta...

Szóval ma te is szilvásat sütöttél... Nagyon finomak ezek a linzertészták gyümölccsel, majd biztosan nálam is lesz!!!
Csodás lehetett joghurttal és balzsamecettel!

Renata Kalman írta...

Szilvás még ritkán készült idén nálunk, de most van jó sok ringlónk.

chilii írta...

Szia! én bajor szilváslepényt szoktam sütni, alul kelt tészta van, rá jön a rengeteg szilva, és a tetejére jön a morzsa omlós tésztából. Zwetshgendatschi a becsületes neve ;)

Ízlésszindróma írta...

imádom az ilyen sütiket, szilvával meg pláne! nagyon guszta lett!

Hanczur írta...

Én meg most az apró szilvát szemelgetem, és a süteményt hozzáképzelem.

lúdanyó írta...

Tetszik a sütid! A joghurt és balzsamecet kísérőnek meg különösen.

erős ildikó írta...

Köszönöm, hogy itt jártatok megint!
Vegavarázs! Örülök, hogy bevált. Nálam is az alapkészlet része...

Málnabokor írta...

Ezt tuti kipróbálom. Lassan beérik a szilva.:)