2009. október 12., hétfő

Almás rétes

Legtöbben, ha a leves durva, azzal védekeznek, hogy csak rántottleves. Mintha nem a közhely lenne a legtöbb, mintha az, ami közönséges, nem az értékek felső foka lenne. A rántottleves íze a leginkább rokon a tejes búza ízével. Ha az ember ezt megkóstolta, az élet kedvességéről mindent megtudott. (Hamvas Béla)

Én a héten kicsit feljavítottam az őszi melengető rántott levesem. Talán már meg sem felel az egyszerűség kívánalmának, de így alakult. Azt hittem, alig van itthon valami, a kipattogtatott köményre a liszt mellé azért rádobtam egy marék rizst levesbetétnek. Azután körülnéztem, és rájöttem, hogy tulajdonképpen egész sok hasznosítható dolog van a konyhámban. Így került bele a pirospaprika után egy kis adag szárnyaslé, sóban eltett fűszerpaprika, házi ételízesítő, pár szem krumpli - sőt egy teáskanálnyi vaj is - egészen kellemes íze lett, semmiképpen sem mondható durvának.
A leves-tészta kombináció gyerekkorom nagy kedvence volt, szerdán és pénteken bizton lehetett számítani rá. A tészta valami második fogásként harapható, és lehetőleg édes finomság kellett legyen - mákos, diós, grízes metélt, vagy valamilyen gyümölcsös kelt lepény, esetleg szilvásgombóc nudlival.
Most Jade konyhájából a rétest irigyeltem meg. Tetszett, ahogy hajtogatta a tésztáját helyes kis háromszögekre - bár gyanítom, másféle méretezésű tésztából dolgozott.
Viszont én nemigen vagyok hajlandó a tölteléket előfőzni vagy az almákat meghámozni, esetleg reszelgetni. Az egészséges héjat persze felhasználhatnám ebbe-abba, meg teának, de minek hámozzam, ha nem muszáj. Az almáknak csak a csumáját vágom ki, nagyjából felaprítom, s megy a turmixba. A kész almapépet fűszerekkel (citromhéjjal, ánizzsal, kardamommal, szegfűszeggel, szerecsendióval, fahéjjal) és egy egész kevés liszttel gazdagítom, utóbbi a sütés közben elvégzi munkáját, s megakadályozza, hogy a töltelék nemkívánatos utakra térjen. Éppen csak édes, kicsit savanykás sütemény kerekedik belőle.
A rétestésztát ezúttal is boltban vettem - gyakran vagyok lusta elkészíteni.

Hozzávalók: 2 csomag réteslap (8-8 lapos), 6-8db közepes méretű alma (fajtája ízlés szerint), fél citrom héja és leve, őrölt ánizs, kardamom, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, 2ek liszt, 3ek cukor, 10dkg vaj

Elkészítés: az almát megmossuk, csumáját kivágjuk, majd héjastúl nagyobb darabokra vágva a turmixgép poharába tesszük. Mehetnek hozzá a fűszerek, a citromlé és -héj. Pürésítjük. Hozzákeverjük a lisztet és a cukrot. Egy réteslapot kiterítünk, olvasztott vajjal megkenjük, majd ráteszünk még egyet, azt is átkenjük és félbehajtjuk a tésztát. A felső harmadán elhelyezzük a töltelék 1/8-ad részét, majd átlósan többször ráhajtva a tésztalapot, háromszögeket formázunk. Két réteslapból tehát egy nagyobb háromszögünk, a két csomagból pedig összesen 8 darab süteményünk lesz. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a réteseket. A tetejüket is megkenjük vajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálaláskor a háromszögeket félbevágjuk.

10 megjegyzés:

Makka írta...

Nagyon csinosak, és szívesen meg is enném most ebben a zimankóban az illatos még meleg réteskéket.:)

(Végül megcsináltam a blogot a Wordpressen, ugyanaz a neve, mint a tumbilimbin. Ott is maradok, eldöntöttem, Már én untam magam meg a sok variálást.:-D)

Ízlésszindróma írta...

Nagyon guszta! Nyámmm:)

lúdanyó írta...

Milyen jó ötlet az alma turmixolása! Legközelebb én is kipróbálom a reszelgetés helyett.Pedig te szereted az ilyen pepecselős munkákat :)

Puszedli írta...

Neked miért nem púposodtak fel? :)

erős ildikó írta...

Makka!
Megnézem a blogod!

Ízlésszindróma!
Köszi!

Lúdanyó!
Nem Keversz össze valakivel??:):)

Puszedli!
Fel kellene púposodniuk??
Nem tudom...talán a turmixolt alma teszi(?)

Puszedli írta...

Dehogy kellene.. csak az én múlt heti túrós adagom járt így. Eddig ráfogtam Judit amerikai réteslapjára, de ezek után nincs mire. :)

erős ildikó írta...

Nyugodtan fogd rá! Én magyar réteslapot használtam...:)

Csibe írta...

Jajjj, de nagyon guszta!!!

Jade írta...

Vallalom! A meret es a puposodas okat is! :)
Gondoltam ra, hogy esszeru lenne megjegyeznem a lapok meretet, de mire megirtam a posztot, kiment a fejembol. Sajnalom, potolni fogom.
Viszont nekem igy felbevagva is nagyon tetszik, sot, igy meg inycsiklandozobb a toltelek latvanya miatt!

duende írta...

Hú, imádom! :)
Valamikor már nekem is kéne rétest csinálnom, épp a napokban gondoltam rá...